Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můj pejsek začal před pěti dny ráno kašlat, všimla jsem si toho na vycházce, když se mi začal jakoby dusit na vodítku. Pokračovalo to i po příchodu domů, pejsek si občas pšíknul a trošku mu slzely oči. Pár dní předtím byla u nás ve městě velká slavnost a pejsek přišel do kontaktu s velkým množstvím jiných pejsků.
Nasadila jsem tedy jitrocelový sirup, velmi pestrou stravu a hodně ovoce, med. První dvě noci pejsek prokašlal, avšak neztratil chuť k jídlu ani k pohybu, i když chodíme jen na kraťoučké procházky. Nechtěla jsem s ním ihned chodit k veterináři, jelikož je to pro něj velmi nepříjemné a nemá to rád, a hlavně se bojím, že když je takhle oslabený, mohl by snadno v čekárně něco chytit.
Jeho stav se dost zlepšil, už pokašlává jen ráno ( nejspíš jak je zahleněný po prospané noci), ale stále mu teče z očí.
Máte někdo nějaké zkušenosti? Je to můj první pejsek, je mu teprve rok a půl a tohle je zatím jeho první nemoc. Nechtěla bych něco zanedbat. Očkovaný je jen na základní nemoci, bohužel o tom, že lze očkovat proti kotcovému kašli jsem se dozvěděla až nyní.
Děkuji za každou radu a přeji hezký den.
Postupovala bych stejně jako vy, na oči můžete zkusit Opthalmo-septonex, ale já, ačkoli se také snažím hromadu věcí zvládnout sama, mám obavu ne z kotcového kašle, ale z PSINKY. Kdyby měl kotcový kašel tak by kašlal pořád a ošklivě, mě se nelíbí právě ty oči. (ono kašlání může být prvním příznakem oslabeného srdíčka, na to pozor)
Jolinar, jestli to dobře chápu, tak kotcový kašel a psinka je to samé?
Proti psince se ale očkuje, myslíte, že i přesto je možné ji chytit? Kašel se zlepšil hodně, přijde mi že už spíše odkašlává. Ale právě nejvíc mě trápí ty očíčka. On si je pořád mne, takže si trošku rozškrábal koutky. Nejradši bych ještě pár dní počkala, než bude o.k. ( teda alespoň snad ), a pak zajdu k veterináři. Teď jsme měli jít na přeočkování a odčervit. Ale to bude muset nejspíš ještě alespoň 14 dní počkat.
doplněno 15.06.10 12:08: Já jsem taky hodně hledala na internetu, takže jsem si všechno nějak tak pročetla, jinak bych snad nemohla ani spát Ta psinka se mi moc nezdá, on má strašnou chuť k jídlu a i by si pořád hrál, v tom ho ale krotím...musí odpočívat
Spíš se přikláním k tomu psincovýmu kašli, u toho jsem se dočetla, že neni vždy nutné dávat antibiotika, záleží na imunitě pejska.
Chtěla jsem vědět jestli jste taky někdo léčil pouze doma. Nejsem zrovna příznivcem antibiotik u pejsků, pokavaď to není nutné, a přijde mi že veterináři je předepisují někdy i spíše kvůli osobnímu zisku, tak jakoby preventivně.
doplněno 15.06.10 12:19: Ona psinka je něco jiného než kotcový kašel. Proti psince se očkuje základně, stejně tak jako proti vzteklině. Kotcový kašel je infekční onemocnění, které způsobují jak bakterie tak i viry. Velmi často jsou to ty stejné viry jako u psí chřipky. Tudíž kotcový kašel je spíš podobný psí chřipce. Jen je rozdíl v tom, že proti virům, stejně tak jako u lidské chřipky, nejsou antibiotika nic platná. Tělo se s tím musí vypořádat samo. A u toho kotcového kašle je právě možné nasadit antibiotika, která se vypořádají s bakteriemi a tělo už si pak samo pomůže s viry. Uff! Vyčerpávající Omlouvám se za to že neznám názvy těch virů a bakterií, ale to už jsem si nezapamatovala.
To že si mne oči je špatné, my dáváme ten Opthalmo Septonex, pokud mi psi proletí někde prachem, trávou, a ráno mají začervenalé spojivky, nebo víc ospalků než obvykle. Když to ale přejde do zelených, či žlutých ospalků, kapu Garasone, to jsou humánní kapičky=antibiotika. (normální ospalek je průhledný, někdy šedý) Pozor na to, oči má jenom jedny a jestli zanedbáte zánět spojivek, může mu to přejít na zánět rohovky a následný vřed na rohovce. Následky bývají celoživotní kapání, operace a hodně drahé. Nehledě na to, že pak se většinou udělají psovi skvrny přes oko a hůř vidí, pokud rovnou neoslepne. Na oči jsem hodně opatrná.
doplněno 15.06.10 12:23:Sledujte ty oči u nás zánět spojivek zanedbal veterinář a mám pejska napůl slepého. Přes polovinu oka má hnědý, neprůhledný zákal. Vím o čem mluvím.
Jemu teče z očí jen čirá tekutina, jako člověku když dostane velkou rýmu. Nejvíce to bylo právě první den nemoci, to si to trošku mnul a podráždil, nyní už mu teče méně, ale spíš mi přijde že už je to z toho podráždění než z té nemoci. A ten Opthalmo septonex jsou ty kapičky co se prodávají normálně pro lidi nebo mám zajet k veterináři pro nějaké psí?
doplněno 15.06.10 12:27: Ach jo, to je ale hrozný, že ty pejsci nemohou mluvit...hned by bylo vše jednodušší
Jo tak to jo... To víc slzí a ten Opthalmo Septonex je pro lidi. Já jsem teď kupovala pejskovi kapky do očí se světlíkem, OCUflash. Vyčetla jsem že jsou výborné, tak je dva dny teprve zkouším, tak nemohu říct nic konkrétního, ale septonex mám vyzkoušený 4 roky.
Jinak kdybyste chtěla vyzkoušet ty kapky ze světlíku (bylinka), tak mi v lékárně doporučili koupit i světlík sušený, udělat odvar a tím otírat i okolí očí rozdrážděné od slz. To jsem nekupovala, protože by mi pes nedržel, ale možná to za zkoušku stojí.
Dobrá, dobrá...snad to nějak zvládneme, ten náš mazlík nemá moc rád tohle opečovávání, takže asi bude jednodušší mu do těch očí nakapat než mu to otírat. Ale za zkoušku nic nedám, takže odpoledne běžím do lékarny a jdu na to...velice Vám děkuji, ono je vždycky lepší to s někým probrat, než se spoléhat jen na vlastní úsudek.
Zkuste aspoň vetovi zavolat, jestli Vám neporadí co a jak. Chápu, že nechcete pejsa tahat po doktrorech ( holky ho taky nesnáší ), ale jak říkám já - pro jistotu.
Utíkejte k veterináři, pokud to trvá tak dlouho může to být opravdu psincový kašel, jestli mu ten jitrocelový sirup nezabral, tak to bude chtít atb. Pomáhá ještě teplý čaj s medem, ale jelikož už to máte dlouho, popadněte psíčka a navštivte veta.
Překopírováno z www.
Psincový kašel je velice infekční. K přenosu dochází kapénkovou infekcí a onemocnění se projeví asi 3 nebo 4 dny po nakažení. Nejvíce nápadným projevem jsou záchvaty kašle a pes může i vykašlávat hleny. Majitelé často nepoznají, že jde o kašel a myslí si, že pes zvrací, nebo že se mu v krku zasekla kost! Z dalších příznaků může pes trpět i výtokem z nosu a očí. Často nemá ani zájem o krmení a je apatický (smutný a bez zájmu o okolí). U některých pejsků se objevuje i zvýšená teplota a zvíře se rychle unaví. Závažnost onemocnění je dána především tím, v jaké kondici pejsek je a jestli nemá sníženou obranyschopnost (např. iné onemocnění, imunosupresivní léky). U psů, kteří jsou jinak zdraví, probíhá infekční laryngotracheitida asi jeden týden a dochází k samovolnému uzdravení. U oslabených jedinců (nemocní, staří nebo naopak mladí psi) ale může být průběh horší a léčba by se neměla zanedbat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.