Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , prosím o radu jak na tu ukvokanou slepici , teď se k ní přidala druhá a mám dojem že to nebude konec , vyháním je z kurníku , manžel je i koupal a nic platno . Kuřata nechci . Už kvoká čtvrtý týden co sní? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
našel jsem toto:
Jak přerušit kvokáníPokud slepice začne kvokat, změní se její chování a přestane snášet vejce. Pokud nemáte v úmyslu mít kuřata, je pro vás kvokavost nežádoucí. Kvokavost je daná dědičně. Slepice některých/..., zatímco jiná plemena výjimečně. Kvokavost trvá obvykle tři týdny, u některých zatvrzelých kvočen však ještě déle. Kvokavost lze přerušit tím, že slepici odnesete do odděleného prostoru, kde nemá příležitost vysedávat a necháte ji "vychladnout". Postaráte-li se jí o společnost v podobě jiné slepice nebo kohouta, kvokání ji většinou brzy přejde. U nepříliš kvokavých jedinců někdy stačí jen několikrát za den odvést od vajec a nabídnout jim krmení a vodu mimo kurník.
Vše to co tu je jsme už praktikovaly na naší kvočně ale vše marné . ) Jinak děkuji za odpověď.
Oprava: klikněte prosím na tento text v mé první odpovědi, zde to jako odkaz již nefunguje.
koupat už jste zkoušeli... nám to funguje, ale je fakt, že slepici ponořím do vody až jí jenom kouká hlava... a držím tak 5 min aby vychladla.
ještě jsem slyšela možnost, nalít 5cm vody do široké placaté nádoby (plech,víko...) posadit tam slepici a přiklopit bednou na ovoce, košíkem... a nechat přes den, přes noc...
slepice si chce sednout, zkusí to, namočí si pr-l a zase vstane...
a ještě jsem četla strčit slípku do většího košíku a zavřít a koš pověsit na pružinu do průvanu. jak se koš houpe, slípka udržuje rovnováhu plácáním křídel a chladí se...
Já to dělám s kvokalkou tak, že ji strčím pod otočenou plastovou přepravku na zeleninu, dáme jí tam hrnec s vodou a zatížíme, aby se neosvobodila. Večer a ráno ji necháme nazobat zrní, nocuje normálně s ostatními v kurníku. Po pár dnech ji pustím a sleduju, jestli ještě leze do snášedla. Pokud ne, má svobodu, i když ještě pár dnů pokvokává, do týdne je klid.
Nám pomohlo slepice smáčet ve studené vodě po dobu cca 4 dnů.Pomohlo to!A když ne tak na pekáči kvokat nebude
!
Ale to smáčení fakt pomohlo!šla tam celá(kromě hlavy )!
Doufám že to pomůže!
Pamatuji si dobře, co dělala s kvokajícími slepicemi moje máma. Bylo to velice účinné, ale podle mého současného názoru to bylo týrání a já bych to nikdy nedělala. Prostě a jednoduše tu kvokandu strčila do pytle, byl to takový od obilí a byl jako jutový nebo z nějakého přírodního materiálu a byly v něm jako takové fuky, takže se slepice nemohla udusit. Ten pytel zavázala provazem a konec provazu uvázala na vodorovnou dolní větev ořechu, který jsme měli na dvoře. Sem tam se s pytlem ještě trochu jako pohoupalo. Chudera kvokající slepice tam byla o hladu a žízni a za dva až tři dny bylo po kvokání. Bylo to fakt 100%, kupodivu to každá slepice přežila a každá pak, zřejmě ráda, snášela. Nikdy jsme žádné slepice nenamáčely ve vodě ani nijak jinak nechladily.
Taky si pamatuji, jak máma krmila husy tzv. šléškama. Sedla si na stoličku, husu mezi nohy, hrnec s vodou u sebe. Huse otevřela zobák, strčila do něho šléšku, husa dostala napít vody z hrnce a rukou venkem jí máma posunovala šléšky krkem dolů, snad až do žaludku. Kupodivu to taky každá husa přežila a měly velká játra a my v neděli dobrou pečínku. Taky se ty chudery husy škubaly a jejich peří potom odíralo. Ale bezvadné peřiny z pravého husího peří z husí doma vychovaných mám dosud a i když jsem se v průběhu let snažila je vším možným nahradit - vždy jsem se já, snad jediná z rodiny vrátila k těm klasickým duchnám z peří.
Ale teď mám opačný problém. Kvůli vnukovi bych chtěla odchovat kuřátka, ale stále nemohu přesvědčit slepice, aby kvokaly. Takového pěkného kohouta jsme jim pořídili, vlašku, řve ten kohout na celou ves, na vajíčkách je vidět, že jsou oplodněná, ale kvokání a kuřátka - stále NIC. Zapomněla jsem se maminky zeptat, co se dělá se slepicemi, aby kvokaly a měly kuřátka. No už se jí nezeptám, to jsem prošvihla. Bydleli jsme v paneláku a vajíčka dostávali od maminky. TAK NEVÍM - NEVÍTE NĚKDO co sedělá se slepicemi, aby kvokaly a měly kuřátka?
Promiňte, ale na čerstvě snesených vejcích (která nebyla v líhni) nelze poznat oplozenost. Pokud to poznáte, dostanete Nobelovku.
Dnešní hybridní slepice jsou vyšlechtěny tak, aby nekvokaly. Je to pro velkochov nežádoucí neboť v době kvokání nenesou. Některé se to sice povede, ale málokterá vydrří sedět na vejcích 21 dní. Proto si pořiďte čistoktevné slepice, k tomu odpovídajícího kohouta a budete mít kvočny i kuřátka.
Dobrý den,
myslela jsem to tak, že když doma v kuchyni rozklepnu vajíčka, tak je v nich takový ten terčík - maličký zárodek nového kuřátka. Jinak samozřejmě nepoznám nic. Líheň doma ani nemáme. Spíš bych ráda, abychom měli slepici s tak 5-10 kuřátky. Nejsem žádná odbornice, ani zkušená chovatelka ani velkochovatelka. O těch pár slepic a kohouta co máme se stará spíše manžel. Doma, když jsem byla malá holka, jsme samozřejmě slepice měli a bývala snaha, aby snášely a nekvokaly. Vzhledem k tomu, že nám pes od jedné matky samoživitelky z konce vesnice, která se řádně o nic nestará, zadávil pět slepic a ostatní byly a jedna ještě je vyděšená, bylo by možná vhodné i doplnit počet. Pes byl při činu dopaden, na našem vodítku, co máme pro našeho psa odveden až domů k majitelce a byla přislíbena náhrada, v což už ani nedoufáme. Ale kvůli pěti slepicím nebudu volat Policii ani se soudit, zvlášť když je to v jedné naší vesnici. Navíc na co se ta milá paní první ptala bylo, jestli jsme si u toho dávení našich slepic jejího psa nafotili nebo natočili. No, samozřejmě nenafotili ani nenatočili, zachraňovali jsme ostatní slepice a pak některé i hledali. Takže to zřejmě bude tak, že ty naše slepice dominant tricolor a dominant hnědý jsou tak nějak vyšlechtěny, aby snášelya nekvokaly. Tak prosím poraďte. Jaký čistokrevný druh slepic je nejhodnější k chovu kuřátek? Spíše tmavého zbarvení, u nás ve vzduchu se také pohybují dravci a bílé by zlikvidovali. Prosím, poraďte, nejlépe i pokud víte, kde je nějaký chovatel na Litovelsku, Olomoucku nebo Uničovsku, který by nám mohl odprodat tak 2 - 5 slepiček, u kterých by byl předpoklad brzkého kvokání a kuřátek. Co vlašky? Ty jsou čistokrevné a kvokající? Předem děkuji za odpověď. Dana H., Nová Ves u Litovle
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.