Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žlutá beruška - kouše

Od: marenka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, před chvílí mne kousla a dost bolestivě žlutá beruška. Jak se jmenuje? Znáte někdo toho brouka? Vypadá úplně stejně jako slunéčko sedmitečné, jen je žlutý a ty tečky má menší. Když už mne kousla, ráda bych jí poznala ;) Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rpt*
hodnocení

3x

Proč koušou?
Slunéčka sedmitečná. Zpíváme o nich písničky, vyprávíme pohádky, necháváme si je lézt po ukazováčku a tajně doufáme, že odtud zamíří právě »do nebíčka«. Před bouřkou však slunéčka sedmitečná koušou. Proč? "To se ještě nepodařilo vypátrat. Příroda je mnohdy nevyzpytatelná," tvrdí entomolog Ivan Táborský.

Kdo by červenou berušku se sedmi černými tečkami neznal? Je krásná, užitečná a rozdává radost. Patří do čeledi brouků, která čítá na šest tisíc druhů! Jen u nás žije 86 druhů slunéček. Pro všechna jsou typické pestré barvy a polokulový tvar těla. Některá mohou být žlutá, mohou mít třeba jen dvě tečky, ale také 14 teček nebo žádnou. Slunéčka bílá například žijí v noci.Slunéčko sedmitečné je nejznámější. "Ale nemyslete si, tak nevinné není," tvrdí Ivan Táborský. "Červené zbarvení je v přírodě vždycky alarmující a varuje," doplnil ho odborník na slunéčka Ivo Kovář

Jelikož je 86 druhů tak i ta žlutá mezi ně určitě patří a jedná se taky o Berušku jak jste napsala v otázce!

A že koušou před bouřkou slyším poprvé... třeba k vám opravdu dorazí zanedlouho bouřka!

Pěkný den!

luckapucka*

trošku jsem pohledala na netu a myslím že myslíte tuhle berušku :Slunéčko skvrnité (Psyllobora vigintiduopunctata) pěkná potvůrka taky mě už kousla ještě přidám odkaz kvůli obrázku naturfoto.cz/...

atriplex*
hodnocení

2x

Hmyz kouše, protože potřebuje doplnit sůl z potu a je jedno, zda je to beruška či maruška :)

marenka*

*palec*vtipné:D, ale i mazec. To jsem nevěděla, že koušou kvůli soli z potu *sok*

marenka*
hodnocení

Moc děkuji, je to ona. Zmetek jeden, už to nebolí, ale koukám, stihla si hryznout 3* *zed*

hanher*

A nebyla to Maruško mandelinka? *smich*

marenka*
hodnocení

Nééé tu poznám :-P

hodnocení

0x

Je to predátor - mšice nebo člověk ...

toireasa*
hodnocení

0x

hlásím se do klubu - taky mě ta malá žlutá potvora dneska kousla! :)

katys*
hodnocení

0x

Dobrý den já s mladší sestrou je zbírame aještě nám nic neudělali , *nevi**nevi**nevi*fakt nevím

jennyxxx
hodnocení

0x

Už je to dva roky, co mě napadl přímo celý roj červených klasických berušek. Bylo to na vrcholu kopce Raná v Českém středohoří. Slétlo se jich na mně asi dvacet a pokousali mně. Byli jsme nahoře dva a šli jen po mě. Snad to bylo opalovacím mlékem, které intenzivně vonělo. Popoběhla jsem pár metrů pryč a nechali mě. Chvilku to bolelo a pak to rychle přešlo. Taky jsem byla dost překvapená, že je to možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]