Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výchova psa v pěti letech

Od: eliza* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, mám doma pětiletého pejska, který už od narození vyrůstá u nás. Ale nejspíš to, že jsme s nim odmalička nechodili moc mezi lidi zapříčinilo, že se jich teď bojí. Nikdo mu nikdy neubližoval a on se jich prostě bojí. To samí i s kolama. Jedem v autě, kolem projede kolo a on hned začne štěkat. Jinak je naprosto bezproblémovej, jen nevím, co s tím jeho strachem dělat. Když s ním jdu ven na procházku, táhne na vodítku jak blázen a chce být co nejrychleji doma. Venku se cítí ohroženej a to i na chatě, kde máme zahradu ohraničenou keřema, takže není vidět na silnici, ale on je pořád zalezlej v chatě pod postelí ven moc nechodí. Budu vděčná za vaše rady, jak mu pomoci. Děkuji

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

Dobrý den, mě jenom udivuje, že tohle řešíte až po pěti letech *sok*.. no nechme toho, zkusím poradit ;) Já jsem se v listopadu 2009 ujala psíka (8měsíců starý) takže tam jde trochu o převýchovu, nebo spíš úpravu k našemu stylu a řádu v životě, než k jakému byl veden. Taky se bál, a občas narazím na věci, kterých se bojí. Já mám techniku, kterou mám osvědčenou u staršího psa, kterého máme od štěněte, která mě funguje. A to že mu ten strach ukážu. Dám příklad. Maxík,(osvojenec) se bojí hlasitých zvuků, nečekaných zvuků. Tak jsme se šli podívat na ohňostroj. Ne blízko, to by byla léčba šokem a to né *bum*ale pomalu. Stáli jsme hodně daleko, já jsem vzala psa na ruku (u velkého plemene bych si k němu dřepla), hodně ho přitiskla a mluvila na něj. "jéé podívej, co to je" a hladila. Jak jsem cítila že pejsek se zájmem kouká, šli jsme zase o kus blíž. (upozorňuju že to bylo daleko tak 15minut pěší chůze). To samé s bouřkou. Nesmí bouřit tak, že se klepou tabulky v oknech, ale když to začne, tak vezmu psa na ruku a jdem na chvilku koukat z okna. (mimochodem tohle jsem udělala i s mladším bratrem, když mu bylo cca 5let a taky to zabralo).

Musíte ukázat pejskovi že se nemá čeho bát tím, že jste s ním a taky se nebojíte. Maxík taky nesnášel děti. Tak jsme k nám pozvali synovce, kterému je 7. Synovci jsem řekla, ať si sedne, nekřičí, nemává rukama, ať prostě sedí a čeká až se pes zklidní. Po cca 4 takových setkáních jsou kamarádi. Po 2měsících jsme dosáhli toho, že si Maxík chodí hrát s dětmi na hřiště.

eliza*
hodnocení

Děkuju, je to zajímavé řešení a zkusím to. Ono my měli ještě před měsícem dva pejsky, ale jeden se bohužel zaběhnul za fenou, hledali jsme ho všude, vyvěsili jsme plakáty, zkusili i útulek ale po třech dnech nám volali, že ho zajelo auto. A tak nám zůstal jen tenhle jeden, jeho brácha. A právě ten druhej, ten byl vychovanej, nebál se, vše naprosto v pořádku. A Kulíšek, ten co nám zůstal, ten byl v jeho společnosti taky celkem v pohodě, ale teď jak nemá nikoho vedle sebe, kdo se nebojí, tak je vyplašenej. Nejspíš to zavinilo todle a proto mu ted hledáme nového kamaráda, ale taky chci, aby se zbavil strachu. Takže dám na vaše rady a pokusím se :)

marenka*

To je mi hrozně moc líto *plac*Myslím si, že to je jádro problému. Kulíšek ztratil kamaráda, neví co se stalo a proto se bojí. Oni jsou opravdu jako malé děti.Možná že si Kulíšek myslí, že jeho psímu kamarádovi ublížil cizí člověk a proto se preventivně schovává. Nový psí kamarád mu pomůže, tím jsem si jistá, zatím je na Vás, abyste mu ukázali, že s VÁMI se nemá čeho bát. Držím palce. *pusa*

kytka*

Marenko, ty jsi skvělá psí máma*houpy**srdce*

marenka*

Kyti, děkuju *hi*

eliza*
hodnocení

On se bál i předtím, ale nebylo to tak moc právě, když měl vedle sebe někoho. Samozřejmě jsem už napsala na inzeráty s pejsky, ale poslední dobou nám Kulíšek připadá štastnější, protože si ho víc všímáme. Kdysi to bylo tak napůl, ale teď je to častěji. Navíc máme kočky a nevíme, jak by nového psa přijali. Ale myslíme, kdyby ten pejsek byl malé štěně, že by ho přijaly rády :) A děkuju

marenka*

Elizo, nepošlete nám fotku Kulíška? Moc prosím *modla* Štěně mu pomůže, bude si připadat důležitý a bude si ho chránit. I na tom, jak se k Vám přimknul, je vidět, že to není pejsek samotář.;)

eliza*
hodnocení

Já mám fotky hlavně na notebooku, ale něco jsem tu našla :)

Výchova psa v pěti letech
marenka*

Tak sem s tím *ua* Pod odpovědí kliknete na Chci vložit obrázek, a už se můžeme kochat *ua*

marenka*

Ježíši to je prdelinka nádherná *srdce* Kde je naše Papen? Až umyje nádobí a podívá se na Vašeho Kulíška, tak to bude teprve radosti *ua*

eliza*
hodnocení

Lidi si občas myslí, že je to čistokrevná rasa :) Ale přitom je to směska všeho možnýho :D

marenka*

Je to krasavec. Smíchal se do dokonalosti *palec* Já mám oba mopse, ale Maxík je určitě křížen s neřízenou střelou. Ten se nevymyká tělem, ale povahou :D Už mi pár lidí řeklo, že takhle bláznivýho mopse ještě neviděli *hi*

eliza*
hodnocení

:D Mopsíky mám moc ráda. Jednou bych si ho chtěla pořídit. Jsou to takový uchrochtaný roztomilý hafíci :)

hodnocení

0x

Mařenka to napsala skvěle. Psa uklidňovat tak, aby věděl, že se nic neděje. *palec*A taky by nebylo od věci, dodávat mu sebevědomí. Při hře ho nechávat často vyhrát. Když se táháte o hadr, hračku, pusťte mu ji. Je to jeho kořist. Hodně chválit. *hej*Má to, bobek, v povaze. Bázlivý. A nemá to snadné. *sok*

eliza*
hodnocení

On si právě nehraje s věcma jako hadr a tak. Je spíš takovej vážnější. Ale chválím ho za každý splněný povel :)

marenka*

Jo tak to je jak náš Tobiášek... Teď zrovna se rvou s Maxíkem. Maxík mu mermomocí cpe uzlík na hraní, a Tobiášek nechce. *zed* Takže buďto ho Maxík zdolá, nebo mezi ně vlítnu jako rozhodčí *smich*

doplněno 02.05.10 13:07:

A je rozhodnuto. Už se rvali jako psi :D, tak jsem je seřvala *hi* a teď Maxík leží přitulený u mě (smiřování) a přesně důležitý Tobiášek.. nemluví s námi a lehnul si ke dveřím, čeká na páníčka, aby si mohl postěžovat. *fn*

eliza*
hodnocení

Takhle si kdysi hráli s Puntou, akorát se kousali :) Nebo s naší starší fenkou... My vlastně měli kdysi dvě feny a jedna nám porodila štěňátka. Takže jsme jeden čas měli čtyři psi. Ale asi dva roky po tom jejich mamka umřela stářím a zůstala ťapka. S tou se taky pěkně vyřádili. Ale po roce umřela a nakoec už máme jen Kulíška. Ale do prázdniin mu doufám seženeme společnost :)

marenka*

Uvidíte, že Kulíšek dostane nový vítr s kamarádem. Mě čím dál víc připadá, že se ani tak nebojí, ale je smutný.*plac*Co pejsek z útulku? Já kdybych měla dům se zahradou, tak už mě manža asi opustí, ale minimálně jednou týdně dostanu odkaz na dalšího nešťastníčka v útulku a já bych si je nejradši vzala všechny.

eliza*
hodnocení

To já taky, i všichni v rodině. Máme velký byt, jezdíme na chatu se zahradou, ale kvůli kočkám to nesmíme přehánět :) Máme jich pět, ale se psy se snesou dobře. Ovšem když necháme Kulíška ostříhat, Micka po něm docela vyjíždí. Naštěstí tak po dni, po dvou přestane. A z tohodle důvodu právě mám strach si novýho pejska pořídit. Jednou stranou ho chci ke Kulíškovi, ale druhou stranou mám strach z reakce koček. Je to těžký..

Jinak v útulcích moc štěňat nemají, to spíš jsem se koukala na inzeráty štěňátek. Ale kdybych neměla kočky, hned bych si vzala spoustu pejsků :)

kejki

Ale útulky mají štěňátka, třeba tohle psiutulekbouchalka.eu/...

eliza*
04.05.10 13:21
hodnocení

Děkuji :)

marenka*

Elizo, jestli chcete, napište mi kraj, nebo město, do kterého až byste byla ochotná pro štěníka zajet. Podívám se s Vámi. (jo a ještě jestli psa, fenu, malý, velký vzrůst a tak..) strašně ráda Vám pomohu ;) hledat.

hodnocení

0x

No, ale uvědomujete si, jak dlouho Kulíšek bude trpět, než si na nového pejska zvykne? A teď má pánečky pro sebe a pak tím laskavým hlasem, který teď patří jen jemu, budou páníčci mluvit na nějakého nového otrapu vetřelého. *sok* Bázlivost je vlastnost nesmírně stresující. Já za svoji osobu bych mu nic neměnila. A snažila se mu to ulehčovat tím, že bych ho nepředělávala, nevystavovala ho novým zážitkům. *klik*Je takový, no co už!

kejki

Pokud byl zvyklý na parťáka, tak by mu to mělo pomoct. a není dominantní, tím spíš. Pes je smečkové zvíře.

marenka*
hodnocení

0x

Co tahle fenka Eli? Ke Kulíškovi by se hodila ;) hafici.cz/...

odpovednik
hodnocení

0x

Ono se říká, co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. U psů to platí dvojnásob. Pes se učí max. do 3 let, bohužel jste to nejspíše prošvihli. Ted už na něj nijak netlačte, chodte s nim na prochazky mezi lidi a snažte se aby netahal, stačí mírně trhnout vodítkem, uvidíte sama jak moc trhnout musíte, aby zpomalil, nikdy se jim nenechejte tahnout. To radši zastavte posadte ho vedle sebe, a reknete mu POMALU!. A když bude tahnout tak škubněte voditkem.

S cizíma lidma ho zkuste nějak seznámit, at k vám někdo přijde psovi uplně cizí a vemte si ho na vodítko a ta cizá osoba at ho pohladi, on možná pochopí, že z cizích lidí ne vždycky kouká něco zlého. Nebo ještě lépe, kdyby mu ta cizí osoba dá něco co mu chutná, nevim třeba kolečko salámu:) Uvidíte že trochu duvery ziska.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]