Nejste přihlášen/a.
Ahojte.Mám známé, kteří si pořídili psa.Je to asi dva roky zpátky,labradora.Je to hravej pes, i když teď už se naštěstí dost zklidnil. Je to asi půl roku, co začal utíkat, kdykoliv se otevřou vrata (aby mohlo zajet/vyjet auto.Dříve to nedělal, teď utíká...a nedá se nahnat zpátky. Příjde vždycky sám,ale třeba až po hodině a když se to člověku stane ráno, když spěchá do práce...to není opravdu žádná legrace.vždycky ho pak zmidlej až je mi ho líto... podle mě to stejně nepomůže. On ví že něco provedl, vždy se vrátí jako ukřivděné neviňátko a zaleze okamžitě do boudy...je chytrej, ví že udělal něco co neměl...ale nedá si říct a udělá to znovu... jak řešit takovýhle problém?nechci aby ho mlátili... ale nějak se to odnaučit musí... neřešil jste někdo něco podobného?
Ahojky,
také máme skoro 4 letého labradora, který ač je vyvenčený, spokojený,ulítaný, upracovaný rád využije možnosti vzít "dráhu" zrovna když se otevírají vrata. Ještě se ohlíží, ale pak peláší dál...volám, pískám, házím klíče a nic, jinak poslouchá na slovo ale s přivoláním z této situace máme velký problém od začátku...dokonce jsme si na něj za rohem počíhali a hned slovně trestali (co to je!FUJ!NESMÍŠ!) ale nepomáhlo to máme velkou starost, aby se mu něco nestalo...hrozně miluje lidi a jiné psy oni však jeho moc ne .Také se obáváme, že uteče někam daleko a nenajde sám cestu domů...(už se vloni stalo volali nám lidé našel se až 20 km od domova!)Jedno nám však pomáhá a dokonale to na něj funguje: když přijíždíme nebo odjíždíme máme připravený rohlík který miluje 10 min ho nosí v tlamě každému z nás celý šťastný ukazuje co dostal a hlavně s tím rohlíkem nikdy neuteče!Milionkrát odzkoušeno!Tak to třeba zkuste...labradoři jsou přes žrádlo...ne přes bití
V našem psovi jsme tím vypěstovali pavlův reflex : otevřená vrata- zůstávám tady -budou se rozdávat dobroty! Kolikrát ty rohlíky ani nesežere ale zasadí na zahradě
bejbyna, vypadá to na to, že se chudák pes nudí asi je na zahradě sám a dlouho. Nemyslím si, že důvod by byla hárající fenka. Chtělo by to se mu víc věnovat, brát ho na procházky aby se unavil , vydováděl a vstřebal nové dojmy. Nejlepší je procházet s ním zpočátku stejnou trasu, on si ji pak bude kontrolovat a očichávat a bude mít zábavu. Později trasu vycházky rozšířit nebo pozměnit . Rozhodně bych ho zpočátku měla celou dobu na vodítku, aby si zvykl na kázeň.. Někdo útěky řeší el. obojkem ale to je mě osobně přijde drastické. Pes je společenské zvíře a člověk je od toho, když už si ho pořídil, aby se mu také věnoval. Prostě si ten čas člověk musí najít a neplést si psa s akvarijní rybičkou . Karina
doplněno 29.07.10 18:08:tedy konkrétně to znamená, že páníček ráno vyleze z postele o 3/4 - 1 hod dříve než je zvyklý, proběhne se se psem, odpoledne když přijde z práce tak udělá totéž a večer před spaním zas. Páníček se může střídat s paničkou. To je dovoleno a je to prospěšné pro všechny zúčastněné . Kar.
Souhlas s tim, co napsala karina, taky bych rekla, ze se pes nudi. Labrador je pracovni pes, pobyt na zahrade mu fakt nestaci, potrebuje nejakou cinnost a spolupraci s lidma, spousta lidi ma dojem, ze je to gaucak, ale neni to tak, je to lovecky pes a potrebuje pracovat. Pokud se bude nudit, zacne si zabavu hledat sam. Kdyz se vrati, jeho chovani neni znakem toho, ze vi, ze udelal co nemel, ale vi, ze dostane vyprask, proto se tak tvari a chova. Jedno ze zakladnich pravidel je, ze pes se po navratu nesmi trestat, nikdy ho to tim neodnauci. Jediny vysledek bude, ze se bude vracet cim dal pozdeji a neochotneji a treba se nekdy uz nevrati vubec. Je to stejne jako kdyz utece pes za zveri, zasahovat se musi nez utece, kdyz uz je pryc, je pozde a tresty po navratu jedine uskodi.
doplněno 29.07.10 20:29:jeste jsem zapomnela jedno - z popisu usuzuji, ze pes nema zadny vycvik (napr: neda se zahnat zpet - pes se nezahani, pes se privolava nebo odesila na misto) Urcite by vsem prospelo, kdyby zacali chodit nekam na cvicak a i pres den se krome her a vychazek trochu venovali vycviku. Pes se zabavi, unavi a navic se stane ovladatelnym, coz bude hodne prijemna zmena pro majitele
katerina77, naprostý souhlas a máte bod. Hezky jste to napsala. Někteří lidé si dnes labradora pořizují jako dekoraci do bytu nebo na zahradu. Karina
Já si myslím, že neodnaučíte utíkat. Pes poznal, že venku je svět. A je zajímavější, než jeho dvůr a zahrada. Je tam sposta věcí k vidění, čichání, ochutnání. Karina a Katerina mají pravdu, naprosto ve všem. :D Ale proč by pes měl být jen doma, když svět je tak zajímavý a tak veliký?! Za ten výprask výlet stojí. Není to žádný debílek, je to inteligentní tvor a chce víc, než uzavřený prostor. Spoustu věcí upravíte výcvikem, ale útěkářství ne!
je tady málo informací ke správné odpovědi. Např. chodí na cvičák, nebo aspon psa cvičí? zná aspon základní povely? chodí se psem pravidelně ven na procházky nebo proběžku u kola? Jak je pes starý? asi dva roky tzn. spíš rok a půl nebo dva pryč?
Jestli je mladší - jenom puberťačí, správným přístupem se to spraví.
Je potřeba se psem trénovat povely - klavně "ke mně", případně "mazej domů" - a to pravidelně každý den a odměňovat za návrat ... ne trestat. Aby neměl v hlavě spojené - návrat=výprask
Chodit na pravidelné procházky - chápu že ráno nestíháte - já taky ne, ale odpoledne se dočká aspon 3km.
Labrouši jsou učenliví, tak se snažte!
Všichni mate recht. Já chci jen dodat, že i psi se povahově liší. Měl jsem už několik hafanů a každý byl jiný. I mne utíkal vlčák, tak dlouho, až se nevrátil. Nepomohlo nic. Bit ale psa doma je chyba. Pes může dostat venku, když uteče, ale když se vrátí a je bit, on neví proč. Ztrácí důvěru k svým pánům a zdrhne znova. Venku ho nebijí. Znám i případ border kolie cestovatelky. Sjezdila vlakem celou republiku. Měla čip tak našli pána, on si pro ni zajel a po pár dnech doma, byla na nádraží znova. A opět jela na výlet. Musela. Tak co se tyče labradora jsem dost pesimista.
Stefane, máte pravdu. Psy mám již 40 let a jakmile se jedná o psa - tuláka, nepomůže ani cvičák, ani mlácení a ani vlídné uvítání doma při návratu. Ten pes to má prostě v sobě a jde. Jediné co pomůže je, že než otevřu bránu, psa buď zavřu doma a nebo v jeho výběhu. Jsou i psí jedinci, kteří čekají na návrat páníčka domů a jakmile tento pootevře dveře, proklouznou a jdou se sami provětrat.
Přesně tak. Majitelé musí psovi zabránit utéct, není na tom nic složitého. Než otevřu bránu, psa uvážu nebo zavřu. Nevidím v tom žádný problém. Už je to dvouletý pes a pokud nezačnou jednat, stane z toho zlozvyk a bude si hledat cestu ven stůj co stůj. Otázka času než ho srazí auto nebo střelí myslivec... Stejně tak to měl můj švagr...pes začal nakonec rozebírat i plot, nakonec tam použili el. ohradník a bylo po problému, jedna rána a pes je stále na dvoře. Fakt je, že s ním chodí na procházky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.