Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
tak po včerejšku si připadám jako úplně neschopnej člověk, který ani nedokáže zbavit tříměsíční štěňátko klíštěte. Večer pes dováděl, válel se na zádech a já ho drbala na bříšku a pak jsem si všimla, že má na vnitřní straně stehýnka zakousnuté klíště.
(Ven s ním ještě nechodíme, chodí jen dělat potřebu na dvorek, takže nechápu, kde k tomu přišel, ale o to teď nejde.)
Tak jsme se na chudáka pejska vrhli všichni tři a trápili jsme ho asi třičtvrtě hodiny a výsledek? Klíštěti tam zůstala hlavička. Vadí to? Pejsek už byl hotovej, co ten dělal. To byl hotovej boj. Nechápal, co mu chceme dělat a tak se děsně škubal, kňučel. Chvilinku nevydržel v klidu. Klíště jsme vyklali, točili proti směru hodinových ručiček, mazali mastí, máslem nakonec i olejem, ale ta malá bestie se ne a ne pustit. Nakonec jsme naznali, že už musí být chcíplé a vytočíme je pinzetou. Jenže výsledek už znáte.
Zarudlé to nemá. Ale co ta hlavička. No, možná si ji už odstranil sám, protože tam už nic moc nevidím, ale možná je to v chlupech. Ach jo. Nebo zajít na veterinu? Klíště máme schované, jestli je to teda k něčemu. Poraďte, jestli je nutné jít k veterináři, nebo zatím počkat, až kdyby to bylo zarudlé apod.?
Dobrý den, co poradit? Já osobně bych nikam nešel, pes si s tím poradí sám, ale už vidím ty pejskomily jak při čtení vaší otázky trpí a děsí se při mojí odpovědi. Ps.: a potírání živého klíštěte se už dávno nedělá, má se za to, že při své agónii klíště vydáví svůj obsah do kůže zvířete do kterého je zakousnuto a ani různé točení se neprovádí, jen pomalé viklavé pohyby a ne pinzetou, poněvadž většinou dojde k přeskřípnutí klíštěte. nejlepší je takový ten krokodýl - elektrikáři už budou vědět, jedná se o jakousi svorku...
Igračku, pejskomily... Já to vidím takhle. Mám psy už 4 roky, takže neběhám jako první rok s každou volovinou, už doma dokážu bez veta zvládnout ledacos. Ale umím rozeznat, podle stavu psa a podle oka, kdy to zvládnu a kdy ne. Dokonce můj starší pes trpí na boule na pacce, veterináři do něj rvali půl roku antibiotika, čistili to a já nevím co a úplně k ničemu. Dneska to umím sama naříznout, vymačkat a vyčistit tak, že má pes do dvou dnů klid.
Ale to si dovolím já, laikovi bych tohle nikdy nedoporučila.
Taky mi to přijde jako zbytečná panika. Pejsek bude za svůj život ještě mít klíšťat - to uvidíte...
Mi se osvědčila taková malá pinzeta na klíšťata z umělé hmoty. Má uvnitž asi pružinku a takové vysunovací pacičky, klíště se do toho chytne a párkrát otočí a je venku. No a pak desinfekce čímkoli co máme doma...
Pes je zvíře, zvířatům v lese klíšťata taky nikdo nevytahuje...
Ale jestli nevíte co s pěnězi... běžte k vetovi...
Alespoň veterináři zavolejte, ať Vám poradí. Přece je to malinký pejsek a ještě si s tím neporadí sám, záleží také na jakém místě to má a jestli bude schopen si to eventuelně vykousat. Za radu s veterinářem nic nedáte. PT /stařenka/
Myslim, ze s tim nebude problem, obcas se to stane, pak se tam udela takovy jaoby stroupek a samo to odpadne, ani si nevsimnete. Chce to po vyndani klistete vydesinfikovat a sledovat, jestli se tam nedela cerveny flek nebo neco jineho co by vypadalo podezrele. Temer jiste to bude v pohode. Ale tu pinzetu na klistata nebo krokodylka si poridte, nebudete trapit stene ani sebe, jde to s tim krasne a behem vteriny je kliste cele venku. nebo hacek na kliste, to je taky bezva vec.
Neda mi to a musim ale zminit jeste jednu vec - trimesicni stene potrebuje socializovat a poznavat svet, jinak si koledujete o to, ze z nej budete mit bazliveho pejska. Berte ho ven, dvorek nestaci, musi se seznamit s lidmi, se psy (prozatim vybirat ockovane zdrave psy, neagresivni), s auty, beznym provozem kolem. Vazne je to potreba, stene je male jen chvilku a tahle socializacni faze se nesmi propast, hodne tezko se pak strach odstranuje. trimesicni stene uz by melo mit vsechna zakladni ockovani za sebou, takze je vazne nejvyssi cas
katerino, naprostý souhlas se vším. I s klíštětem i se socializací psa. Tazatelko, klikněte na - Zvířata- psi - a poklikejte v archivu. je tam spousta povídání i o klíšťatech, mrchách hnusných, i o socializaci a taky o všem možném.
Klíšťata taháme stále, cca 50x za rok?, a zakousnutá hlavička nikdy nebyla problémem. Nikdy to nehnisalo a vždycky to odešlo se stroupkem. Jestliže pejska budete mordovat, bude se každému vytahování bránit jako o život. Nic se neděje, je to jen klíště. Hnusné! Jinak to brát nejde, nesměl by pes se mnou nikam, protože ty mrchy žijí i na betoně. Fakt! Jednou jsem na hlavičce na chytala 38 klíšťat, ještě nezakouslých.
vetcentrum.cz/... Toto je bezva odkaz. Když tuto poradnu pořádně prostudujete, najdete tam spoustu rad a poučení.
Pane jo, tak to vám nezávidím, takových klíšťat. To mi jde mráz po zádech. My máme max. jedno-dvě za rok.
Snad díky Frontlinu, kapičce za krk a je fakt, že jak máme od poslední kapičky déle jak dva měsíce, tak kolikrát chytím klíště, jak leze po srsti a hledá, kde by se přisálo.
A to jsme ve městě. Nedávno ochrnutý pejsek, který chodí jen po chodníčku, klíšťata měl 2. Neuvěřitelné! Je pravda, že je tady spousta ježků a veverek a ty to roznášejí. Někde jsem četla, že vůně levandule odpuzuje. Koupila jsem levandulové mýdlo a packy myjeme tím. Uvidíme.
A Frontline pipetku, sprej, obojky. Všechno jsem a všichni známí pejskaři okolo máme. Ale, prd prd, slavný soude.
klíštěte jste si všimla, nebot´jste jej odstranovala. Kolika věcí si ani nevšimnete v srsti? Tam se řízne, zapíchne třísku. Tělo to samo časem ¨vytlačí. Pokud máte obavu o nákazu, stejně je pozdě, Ale pokud přece, vemte skalpel a vyřízněte. Jednoduše kolem hlavičky 3 mm řeznou ranku a 1 mm hlubokou. Je to jako když se sama říznete. Pak jen vydezinfikovat a dát sama sobě štamprli az odvahu. Fakt na tom nic není. Nebo veterina za poplatek.
Pro klid duše si na veterinu zajděte nebo aspoň zavolejte. Sice jsem nedávno četla, že hlavička by měla časem odpadnout, ale jednou se nám stalo, že náš pejsek začal být nemocný. Nebyla s ním sranda, pospávaval, vůbec nepil. Když jsem si ho začala prohlížet, zjistila jsem, že má něco s nohou. V tlapce mezi prstíčky měl zakouslé, uschlé klíště, přitom by měli, když se napijou, sami odpadnout. Klíště jsem vytáhla a pejskovi bylo druhý den fajn.
No, právě tohle dělají pipetky. Klíště se přisaje, cucne si a zdechne. A zůstane, velmi často přisáté. Jo, ale opravdu napité klíště dovede být velké jako nehet od malíku větší ruky. A šedé a pěkně hnusné. Nemůže chodit, nedosáhne nohama na zem. A je po něm strašlivý flek, když se zašlápne.
Sice vím, že se to tak dělat nemá ale náš pes nijak nestrádal -vždy jsme klíště potřeli tekutým mýdlem a zápalkou vytočili, ranku potřeli slivovicí. Jelikož šeltie měla dlouhou srst stávalo se, že klíště po napití odpadlo aniž bych mu ho našla a to se česal každý den.Pes si sám hlavičku určitě neodstraní ale na veterinu bych nespěchala.
Dobrý den,
no, zatím se stroupek neudělal, i když těžko říct, moc dobře to nevidím, pořád sebou škube. Je tam jen černá tečka (asi ještě ta hlavička), ale zarudlé to nemá, tak snad to bude v pohodě. Jen si to občas olizuje.
A moc, moc děkuju všem za rady. Nějakou tu pinzetku na klíšťata si určitě pořídíme a až půjdeme na další očkování, tak s veterinářem zrovna probereme prevenci pro těm klíšťákům (nějaké ty kapky atp.).
Je jedno jak točíte klíštětem.Doprava či doleva./Nechodí k volbám / Pořiďte si spec. pinzetu ze zverimexu a až bude pejsek větší pořiďte mu obojek proti blechám a klíšťatům.Je dost drahý /cca 500,-/,ale vylpatí se.My máme berňáka a celé léto je bez blech a klíšťat.Pokud to přetržené klíště začne dorůstat,vytáhněte ho tou pinzetkou. Buďte v klidu. zas takový problém to není.
Už jsem to několikrát psala: Nejlepší na vytahování klíšťat je elektrikářský krokodýlek. Ve špičce má zářez do V a dole mezírku, klíště se nepřecvikne, ani nerozdrtí. Tento nástroj klíště uchopí přesně tam, kde má, tedy mezi kůží psa a tělem klíštěte. Krokodýlek se sám uzavře a to v ruce, je dost veliké, dobře se s tím manipuluje.
Cena je srandovní a většinou to mají tatínkové ve vercajku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.