Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brzy zakalená voda v akváriu

Od: andrejka44 odpovědí: 17 změna:

Zdravím všechny kteří pomáhají v problémech ve kterých si nevíme rady.

Jsem úplný začátečník-syn chtěl rybičky dostali jsme akvárko a rybičky tuším že se jim říká mečíkovci nebo tak nějak prý jsou pro nás vhodné.Koupila jsem filtr se vzduchováním takový zelený se přicucne na sklo koupila jsem dvě živé kytičky písek.Založila akvárko písek jsem pořádně vyprala,kytičky zasadila do písku naplnila vodou dala rybičky a zapnula filtraci toto jsem udělala v pondělí večer.Dnes je středa voda je zakalená hnusná .Opravdu nevím co je špatně prosím poradí mi někdo Prosím!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

chlamak*
hodnocení

3x

Vyberte rybicky, vylijte vodu, pisek vysypat za plot a vymenit ho za drobne kaminky... Podle toho co pisete si myslim, ze na vine je pisek - nektere pisky jsou absolutne nevhodne do akvarii, i kdyz se zda, ze je kvalitne vypranej, stejne se chova tak jak popisujete. Nezapomente po vymene vyprat i ten filtr, ktery bude plnej kalu, aby jste si nenanesla ten kal do vycisteneho akvarka ...;)

doplněno 31.03.10 08:48:

Berte to jenom jako typ - sebod napsal nazor k te vode a spravnemu zalozeni akvaria.. *palec*

lm®

Do akvárka je lépe dávat kamínky.Rybičky až cca po 5-7 dnech po prvním napuštění vodou-( to Vám měli akvaristice ale říct),přičemž je stále puštěný filtr i ohřívání.do vody dejte příppravek na úpravu vody (dostanente v akva potřebách,vyváže z vody kovy a jiné škodlvé látky pro ryby).Hodně radosti s rybičkami.

andrejka44
hodnocení

Také děkuji za radu písek jsem koupila v zverimexu dole mám štěrk a na tom nějaký hrubý písek jako kamínky malé*plac*

sebod*

Andrejko. Jsou věci mezi nebem a zemí...Kamarád má tisíce rybiček, chová je ve velkém a prodává. Někdy to je přímo záhada a pátrání potom, proč se voda kalí, nebo rybičky umírají. Mu už tomu říkáme NĚCO je ve vzduchu. Ani naše letité zkušenosti nám k ničemu nejsou.*cteni**sok*

U domácího akvária pro radost dá dost práce, než se vychytají všechny chyby. Někdy stačí postavit akvarium na jiné místo, přidat rostlinku apod. Ideální je, když se zadaří vytvořit akvárko, které PRACUJE samo. To znamená co nejméně chemie. Dá se toho dosáhnout výběrem a množstvím rostlin a rybiček, pískem či kamínky, vodou a tím NĚCO. A pak se najde naprostej amater *sok*, naleje do sklenice od okurek nějakou vodu, hodí tam pár kytek, občas tam brčkem foukne trošku kyslíku *uf* , nasadí docela náročné rybičky a... a ono mu to funguje *zed*.

Zkus mrknout v okolí po někom, kdo má zkušenosti, Většina chovatelů Ti ráda poradí. Kouknou na to, jak to máš založené a uvidí, kde je případná chyba *ee*

andrejka44
hodnocení

Děkuji moc jste zlatíčko *pusa* uvidíme jak to půjde dál

sebod*
hodnocení

2x

Na kvalitu vody má vliv hodně faktorů- tvrdost, kyselost, mikroorganismy, světlo... Asi to bude chtít vodu vyměnit. Ale než dáte vodu novou, tak doporčuji udělat rozbor vody a podle toho vodu s ohledem na druh chovaných rybiček upravit. Rozbor Vám udělá nějaký ochotný akvarista, někde pomůžou i v prodejně s rybičkami (v oleji,nebo tomatě *haha* ) Je také dobre založit akvarium bez rybiček a nechat vodu USADIT.

Tak ať se rybičkám daří :)

andrejka44
hodnocení

děkuji za radu rybičky v tomatě já ráda*smich*

bruk600*
hodnocení

2x

Nevím co jste zatím udělala podle výše uvedených rad, ale já bych doporučil nic nedělat a počkat. Prostě dát tomu čas. Vše co popisujete jste udělala dobře, jen ty rybičky tam měly přijít tak po 10 dnech od založení.

Ono totiž po nalití čertvé vody, dodání písku a ostatních věcí dojde k uvolnění velkého množtví živin do vody a proběhne bouřlivý vývoj mikroorganismů. To je ten bílý zákal, který zmizí během několika dní a to většinou v závislosti na množtví a druhu dodaných rostlin. Ty živiny jsou běžně obsažedy i v pitné vodě, jen jsou díky nízké teplotě omezeny životní podmínky těch mikroorganismů, nalitím do nádrže a ohřátím dojde k zakalení vody. Proto se běžně vyměňuje jen menší část vody, dále k bíléhu zákalu přispívá překrmení ryb - další živiny. Vaše rydičky jsou velmi odolný druh a mohy by to vše vydržet.

andrejka44
hodnocení

děkuji za rady zákal jsme měli ale hnusný kalný a docela zapáchal jako kdyby ta voda tam byla měsíc bez čističky

mkat*
hodnocení

2x

Ja by som skor povedal ze na akvarko vam ide prilis vela slnka svetla a preto vam voda zostala kalna.do akvaria by malo ist svtlo z vrchu obe bocne strany a zadnu prelepit nejakym svetlo neprepustacim materialom napr. alobal, fototapeta.Na prednu stranu by nemalo primo dopadat slnecne svetlo.Zase ked tam bude malo svetla tak vam voda bude zelenat.Treba urobit kompromis.Ja som mal akvarko tesne pri okne vo viske parapetnej dosky,takze mi slnko svietilo do vody len z vrchu,z vodou som nemal nikdy problem a darilo sa mi roznym aj chulostivym rybkam.Proste pre akvarium treba vytvorit take svetelne podmienky ake su v prirode.Alebo aspon priblizne.*hi*

ar*
hodnocení

0x

andrejko toto je normálí jev u nově založených akvárek. Správně by jset měla do akvárka dát rybičky až tak po třech dnech. Pokud by jste takto nasadila choulostivější rybčky než jsou mečovky tak máte ponich, oni i ty mečovky jsou asi trochu vyblabdé že. Tak jak to máte nechte to být ( pokud byl písek opravdu říční a dobře vypraný) zákal zhruba po dvou dnech sám zmizí hlavně je potřeba dobře filtrovat. Ten jemný písek na vrchu opravdu není to pravé ořechové lepší navrch nasypat ještě hrubší oblázky 0,5-1 cm a poku možno tmavé. Rybyčky nevíří tolik dno, sediment usedá mezi kamínky a není tolik vidět. Tím že je dno tmavší akvárko lépe vypada a rybičky jsou barevnější a nejsou tak vysteresované. Jinak doporučuji koupit nějakou knihu o akvaristice kde se vše popisuje, Jaké osvětlení , fitraci atd atd. Dříve se prodávala kniha tuším 333 rad pro akvaristu, někde ji ještě mám . Něco podobného se bude prodávat i dnes. Přeji hodně úspěchů při chovu.

ar*

Jo až budete někdy dolévat vodu tak vždy jen asi 1/3 akvárka nikdy ne akvárko vypustit písek proprat a znovu napustit, to je to nejhorší. Správně založené akvárium je až tak po dvou letech.

sebod*

Vodu do akvárka vždycky převařit (pokud možno bez rybiček :D) a nechat třeba dva dny stát. Pak opatrně slít, aby se případné nečistoty u dna nedostali do akvárka.*uspech*. Neboj, až půjdeš kupovat tak pátou, šestou várku nových rybiček, tak už to budeš mít vychytaný *ua* Hlavně se nenech ze začátku odradit případnými neúspěchy. *blee* Pohled na spokojený rybičky stojí zato *sok*

borax*
hodnocení

0x

Pokud zakládáte nové akvárium, není třeba vodu převařovat, nikdy jsem to nedělala a nikdy jsem problém neměla. Váš problém je, že jste dala ihned i rybky, je třeba nechat akvárium běžet s filtrem aspoň 14 dní a až po této době rybky vpouštět. Že se akvárium zakalilo je normální jev, který by měl vymizet, ovšem není jisté jestli to přežijí ryby. během pár dní filtrační hmotu (pravděpodobně takový molitan) osídlí bakterie, které odbourávají z vody škodliviny a čistí ji. Nechejte akvárium běžet, filtrujte, sviťte...nic vylévat nemusíte, pokud máte někoho kdo má už akvárko nějaký čas, mečovky si k němu dejte.

Jinak tady je pár informací, které jste hold měla číst ještě než jste se do toho pustila... aquapage.cz/...

sebod*

Borax, s tím převařením se to má asi tak. Každý máme jinou vodu. Jak jsem napsala, někdo může do akvárka nalít vodu bez úpravy a je to v pohodě. Někde je ve vodě hrozný sajrajt *blee*. Převařením se proto nic nezkazí, ba naopak. My třeba museli jezdit pro vodu jakou jsme potřebovali pro naše ryby, dest kilometrů daleko, protože to, co teklo z vodovodu (městského) to byl teda děs. A tam kam jsme pro vodu jezdili - pohoda.

sebod*

*sok**stop* NIKDY, ale opravdu nikdy si nedávejte rybičky k někomu jinému do akvária. A ani Vy tenhle dobrý skutek pro někoho jiného nedělejte. Tak se velice dobře přenáší nemoce.

1234*
hodnocení

0x

Nesypete rybičkám zbytečně moc krmiva? My jsme to provedli a voda byla přesně taková, jak píšete. Zdravím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]