Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je vejce ve slabé skořápce

Od: kvyst* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Chtěl bych touhle cestou požádat o radu. Slepice snáší vajíčka ve slupce, nebo slabé skořápce. Dochází k rozbití a roztečení obsahu vejce na hnízdě. Zajímalo by mne, co může být příčinou.( myslím si, že by to mohl být nedostatek nějakého minerálu, ale nechám si poradit ) Děkujiza radu. Kvyst

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

Záleží na tom, jaký výběh slepice mají. Na vesnici, kde můžou být vypuštěny, tak si najdou sami vše potřebné. U slepic, které mají omezený výběh pomáhá vše, co tu již bylo řečeno. Taky si pochutnají na staré venkovní omítce /takové ty, jak se krásně sype) je tam vápno a písek s kamínky (to slepice potřebují k dobrému trávení). Je potřeba vše řešit urychleně, protože když slepice párkrát vajíčko okusí, tak pak se to těžko odnaučí. Je schopna rozbít i normální vejce a obsah vyzobat.

Odkud máte ty slepice - nejsou to náhodou takové ty vynesené slepice z velkochovu? U nich k tomuto problému dochází velice často. Je to způsobenou změnou jídelníčku . V takovém velkochovu je slepice přeměněna na jakousi chemickou továrnu. Pak když se dostane do přirozeného prostředí, tak nějaký čas trvá, než se z ní stane normální tvor.

hodnocení

1x

Slepicím schází jednoznačně vápník.Doporučuji také PLASTIN,vaječné skořápky,pouze řádně vysušené,tím se zbaví choroboplodných zárodků,vhodná je i kostní moučka.Záleží,kde slepice chováte.Při dodržení těchto rad,problémy zhruba za měsíc vymizí.Každým sneseným vajíčkem ztrácí nosnice vápník a minerální látky,proto jí trpělivě dopřejte čas na regenarizaci.Upozornění-slepice starší 2 roky/rok narození se nepočítá/ je nejlepší z chovu odstranit,klesá zde roční snáška až o 50%!,chov je velmi nevýhodný! A tedˇta rada-máčený chléb nebo pečivo pouze ráno a ne moc,jenom co sežerou hned - zkuste to odhadnout,nebo chléb přimíchat do řezaných kopřiv,které je vynikající usušit na zimu/ zdroj vittamínů a minerálů/,pestré krmení,kuchyňský odpad,zelený výběh,nebo sekaná tráva,na noc pouze suché,v létě možno i vařené brambory se šrotem a kopřivami.Kostní moučku lze koupit,nebo také připravit spálením kostí /na druhu nezáleží/ a pak pracně rozdrtit.Chovala jsem i 50 nosnic,takže určité zkušenosti mám.Můžete psát další dotazy,co vím,to odpovím.

kejki

Babička měla uznaný chov a kosti drtila rovnou, měla takový pákový drtič, nebo to roztloukla kladívkem.

Drtič je drahý,v malém chovu se neoplatí. Spálené kosti jdou lépe drtit. Doporučuji si raději koupit kostní moučku. Rozhodnutí nechám na tazatelce. Dříve jsem se zabývala také uznaným chovem,někdy až o 100 kusech.

celp*
hodnocení

0x

Dávejte drůbeži Plastin.Chybí jí vápník.

kvyst*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Takže se ještě zeptám k věci. Skořápky ( zdroj vápníku ) nepostačí pro doplnění potřebného množství vápníku?

celp*

Stačily by ,ale plastin navíc obsahuje i další stopové prvky.

ar*
hodnocení

0x

Dříve když ještě nebyly žádlné podpůrné přípravky dávaly se slepicím skořápky z použitých vajec.

rob*
hodnocení

0x

Někdo přidává i drcené kosti z drůbeže

Drůbeží pouze spálené, hrozí zde přenos nemocí.

myse*
hodnocení

0x

já přidávám do krmení drcené skořápky a navíc když jich mám hodně, tak udělám ve výběhu hromádku a rozšlapu je na malé kousky... do týdne zmizí...

navíc jsem jim koupila vitamíny pro nosnice a přidávám i krmení spec. směs pro nosnice - osvědčila se mi granulovaná forma...

mají velké a pevné vajíčka - téměř každý den

limetka*
hodnocení

0x

Může to být jednak zdravotní problém konkrétní slepice, ale pokud jsou slabé skořápky na vejcích více slepic, bude to nedostatkem vápníku. Kromě zmíněných skořápek a vitaminovo minerálních směsí lze také použít starší roztlučenou omítku, i tam je vápník.

doplněno 21.04.10 15:26:

Ale pokud jsou vejce jen ve slupce, tak to bude asi spíš ta fyziologická porucha a slepici raději zabít a uvařit polévku. Není to už starší kousek? Tam se to stává častěji.

lidus*
hodnocení

0x

Drcené kosti-dobrá věc, pozor na přenos chorob u skořápek babička je dává na vysokou teplotu do trouby vysušit, prý i proto aby náhodou slepice vajíčka nežrali.Plastin nebo koupit přímo namíchanou směs pro slepice. Když se stane, že slepice vejce plyne-je jen v šupce, tak babička vyčká zda je to jen náhoda a pokud ne tak máme polívku.

Přesušit skořápky při vysoké teplotě je samozřejmostí. Také jsem takové nosnice ihned vyřadila z chovu i když časem se to zlepší, ale je tu pravděpodobnost, že naučí další nosnice žrát i kvalitní vejce,ty ktreré to už dělají, je lepší zabít,neodnaučí se to.

hodnocení

0x

Dobré je sehnat vápenou omítku.Tu dáváme slepicím samostatně do misky.

stafan*

Všichni maté pravdu, ale brunecova největší, pokud je slepice stará tak nepomůže ani svěcená voda... nožík je nejlepší řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]