Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit příčinu smrti zvířete

Od: durancea* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

prosím nevíte, kde a za kolik korun lze nechat laboratorně zjistit příčinu smrti zvířete? Paní sousedka je nešťastná, že jim prý někdo otrávil venkovní rybičky (prý už dřív měli několik dalších škod - slepice ap.). Přijde mi hrozné, pokud by si zbytečně vsugerovávali, že jim někdo ublížil záměrně. Děkuju za rady.j.

doplněno 31.03.10 21:36:

Jsem hodně naivní, když doufám v cenu ve stovkách korun, ne tisících?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

dobrý den, obraťte se na nejbližšího veterináře, kolegové si nechávali kdysi před lety zjišťovat rozbory uhynulých ryb a byl to ranec! Napište mi, prosím kdy a kolik rybek zemřelo, popřípadě mi pošlete fotky, v jakém jezírku byly chovány?

durancea*
hodnocení

Děkuji za odpovědi ...

Ad ukulele - je to takové betonové jezírko, červené rybky, chovali je už roky...v neděli chcípla jedna, do dneška další, bylo jich myslím i pár desítek

ukulele*

bohužel takhle na dálku to asi nepůjde, červená rybka není název ryby, potřebuji vědět nejlépe latinský název ryby, stáří, počet uhynulých ryb...potřebuji znát objem nádrže, jaká je filtrace? tyto ryby byly přes zimu zimované v jezírku? pod ledem? je dno čisté? bez sedimentu?

durancea*
hodnocení

Děkuju moc za zájem - zkusím zjistit, jde o starší lidi, pochybuju, že budou znát názvy, jinak ano -jde o rybičky, co přežívají zimu pod ledem v zahradním betonovém jezírku. Na víc se zeptám a zítra snad napíšu. Moc díky za zájem.J.

papene*

A nevypadají nějak podobně?

Jak zjistit příčinu smrti zvířete
durancea*
hodnocení

Já je viděla jen párkrát, s dítětem, ale vypadají podobně, celé světle červené.

doplněno 31.03.10 22:07:

možná malinko hubenější/delší, ale základ stejný ( teda promě bohužel ryba jako ryba, nejradši mám kapra na talíři :)) ... úzkostlivým se omlouvám za černý humor ... prostě je mi těch sousedů líto, oni si zas myslí, že ty ryby jistý člověk otrávil

papene*
hodnocení

2x

*nevi*A co se informovat na veterině.Poradí kde a a pak stačí jen zavolat.To by nešlo?;)

doplněno 31.03.10 18:27:

Možná každá labolatoř bude mít jiný ceník služeb.

durancea*
hodnocení

Tedy:

jde o cca 250 ks koi kaprů a karasů, uhynuli většina během 2 dnů, led už nebyl, kal na dně byl od léta, zkušenost - chovají tyto ryby přes 10 let, stáří uhynulých - některé 3-4 roky, jiné 2 roky, průběžně mění vodu, naposled celé filtrováno v létě.

ukulele*

Zdravím, to je opravdu zapeklitá záležitost a asi nemůžete sehnat dosti informací, jak uvádíte 250 ryb, to značí značnou přerybněnost, pokud neměl ,,bazének,, několik desítek kubíků vody...stává se, že po roztátí ledu rozbují se ve vodě řasy, které v důsledku rychlého rozbujení a po vyčerpání živných látek uhynou, čímž obrovsky sníží obsah kyslíku v nádrži, to je asi ten důvod a divím se, že mají ryby jen tak krátce? mají dlouhodobější zkušenosti s chovem ryb v jezírku?

durancea*
hodnocení

Moc Vám děkuji za konzultaci.

Bydlím tu krátce, ale paní říkala, že ryby chovají už přes 10 let (na ulici znám nějméně ještě jedny takovéto amatérské chovatele, asi je to tu zvykem, teplo).

Cítím to vůči sousedům (věk přes 70 let) spíš jako sociální problém - tedy Vaše vysvětlení by mi mohlo pomoci v jejich přesvědčování, že to udělala příroda, ne někdo zlý... Hledala jsem na netu různé veterinární laboratoře, ústavy apod., ale když už mi přišly jako ty správné a chtěla jsem volat, šlo o kontakty přímo na jednotlivé MVDr., což mi přišlo hloupé, navíc v tomto čase (rozhoupala jsem se odpoledne na Zelený čtvrtek). Takže jsem se zmohla pouze na jeden e-mail na Státní veterinární ústav (tuším), odpověď ještě nedošla (až dojde, mám obavu, že nebude případně už co pitvat, jsou pořádkumilovní a Velikonoce úklidu nahrávají).

Přesto Vám velice děkuji za veškeré rady. Mám z toho už trochu lepší pocit.

doplněno 03.04.10 00:11:

Hledala jsem obrázek a narazila na web Chovame.cz, kde je diskuse, včetně příčin a popisu vzhledu uhynulých ryb, tak snad ještě tudy vede cesta...

ukulele*

Ok, domnívám se, že to je na 95% příčina úhynu. V těchto případech se musí nabrat vzorek uhynlých ryb a mohou být i zmražené, dobré je odebrat i vzorek vody. Jestliže máte v okolí sádky, nebo jiné profesionální zařízení na množení hospodářských ryb, tak se můžete zeptat tam, záleží na přístupu tamnějších pracovníků a rybáři bývají vstřícní...

durancea*
hodnocení

Děkuji Vám. Pěkné svátky!

papene*

Tak to je dost velká ztráta.A co podat oznámení na neznámého pachatele?*nevi*

durancea*
hodnocení

To mě nenapadlo, byla jsem dnes překvapená tím počtem ks, ale mým cílem je pomoct těm lidem spíš s tím, aby se neubíjeli pocitem, že jim je někod otrávil. Čert vzal ty ryby, ale pocit, že ti někdo ubližuje, je hrozný...

papene*

*nevi*Ale jak jim chcete pomoci.Když jim koupíte nový zase je někdo otráví a půjde to stále do kola.Musíte najít příčinu a pak se dá sjednat náprava.

doplněno 01.04.10 13:15:

Tak zbývá jen ta laboratoř.Už jste se někde informovala na cenu?

durancea*
hodnocení

Proto jsem myslela, že kdyby se dalo levně a jednoduše prokázat, že jde o úhyn "přirozený" (ne otrava někým), nebudou se chudáci trápit těmi pocity.

sebod*

A co si tím ti lidé pomůžou? Vy se snad domníváte, že to bude policie nějak řešit? *zed*

papene*

To nevím, proto tam je *nevi*.Budou vědět na čem jsou.Třeba policie udělá zázrak.*smich*

doplněno 01.04.10 13:24:

V tomto státě nevím čemu věřit.Ale to sem už nepatří.*stop*

sebod*

Aha. Tak tomu snad nevěříte ani Vy...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]