Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, zda je lepší vzít na spásání zahrady ovečku nebo berana. Jedná se mi o to, že nejsou na chov, ale pouze jako "sekačka" s tím, že teď se pořídí a na podzim by byli na zabití. Co je lepší - ovce nebo beran a proč? A v jakém stáří je nejlepší si je brát? Díky.
No já taky nic takovýho nechoval, ale do berana bych nešel. Beran umí být agresivní a asi nebude poslouchat na povel jako pes. Soused měl kozy, ty byly docela v pohodě, ale spásaly jen něco -" mlsný jak koza". Třeba kopřivy nechtěly, ale když se kosou posekaly a trochu zavadly, tak kozy všechno zlikvidovaly.
Já jsem viděla minulý rok někde na zahradě ovečky, taky na spásání trávy, takové ty hezké, bílé, s černou hlavou a černýma nohama. Je pravda, že postupem času měl ten pán oplocení okolo všech stromků-asi okusovali, ale trávu měl kraťoučkou
Tady jsou nasimazlici.wbs.cz/...
Ono urcite zalezi i na tom v jakym stari si ho vezmete. Ja sama jsem beran a nejsem si vedoma toho, ze bych byla agresivni a vubec nevim, ze bych mela nekdy rohy
Jinak plemenni berani urcite agresivni nejsou.
Vesnach Budu oponovat. Právě plemenní berani jsou agresivní. Takže na spásání ovečky. A kolik? záleží na velikosti pozemku, na tom, jestli budete přikrmovat (kolik a čím) atd
pozemek mám nějakých 200metrů, kolik ovcí byste doporučil a v jakém stáří je odebrat a jaký je nejlepší věk na porážku? Občas dostanou seno a tvrdý chléb, jinak budou závislí na trávě, vodě a soli.
Dva postrehy z praxe.
Na zabiti a snezeni rozhodne ovci. Kdo by se zvejkal s tuhym smradlavym beranem...
Jedna ovce staci v pohode na odhadem 500m2. Vice by jich vsechno hned spaslo a pak pro ne budete shanet travu, aby nehladoveli, nebo se vam pusti do stromku. Do tech se vam ale pusti, pokud je na zahrade mate, tak jako tak. Hlavne nizke ovocne stromy. Jablka, hrusky, listi, vsechno, na co dosahnou, to sezerou...
No, já myslím, že si na tak malý pozemek nemá cenu ovečku pořizovat. V případě vámi uvažovaných jehňátek je úplně jedno, zda budete mít beránka či ovečku (je lepší mít alespoň dva kousky), berou se obvykle okolo Velikonoc a porážejí po sezoně, tedy asi tak v říjnu, kdy do nějaké agresivity nemají možnost dožít. Na vašich dvoustech metrech ale nemáte šanci. Pozemek je třeba rozdělit na několik částí a ovečky přemísťovat, aby tráva stačila, po opasení až téměř k zemi, regenerovat. Pokud je necháte jen ve vámi zamýšlené prostoře, budete mít velmi brzo holou zem posázenou bobky a vyžranou močí... Pro váš záměr by bylo dobré mít k dispozici něco okolo tisíce metrů na dvě ovečky.
Věřte tomu, že vím, o čem mluvím...
Ve vašem případě jednoznačně doporučuji ovečky,protože takový beránek Vám dá dost nevybíravě najevo kdo je tu pánem.
Mám vyzkoušeno.Obcházíte ho pak s dostatečným obloukem.
Pokud nechcete odchov,tak ovečky.
Mám také jednu zkušenost, trochu odlišnou. Jeden známý má zahradu asi Vašich rozměrů a na ní má volně se pohybující 2 živé králíky. Nevěřil byste, jak má krásnou travičku. když jsem to viděla, začali jsme uvažovat o králikovi také. PT /stařenka/
Nedávno jsem v nějakém časopise viděla jak si pán zhotovil pojízdnou králikárnu i s výběhem a posouvá to po zahradě, moc se mi to líbilo,jako nápad. Našla jsem zde , ale cena je vysoká. Myslím,že zručný kutil by to vyrobil. domacimazlicci.cz/...
Vyzkouseli jsme ovci i berana i kralika: ovce kamerunska = mlsna koza, jak starne, zere hlavne vsechno jine, nez co by mela + dela velky hluk. Je schopna stat cely den na stavnate nadherne pastve a vriskat vzteky, ze ji nepustim na jahody / nenesu chleba apod. Oproti ni jeji kamarad beran quessantsky jakz takz dobre spasa, co ma, beci tlumene, ale zase vam nikdo 1 berana neprijede ostrihat, navic to trka co muze, blazni a je to temer neuveritelne blbe, porad nekde rohama zamotane atd.
Kralik sece slusne, ohradku posouvame, ale abyste dosahl poradneho posekani, musel byste porad s ohradkou pobihat po zahrade. Shanim tip na ohradku, kterou by posouval kralik sam (pro zvyseni zaciho vykonu nejlip vic kraliku najednou). Mate nekdo s timhle zkus.? Soused mel takovouhle samojizdnou klec na kozy a docela uspesnou, ale jestli to funguje i u tech hrabavych potvurek kralicich, nevim.
My jsme našim koupili kamerunské ovečky - beránka a ovečku. Sekačky parádní, ovečky jsou strašně hodné. Beránek už umřel, ale ovečce je 5 let a je jak mladice, spásá co může. Na zahradě bydlí se psem ( labrador ) a dokonce spí spolu v psí boudě. Takže teď to vypadá tak, že ovečka krade psí granule a pesan okusuje trávu a pampelišky. Králíky tahají naši po zemi v klecích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.