Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím chtěla bych se zeptat někoho kdo rozumí koním.Kupují si koně, tedˇ ho mám doma na zkoušku.Majitel řekl,že nemá zlozvyky.Dva dny dělal něco z čeho jsme se strašně polekali.Vypadalo to nejdřív jako by zíval,ale pak nepřestával -jako by ho natahovalo a převrácel oči.dali jsme mu napít a přestal.Celý den je na pastvě.Jinak má seno.Nevím jestli se něčím dusil nebo klká,protože jsem nikdy neviděla jak kůn klká.Bojím se že to udělá zase a že se mu něco stane.Nevím jestli mám volat veterináře.Prosím poradí mi někdo?Děkuji.
Podívejte co jsem našla
Dobré rady, jak koupit
koně na prodej.
Co se stane, když milovník koní uvidí ceduli _ koně na prodej? Třeba se mu zvýší tep, třeba se mu vrátí vzpomínky z dětství, kdy snil o koníkovi pod stromečkem, a nebo také začne klidně uvažovat, jak by taková správná koupě mohla proběhnout. Není to jednoduché _ jen tak jít do stájí koupit si koníka, tak jak se kupuje lízátko na pouti.
Mnozí z potencionálních kupců dokáží v klidu zvážit všechny pro a proti, všechny možné překážky a komplikované situace. Ale jsou taky takoví, kteří nedokáží promyslet všechna úskalí možné koupě, a pro ty se pokusím shrnout, alespoň pár základních nutných okolností.
Na co si dát pozor především, jsou možné zlozvyky koně, které se prodávající snaží maskovat _ neboť tak se snižuje kupní hodnota koně. Po předvedení koně venku a při čištění ve stájí, by měl koník být v klidu. Je nutné oddělat všechno žrádlo. Poodejděte ven a z povzdálí pozorujte. Zdravý kůň by měl začít odpočívat, nebo pozorovat své okolí. Pokud, se ale začne neklidně projevovat, není psychicky v pořádku.
prodej - běžící kůň"src="http://www.mojekucharka.cz/foto/kun.jpg">Mezi neodnaučitelné zlozvyky patří:
Zdá se že koupit, koně na prodej, vůbec není jednoduché. Je spousta dalších méně závazných zlozvyků, na které je třeba si dát pozor. Je třeba při koupit koně si udělat dostatek času a prostoru, abyste se mohli v klidu koni věnovat a vše pozorovat. Stačí se pořádně dívat a při shlédnutí nápisu _ koně na prodej _ nepanikařit.
Pokud kun klka,je to pravni vada a opravnuje to kupce k vraceni kone do 6ti tydnu od koupe.
Kun pri klkani polyka vzduch a je to doprovazene charakteristickym zvukem. Kun muze klkat s oporou (zkusuje se do zlabu, ohrady atd.) nebo bez opory (klka aniz by mel o neco oprene zuby). Ohledne klkani je spousta mytu, jakoze kun je spatne krmitelny nachylny na koliky, uci se to jeden od druheho atd. Jedina pravda je, ze pokud klka s oporou, muze mit vic opotrebovane predni zuby. Kun zacne klkat nejcasteji jako rekce na nejaky stres a vetsinou si na klkani zadela uz pri odstavu. Klkanim se mu uvolnuji endorfiny a vlastne se tak uklidnuje. Klakavy kun by nemel byt nikdy zavreny v boxe, mel by mit moznost pohybu 24/7 s vyrovnanym stadem na pastvine a seno ad libitum.
Pokud kun klkani jeste nema zafixovane, dela se na klinice v Brne operace, pri ktere se pretne sval, ktery umoznuje koni klkat. Nekteri kone ale klkaji i po operaci. Pak jsou take klkaci remeny, ktere se koni nasazuji na krk a znemoznuji mu klkat, ovsem ty aby byly funkcni, musi byt pomerne pevne utazene.
Nejrozumnejsi je se na klkani vykaslat, kone nechat byt a umoznit takovy odchov a takove podminky, aby nemel duvod klkat. Ty podminky jsou neomezeny pohyb a kontakt se stadem, neomezeny pristup k senu, rozumny a nestresujici vycvik. Omezit nebo uplne vynechat krmeni jadrem (to racionalne vyuzivany kun s pristupem k senu non stop stejne nepotrebuje), misto jadra zaradit vojtesku, repne rizky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.