Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych touhle cestou požádat o radu. Slepice snáší vajíčka ve slupce, nebo slabé skořápce. Dochází k rozbití a roztečení obsahu vejce na hnízdě. Zajímalo by mne, co může být příčinou.( myslím si, že by to mohl být nedostatek nějakého minerálu, ale nechám si poradit ) Děkujiza radu. Kvyst
Záleží na tom, jaký výběh slepice mají. Na vesnici, kde můžou být vypuštěny, tak si najdou sami vše potřebné. U slepic, které mají omezený výběh pomáhá vše, co tu již bylo řečeno. Taky si pochutnají na staré venkovní omítce /takové ty, jak se krásně sype) je tam vápno a písek s kamínky (to slepice potřebují k dobrému trávení). Je potřeba vše řešit urychleně, protože když slepice párkrát vajíčko okusí, tak pak se to těžko odnaučí. Je schopna rozbít i normální vejce a obsah vyzobat.
Odkud máte ty slepice - nejsou to náhodou takové ty vynesené slepice z velkochovu? U nich k tomuto problému dochází velice často. Je to způsobenou změnou jídelníčku . V takovém velkochovu je slepice přeměněna na jakousi chemickou továrnu. Pak když se dostane do přirozeného prostředí, tak nějaký čas trvá, než se z ní stane normální tvor.
Slepicím schází jednoznačně vápník.Doporučuji také PLASTIN,vaječné skořápky,pouze řádně vysušené,tím se zbaví choroboplodných zárodků,vhodná je i kostní moučka.Záleží,kde slepice chováte.Při dodržení těchto rad,problémy zhruba za měsíc vymizí.Každým sneseným vajíčkem ztrácí nosnice vápník a minerální látky,proto jí trpělivě dopřejte čas na regenarizaci.Upozornění-slepice starší 2 roky/rok narození se nepočítá/ je nejlepší z chovu odstranit,klesá zde roční snáška až o 50%!,chov je velmi nevýhodný! A tedˇta rada-máčený chléb nebo pečivo pouze ráno a ne moc,jenom co sežerou hned - zkuste to odhadnout,nebo chléb přimíchat do řezaných kopřiv,které je vynikající usušit na zimu/ zdroj vittamínů a minerálů/,pestré krmení,kuchyňský odpad,zelený výběh,nebo sekaná tráva,na noc pouze suché,v létě možno i vařené brambory se šrotem a kopřivami.Kostní moučku lze koupit,nebo také připravit spálením kostí /na druhu nezáleží/ a pak pracně rozdrtit.Chovala jsem i 50 nosnic,takže určité zkušenosti mám.Můžete psát další dotazy,co vím,to odpovím.
Babička měla uznaný chov a kosti drtila rovnou, měla takový pákový drtič, nebo to roztloukla kladívkem.
já přidávám do krmení drcené skořápky a navíc když jich mám hodně, tak udělám ve výběhu hromádku a rozšlapu je na malé kousky... do týdne zmizí...
navíc jsem jim koupila vitamíny pro nosnice a přidávám i krmení spec. směs pro nosnice - osvědčila se mi granulovaná forma...
mají velké a pevné vajíčka - téměř každý den
Může to být jednak zdravotní problém konkrétní slepice, ale pokud jsou slabé skořápky na vejcích více slepic, bude to nedostatkem vápníku. Kromě zmíněných skořápek a vitaminovo minerálních směsí lze také použít starší roztlučenou omítku, i tam je vápník.
doplněno 21.04.10 15:26:Ale pokud jsou vejce jen ve slupce, tak to bude asi spíš ta fyziologická porucha a slepici raději zabít a uvařit polévku. Není to už starší kousek? Tam se to stává častěji.
Drcené kosti-dobrá věc, pozor na přenos chorob u skořápek babička je dává na vysokou teplotu do trouby vysušit, prý i proto aby náhodou slepice vajíčka nežrali.Plastin nebo koupit přímo namíchanou směs pro slepice. Když se stane, že slepice vejce plyne-je jen v šupce, tak babička vyčká zda je to jen náhoda a pokud ne tak máme polívku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.