Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
uz delsi dobu resime problem na nasi zahradce. V sousedstvi je umisten vceli ul. Prumerne se pohybujeme ve vzdalenosti 50-100m od ulu. Vyhybame se kontaktu s vcelami, presto je to problem a nechapu proc - znam lidi, kteri maji ul na zahradce a v pohode.
Tady ne. Casto se stava, ze vcela z niceho-nic prileti, vetsinou vlitne do vlasu a bodne. Klidne bych mohl sedet na lavicce, nic nedelat a takhle dopadnu... Nejsem na nic alergicky (nevim o tom) a presto mam problemy.
Vloni jsem dostal zihadlo do hlavy - bolesti, zdurele uzliny, nasledne ATB od doktorky. Ted momentalne mam opuchlou ruku a dalsi ATB... ostatni lide reaguji podobne. Pritom jinde po bodnuti vcelou jsem nezaznamenal takove komplikace.
Chtel jsem to probrat se "vcelarem", ktery ul pravidelne navsevuje - me se zda, ze tam je az moc casto. Kdyz jsem za nim sel, tak popojizdel autem - maval jsem na nej, ani se na me nepodival a skoro me i prejel. Sam se obleka do ochranneho odevu uz 100m od ulu...
Je to normalni? Da se s tim neco delat? Dekuji za kazdou informaci
Asi vám neporadím, ale pokusím se vám poradit, jak žihadlo vytáhnout. Nikdy nesmíte vzít žihadlo do prstů. Když ho stisknete prsty, vytlačíte si všechen obsah včelího jedu do ranky. Je potřeba vzít třeba klacík, dřívko, jehlu nebo něco podobného, položit na kůži na vpich a tahem po kůži vytáhnout celé žihadlo i s váčkem ven. Čtu to po sobě a věřím, že vám bude jasné, že položit dlouhou plochou, ne špičkoua jakoby vyškrábnout. Prostě nestisknout váček.
No to je nějaký magor,když Vás málem přejel. Patrně má nevhodnou matku /královnu/ ve včelstvu.Matka určuje jaké je včelsto.Vše se točí kolem ní. Může jít o nešlěchtěnou matku,kterou si včelstvo vychovalo samo. To se pak stává,že včely jsou útočnější.To se pak musíte obléci jako kosmonaut. Také se může stát,že se včelstvo právě potýká s útoky loupeživých včel a to pak útočí na vše okolo. Jinak obranná agresivita včel se normálně začne projevovat až v bezprostřední blízkosti u úlu kde chrání své hnízdo. Většinou ale na vás nejdříve nalétává/ikdyž někdy také vypálí jak střela
/,aby vás odehnala od hnízda./Já klidně sleduji přímo u úlů česna i několik minut,než mě nějaká vyžene/ Také se stává,že včela útočí když náhodou stojíte v dráze jejich "leteckého koridoru",ale v 50ti metrech už vás většinou míjí vysoko nad hlavou.Já bych vám doporučil sehnat jednatele místní včelařské organizace a řešit to s ním.Třeba se jedná o neregistrované včelstvo.
Dekuji za tak rychle odpovedi. Je velmi pravdepodobne, ze to je magor - v okoli se o nem rika, ze neni normalni.. a taky podivin. Hlavne me stve jeho ignoranstvi a lhostejnost vuci ostatnim.
Prave me zajimalo, jestli musi provadet nejake kontroly vcelstva - jestli se daji dohledat dukazy o jeho pochybeni. Jedna se o trochu odlehlou oblast a obavam se, ze obec by s tim nemusela chtit nic delat. Kazdopadne urcite by se nasla dasli mista pro ten ul.
Za agresivitu zrejme muze skutecne spatna vceli matka.
Obec to možná zajímat nebude,ale včelaře ano. Každé včelstvo musí projít na podzim povinným léčením na varroázu a hlavně zimním veterinárním vyšetřením měli /to je to co během doby spadne na dno úlu z plástů se včelami zavěšenými nad ním/. Pokud je měl pozitivní na včelí mor,včelstvo i s úlem se v ČR musí povinně spálit a je nařízeno ochranné pásmo v okolí nákazy odkud se pak po nařízenou dobu nesmí vyvážet včelstva.No prostě není to tak jednoduché. Hlavně včelaři se bojí včelího moru jako čert kříže a pochybuji,že by to nechali bez povšimnutí. Navíc on musí doložit původ včelstva vet. osvědčením. Pokud má toto vše v pořádku,měl by včely přemístit na odlehlejší místo. Osobně,jako včelaře,mě ale překvapuje,že mu nevadí ta agresivita včelstva,pokud je taková jak píšete.Pokud by dal jinou matičku,může mu to usnadnit práci.To je na houby,když otevřete úl a jdou po vás jako by vás chtěli sežrat zaživa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.