Lidičky,potřebuju pomoc.Nevím jestli si mam koupit kralička zakrsleho nebo křečka...Kdysi jsem chovala zakrsleho kralika a měla jsem ho přes 2roky.A ted se rozhoduji jestli zase kralika nebo křečka.Dá se křeček nějak vychovat?A je kraliček na udržbu klece moc naročny?Už si nepamatuji jak to přesně bylo...
Určitě králíčka!Je o hodně chytřejší! Křečka si kup pouze v případě, že na zvíře nebudeš mít dost času. Králíci těžko snášejí samotu. Myslím tím, že králík se potřebuje denně - minimálně na půl hodiny proběhnout a mít kontakt. Pokud se o něj budeš dobře starat, věnovat se mu -zjistíš, že králík je překvapivě chytré zvíře. Chovám tři a každej z nich je vyjímečnej - osobnost. S králíkem se dá"komunikovat", to Ti křeček neposkytne.
Na údržbu klece není králík náročný. Výměna klece je hodně individuální. (samečci víc smrděj). Ale většinou tak týden, 14 dní a pak vyměnit. Já mám králíky volně puštěné v bytě (pokud jsme doma nebo nespím)a chodí na svůj záchůdek, takže klec neměním tak často. Tak se dobře rozhodni*H
Určitě křečka. Umí celou řadu akrobatických kousků, přes den spí, takže mu nebudeš chybět. Nesmrdí, to je pomluva! Nechá se vychovat, budeš-li se mu každý večer věnovat.
Je to dilema - já bych to řešil cestou třetí, tedy volit něco mezi králíčkem a křečkem. To by mohlo být morče. Je to nenáročný tvor, který se časem stane členem rodiny. My jsme si jej pořídili právě po křečkovia nelitujeme. Navíc už toho našeho Vaška máme pátý rok, váží malinko nad kilo a je to velikej mazel. Snad jen jednu vadu mul ze vytknout, obvykle při televizi nám do klína pustí sem tam bobek, ale nevymočí se - tuto potřebu začne projevovat neklidem a to jž víme o co jde... Pokud by ses tak rozhodla, doporučuji morče krátkosrsté, jednobarevné, spíš tmavé... přeji příjemnou zábavu...
Podle dostatku času... Já jsem měla i králíčka i křečka a králíček... No... Smrděl o poznání víc... Králíčcii smrdí víc, křečci taky trošku smrdí ale opravdu o dost méně... Když králíčkovi budete klec čistit aspon 1x týdně, nic neucítíte... Moje známa čistí králíčkovi klec každý den, ale to je fakt už extrém... Králíček dělý ramus o poznání větší.. Je pravda že králíčci jsou náročnější, ale jsou o poznání chytřejší a každopádně si k němu vytvoříte větší pouto... Pokud máte málo času, spíše křečka... Obojí zvířátka smrdí a ještě k tomu,m se králíčci musí pravidelně očkovat, křečci ne-e... Králíčk§m se taky musí stříhat drápky, ale jsou to milejší zvířátka než křečci - křečci jsou samotáři... Taky volte u králíčka dobře podestýlku... Já třeba mám na místě, z kterého si udělal králíček záchudek - v kleci - tak tam mám kočičí písek, dobře pohlcuje pachy, vlhkost a je to o poznání hygieničtější.. Jinak v celé kleci mám slámu, jen v domečku mám seno.. A samozřejmě v jesličkách Ale myslete na to, že tohle s kombinovanou podestýklou je možné pouze v případě, že máte velkou klec... Já mám opravdu hodně velkou klec, do délky metr, mám ji na zemi, a dvířka od klece mám stále otevřené a když se chce králíček proběhnout, tak si v klidu vyskočí... No, údržba králíčka stojí opravdu hodně, křeček je o poznání míň náročný... Ale zase myslete na to, že králíček vám déle vydrží - až 10 let, a taky je více přítulný a opravdu chytřejší než křeček.. Záleží na vás...
piter*
nechapu proc by bylo extrem menit kralikovi podestylku kazdy den my mu ji menime kazdy den a nic nesmrdi a to ho mame v obyvaku vymena my zabere 5 min.to same kdyz jsme mely kocku te se tez pisek menil kazdy den vy se snad myjete jednou tydne? krecek je nezazivny jen zere kdyz utece tak ho nenajdete .abych rekl pravdu nas kralik je super hraje si z dcerou rad ho pozoruji je to lepsi jak kocka .krecek absolutne se neda srovnat z kralikem .
domulka*
Já nevím, mě se prostě jenom zdá, že to není potřeba... Já mu klec čistím každý táden, ale pořádně, všechno vyhodím, klec vyrdhnu v horké vodě, to celé zabere tak hodinu, proto se mi zdá, že tohle dělat keždý den, je extrém Je fakt, že nevím, jak klec čistíte vy
piter*
vymenim pouze hobliny a vanicku oplachnu vodou je teda pravda jestli mate klec 10m ctvrecnich to zabere vic casu
Záleží, kolik máte času a prostoru. Křečci jsou třeba hodně nenároční, ani prostoru nepotřebují příliš. Ale králíčci jsou zase chytřejší. Já třeba toho místa nemám nijak nazbyt, tak chovám radši džungaráčky.
lol*
Zdar.Všichni pomlouváte křečka ale já ho mám a vubec nesmrdí a je s nim taky legrace takže si myslím že křeček je lepší.
alias.nos*
KRALÍKA! 100 PERO!
ewa*
A co psouna?Je to něco jako křeček,ale je velmi inteligentní.
1mysice1
Ja bych chtela kralicka ,ale mam momentalne krecka ,ale nevim na jak dlouho bo uz dva dny je nezvestny .Proste zdrh nevite nekdo jeho tajne skryse?please odepiste .Moc dik
Křeček je pěkná potvora a tak umí natropit dost rotyky hlavně v prádelníku či šatní skříni, také se mu líbí ve starších typech matrací. Vylákat ho lze jedině na nějakou dobrotu a podle jejího úbytku pak zjistit, že je v bytu a naživu. Vyhnat jej pak lze jedině neobvyklým hlukem, nejlépe bušením na dřevěné části nábytku, v kterém by se mohl ukrývat. Pokud bydlíš v bytě s dřevěnou podlahou, mohl by být i pod ní... Také se běhen svého výletu mohl potkat s kočkou atd... strejc
efendy-Měla jsem křečka ale musíš ho mít jako mládě,dá se pak ochočit že tě poslechne jak ho pojmenuješ.Já jsem měla Matěje stačilo zavolat a měla jsem ho u sebe tolik srandy jsem sním nadělala jediná chyba je že žije jen 3rokySO.
Ja bych mela jeste jeden navrh. Vzdycky jsem chala potakny a ted poprve jsem si poridila kralicka. Je pravda, ze kralicek je roztomilejsi, ale priste uz se budu drzet jen tech potkanu. Dokud jsem bydlela sama, mela jsem ho volne v bytem chodi taky na zachudek, sezere vsechno 9(i zbytky od obeda), jehodne spolecenskej, muzes ho vzit skoro vsude s sebou(se mnou chodil do skoly), a nauci se perfektne na jmeno...Co se tyce doma chovanych hlodavcu, tak je jednoznacne nejchytrejsi...Jo, a nedela kraval...
tweety*
můžu se tě zeptat, proč ho krmíš zbytky od oběda? to teda pro něho NENí moc vhodný, ne? no a navíc ho tahat do školy - nesnášejí neustálý přenos ze zimy a pak do tepla! no, ale to je jen tvoje věc...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.