Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vyhubit potravinové moly?

Od: destiny5® odpovědí: 31 změna:

Dobrý den, nevíte někdo opravdu zaručenou radu na to, jak vyhubit potravinového mola jinak než že se odstěhujete? Špajzka umytá, mouka prosetá, vymalováno, daný lapačky Raid po bytě a pořád to tu lítá a leze*zed*. fakt už nevim. Slyšela jsem o chmelu, dát ho někam do prostoru*nevi*... Poradíte někdo?děkuji*modla*

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

V mých babských radách jsem našla toto: *klik*

mouční moli - do špajzky rozmístit bobkové listy, levandule čerstvá i sušená a mýdlo

Moli nemusí být pouze v mouce. Mohou být v luštěninách, sušenkách, sušených houbách, kroupách, krupici - no skoro všude. Já jsem si je domů přinesla se suchým pečivem, co jsem sbírala na úřadě pro srnky. Takže pokud si skládáte tvrdé pečivo na strouhanku, může být i tam. *tuc*

doplněno 27.06.10 21:33:

A ještě jsem si vzpomněla na sušenou pomerančovou kůru. Tu dávám přes léto i do zimních bot s teplou vložkou. *placni*

Souhlasím a dávám bod. Bobkový list pomáhá. Babička ho dává i do skříní s oblečením proti molům do spíšky je dává taky. Prostě to funguje.

laura303*
hodnocení

2x

amlim*
hodnocení

1x

Jedna paní mi poradila bobkový list do všeho - jeden lístek-do mouky , do luštěnin atd. Proti šatním molům zase listy sušeného citronového muškátu. Aplikuji to a moly nemám.

Nebydlíte v paneláku? Tam byli v šachtě přívodů a odpadu roury omotané izolací a z tam prý se množili moly.Mohlo vám to přilétnout od sousedů.*nevi*

karina*
hodnocení

1x

destiny5. prosát mouku nestačí. Nejefektivnější, i když neekonomické je všechno ze špajzu vyhodit. Mouku, strouhánku, luštěniny, cukr, rýži, těstoviny , prostě všechno.Pořádně vymýt nádoby. Nové potraviny uchovávat pouze v uzavřených nádobách. Mouku alespoň 1x za týden prosít přes síto a zase rychle zavřít do nádoby. Ty nádoby by měli mít pořádné těsnění, ne jen nějaké krabice s víkem.Pravidelně větrat špajzku a stříkat přípravkem, který v drogerii běžně koupíte (název teď neznám, ale poradí vám, hlavně bez insekcitidů). A pravidelně kontrolovat. To jedině vás může zachránit a ochránit. Nebojte , zvítězíte *palec**smich*.Hezký den v duchu hesla moli ven! Karina

doplněno 28.06.10 08:20:

insekticidů...jo a je to Raid, už jsem si vzpoměla.K.

rob*

já bych to hned nevyhazoval, mělo by stačit dát mouku na den do mrazáku, na to ty potvůrky nejsou zvyklé :)

karina*

rob, ale při pomyšlení, že tam v té mouce, ze které jste si uvařil knedlík nebo upekl buchtu máte zmrzlé a následně uvařené vajíčka či larvy mola - chutnalo by vám? Mě tedy rozhodně ne *smich*.Navíc mouka, která je zasažena je při zpracování pak cítit a stejně takovou buchtu nakonec vyhodíte. Uf, dobré téma k snídani *smich*.Hezký den, karina

rob*

Karino, stačilo by se mrknout do nějaké pekárny ..., víte co včechno může být v křupavých rohlíčcích od císařovy pochoutky? *smich*

Já už jsem naštěstí po snídani *frajer*

karina*

rob, máte recht, viděla jsem v bufetu v lodně s koláčky i rusa lézti *smich*, ale tam jsem pak fakt už nikdy nic nekoupila. *tuc*Kar.

rob*

snad to nebyl zbloudilý rus z osmašedesátého :)

limetka*
hodnocení

1x

Nevím, jestli to tu už někdo přede mnou nezmiňoval, ale velmi účinné jsou feromonové lapače - destičky s feromony natřené lepem - vychytají buď samečky nebo samičky molů (to teď nevím přesně) a jsou pro ně lákavější než ta mouka ve špajzce. Běžně se dají koupit za pár korun v drogerii.

pu®

Zdravím, Limetko! Já jsem právě chtěla napsat, že ty lapače k ničemu nejsou :D , ale teď čtu Vaši odpověď a uvědomuji si jedno - máma je (ty lapače a bohužel moly taky) také má a bojuje s nimi a u ní ve špajzu jsou lapače stále plné. Nám tady sem tam vyletí mol a zaboha nemůžu přijít nato odkud. Koupila jsem lapače - a nic. Mol si sedí 10 cenťáků od lapače a pak zvesela odletí. Kdyby aspoň do vzdálených krajů, ale on si sedne o 5 cenťáků blíž, mrcha! *bum* Předesílám ještě, že jsem zakoupila lapač na oba druhy (na šatní i potravinové moly), protože si nejsem jistá, co to je zač (když lítají, tak v předsíni). Vyhodili jsme prastarý vysavač, prastarý koberec, zkontrolovala jsem potraviny, kabáty odnesla do čistírny...a steně se tu čas od času objeví *nevi*

Ale obecně - stejně si myslím, že lapač řeší až následek molové epidemie, nikoliv její příčinu. A podle mě by bylo dobré ze všeho nejdřív odstranit tu příčinu... Tj. prostě ty larvy zahubit, jak radí ostatní. Čímž bych také ráda poděkovala za všechny tipy, určitě něco z toho využiju! Krásný den, Pů *slunce*

pb®
hodnocení

1x

Pomaha nehromadit potraviny. Vse, v cem by se mol mohl usadit, mit v takovem mnozstvi, aby se to do mesice skonzumovalo. Nakazene potraviny nepresivejte ale vyhodte a kupte nove, ktere nebudete skladovt mesice ve spajzu, ale budete z nich pravidelne varit a kupovat potraviny cerstve.

lidus*

vařim denně, měsíce nic neskladuji ale koupíte li např. kroupy tak v nich máte moli do týdne a bohužel jsem ještě nenašla, že by je prodávali po menším množství.

hodnocení

0x

Ja nechal susit u babi par sisek marihuany a moli jsou fuc, stejny ostup jsem aplikoval i ve sklepe...

Do mesice po nich nebylo ani vidu ani slechu a dokonce se prestali obevovat cerni mravci...

hop®
hodnocení

0x

Babička mého kamaráda rozmisťovala po různých skrýších se šatstvem či potravinami cigarety Start bez filtru, tenkrát bez kolku s vytetovanou cenou 4,-Kčs na krabičce. Asi před třemi lety mu babí zemřela a on kromě moly neporušených potravin (samozřejmě ve velkém množství - co kdyby přišla válka) i moly nepoškozeného oblečení našel několik krabiček tohoto kuřiva. Dal mi to jako dárek (i s mašličkou, potvorák, protože ví že je to moje oblíbená značka) a popřál mi k tomu dobré zdraví. Pravda je, že čerstvější startky jsou lepší, ale bylo mi to líto vyhodit tak jsem to postupně zdolal. Nicméně myslím, že vůně tabáku moly odhání, například mně ještě nekousnul ani jeden! ;)*smich*

hodnocení

0x

Já tyhlety moly řeším tak, že jsem si pořídila průhledné láhve od mlíka, širokou nálevku, zvanou trychtýř a všecko přesypávám do těchto láhví nebo sklenic od kafe. Každá potravina je izolovaná, potvory nepřelezou. A ve spižírně je přehled a stále uklizeno. :D A pak, po přesypání do láhve, šoupnu to na noc na mráz do mražáku. Všechno! Žádné potravině neuškodí, když si chvíli pobude v -18´C. I luštěniny a rýži, strouhanku i nudle. *kafe* A dokonce jsem poslouchala v rádiu, nějakého odborníka, který tvrdil, že je lepší držet čaj a kávu v ledničce. Že se vůně udrží mnohem déle a když se zalije vařící vodou, tak se úžasně rozvine. *jasne* Před několika léty jsem několikrát vyhazovala spoustu potravin, protože jsem si něco donesla s novým zbožím. Třeba knedlíky v prášku jsou úplně šílené. Ale po pobytu na mražáku je klid.

hodnocení

Vy jste všichni tak hodní... děkuji. *pusa*

včera jsem našla ve víčku kyblíčku potravy pro osmáky. Uvnitř nic, ale tam 2 larvy. tak si myslím, že to je fakt na plamenomet nebo rovnou pod stan. děkuji ještě jednou všem.

rob*

od toho tu jsme *slunce*

Teď mi došlo, co jste napsala. Pro osmáky. . . To je zvířátko, že? A krmí se obilninami? *vtip* Tak tam může být zakopaný pes. Přinesete si to vždy v jejich krmení. To krmení potřeba dát do izolované nádoby, nejlépe skleněné a úplně pryč od jídla.

hodnocení

Jasně, myslela jsem si to taky, že to bude v tom krmivu, ale právě, že se uhnízdily ty larvy jen v tom víčku. Uvnitř nejsou!

Jednou jsem měla potravinové moly pod tapetami ve špajzce. Nejspíš žrali to lepidlo. Špajzka je to totiž jenom podle názvu, z potravin je tam jenom krabicové mlíko, brambory a jablka.

lidus*
hodnocení

0x

Zkušenost z paneláku-moli tu bydlí a nájem neplatí. Vyházela jsem i sypané čaje, mouku přesypu hned do nádob, fazole a další luštěniny skladuji v lednici a stejně tu ty potvory jsou. A ten lepící lapač co je na něj reklama je k ničemu. levanduli, pomerančovou kůru a tabák mám už všude a stejně to nepomáhá. Není tu molů mnoho ale čas od času se objeví.

kejki
hodnocení

0x

Někdy je zdroj záhada. Máti v ložnici prošmejdila 3x skříně, nakonec byl zdroj v nepoužívané posteli, v rohu za matrací. jen z prachu, matrace je nezajímala.

Pak smejčila kuchyň, protože se vždycky nějaký objevil, jinak má zásoby ve špajzu. Při druhém přebírání skříněk, našla zdroj - mlýnek na ořechy v pytlíku, ve kterém se toulalo pár drobků.

Je to boj.

marenka*

Já jsem ty zmetky měla minulý rok taky, ani nevím kde jsem na to přišla, ale dala jsem po kuchyni, do špajzu, mezi nádobí, prostě všude hřebíčky. Myslím to koření. Tenhle rok ani mol. *sok*

hodnocení

0x

Také často kupuji směsi pro morčata a snad v každém druhém balení jsou moli. Občas bývají i v seně, ale to asi jiní moli. Mám smůlu, že je objevuji skoro v každém sáčku dětské krupičky. Jak tu už uvádějí přede mnou, jsou i v luštěninách. Objevila jsem je dokonce i v sáčcích s kořením ve foliovém balení, v mletém máku atd. Cokoliv koupím, ten den rozbalím a zkontroluji. Uvidím-li v sáčku na bocích pavučinky, tak ihned vyhodím. Máte možnost to zakoupené zboží také vrátit do obchodu. Kde takto nakažené zboží nakoupím, tam už ho tam více nenakupuji. Já od jara do podzimu používám mucholapku s feromony na potravinové moly značky ORION. Jsem s ní velmi spokojená. Moli v bytě nemusí být pouze z potravin. Lepící pásy na moli se mi neosvědčili.

No, právě! A proto všecko nové do rána NA MRAŽÁK! :D

arimas*

ano to uz jste tu jednou psala tusim a od te doby to tak delam je to super napad a uz jsem to poradila i znamym .. nikoho to nenapadlo :) *palec*

misulinka*
hodnocení

0x

Ahojky, chci vám všem moc poděkovat za rady. S moly bojuji už dlouho, asi třikrát už jsem vystříkala skříňky, kde máme potraviny a oni se objevují stále a stále:( Už věřím tomu, že lítají od sousedů, ale stejně si připadám jako špinďíra, když mám po bytě larvy molů:( Lapače sice fungují (Raid), ale vypadá to, že pokud sem budou stále lítat od někoho jiného, zřejmě se jich nezbavím... Ale stejně moc děkuju, jsem aspoň ráda, že v tomto boji nejsem sama! Jdu hned rozložit pár bobkových listů a hřebíčků:)

marenka*

Mě ty hřebíčky a bobkové listy pomohly. *ua*Sice to ze začátku bylo k naštvání, když mi při sundání mouky z horní police špajzu spadl na hlavu bobkový list, ale už jsem si zvykla. *smich*

hodnocení

0x

Raid proti potravinovým molům slouží k monitorování problémů s moly. Nástraha působí přirozenou cestou až 6 týdnů. Neobsahuje insekticid, a proto může být umístěna v blízkosti potravin. Obsahuje atraktivní látku, která přivábí samčí moly. Jedinci se přilepí na papírový proužek s lepem a tím se přeruší reprodukční cyklus. Možnost použití proti molům napadajícím sušené ovoce, ořechy, výrobky z kakaa, mouky a pod.

doplněno 25.08.10 20:35:

Máme osobně vyzkoušeno opravdu funguje,pokud chcete vyfotím Vám je ,jak jsou lapeni na dvířkách kuch.spíže

Lze vyhubit potravinové moly?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]