Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych si pořídit pejska do bytu, hlavně ne nějakého zakrslého, který se pořád třepe, nadchnul mně westík. Taky mně zaujal šarpej, jsou s ním velké starosti ohledně zahnuté kůže a existuje v menší velikosti a nebo jen ve veliké. Poraďte prosím.
Tak pokud vezmu psíčky které znám osobně :ono popisům z knih se moc věřit nedá, mám dva mopse a každý je úplně jiný
Westík: legrační a přátelský psíček, vyzařuje z něj vitalita a radost ze života, pobíhá po zahradě, rád si hraje, v zimě chodí ve svetýrku a musí se stříhat. U pejsků s bílou srstí se musí čistit slzy, jinak mají ošklivé rezavé fleky pod očima. Štěká pronikavým hláskem ale nic hrozného.
Buldoček: legrační, přátelský, chce trochu víc výchovu, protože je tvrdohlavý. Malý buldozerek, má sílu. Kvůli stavbě těla mívají problémy s kloubama. Skoro neštěká, dělá takové to hrdelní buf.
Yorkšír: to samé, legrační pejsek, rád si hraje, nevím o závažných zdravotních problémech daných plemenem. Štěká hodně-je to teriér.
Sharpej: ten co ho znám, je otrávený, znuděný,bez zájmu o hry.. já osobně nedoporučuji. Trpí na štítnou žlázu a kůži. Můžete také u veta trávit den co den a je to hodně drahé. Hodně.
U Westíku se musí čistit slzy a jsou nějak časté? Viděla jsem westíka, který to pod očima měl tmavé a teď už vím proč, Jak často se to dělá, jste mně tím zaskočila.
To je hrozně individuální, záleží na tom jak pejsek hodně slzí. Moji psi tím jak mají vykulené oči (mops) tak mají problémky s prachem, máme ráno rituálek, probudí se a já jim ty očka otřu. Starší má suché oči, ten dostane kapku do očí, mladší slzí, tomu to zas dosucha vytřu. Celé nám to zabere pár vteřin.
Podívejte se tady, je tu hezky popsaná péče o westíka
Dzulietko, ještě jedna důležitá věc! Ať si vyberete jakékoliv plemeno, dejte velký pozor, od kterého chovatele si jej budete brát. Zajděte na forum toho plemene a čtěte, ptejte se. Hodně jsou teď rozšířené tzv. množírny. Jsou to psi na kšeft. Feny žijí v malých, špinavých kójích, špatně živené, veterinárně hlídané. Takové štěně je začátek nemalých problémů. Kožní problémy (např. svrab,demodex canis,plísně,záněty), zažívací problémy, nejsou očkovaná, odčervená. Koupíte je levně, třeba místo 5 tisíc dáte jen 2 tisíce, ale věřte mi ušetřené peníze budete hodněkrát násobit a dávat veterináři. Nejde samozřejmě jen o peníze, budete se trápit i Vy. Komunity lidí na forech si tohle mezi sebou řeknou. Je dobré, než si přivezete štěndo domů, navštívit chovatelku doma, vidět štěnda matku i otce, prohlédnout štěně zevrubně. Nejhorší je takové to sejdeme se tam a tam, já vám tam štěně přivezu. Něco jiného je, pokud máte peníze, dobrého veta a budete chtít změnit život právě takovému nešťastníkovi.
Známí mají malé štěňátko rasy - Jack Rassel, je moc roztomilé...moc nevyroste, ale je to teriér, štěká, ale je přítulné. Přečtěte si reference..
No já bych se přiklonila k westíkovi, ale je to čistě osobní. Šarpej je opravdu dost náchylný, když zmokne musíte mu kůži vysušit hlavně v záhybech (na to bych měla po ránu fakt čas) dělá se mu v záhybech ekzém nebo plíseň - a povahově taky nic moc. Hrozný individualista, se psy problémy...
Westík je takové veselé zvíře...
Ale pochopitelně je to na vás...
Není důležitá rasa, důležité je kolik času chcete psovi věnovat, kolik máte peněz na krmení a veterináře. Měla jsem v bytě jezevčíky,šeltii. Lidé tu mají v paneláku od belgického ovčáka, přes retrívry, bišonky, pudlíky vše možné a problém tu nemáme. Všichni chovatelé(ti od nás z domu)poctivě sbírají psí hovínka, psy mají vychované. Problém nastává jen v době hárání jelikož tu máme psí holky i kluky ale známe se a tak se ví když některá fena hárá že si musím psa držet.
Teď budou výstavy. Zajděte, zkoukněte, zkecněte s majiteli. To je lepší než několik psích atlasů. Sama se těším velice. V Ostravě na Černé Louce je 10.-11.4. Zajdu pokoukám, koupím novou nepromokavou šustku Dorotce, šampon, nějaký pamlsek, sobě kafe a párek. A budu koukat a koukat na spoustu kráááásných pejsků.
A taky se, jen tak tiše zeptejte, za kolik se takový pejsek prodává. Ten váš šarpej byl loni za 30.000 korun českých!
Ale v první řadě si uvědomte, k čemu takového pejska chcete a co jste ochotná tolerovat. Protože každá rasa byla vyšlechtěna z nějakého důvodu a ten důvod nepominul ani dnes.
A co psem chcete delat? Jestli jen na mazla na gauč tak si radis poridte mene narocneho mazlicka. Jinak napiste kolik casu a jak jste ho ochotna psovi venovat...
Tak tenhle se moc netřese.
doplněno 02.04.10 20:39:Jo a zakrslej taky není.:D
doplněno 02.04.10 20:55:marenko,přeci na zemi,kde jinde.
Středně velký, žlutý pes.:D Akorát mu ostříhali hřívu. Tyto molosoidní rasy mají tu nevýhodu že se dožívají tak tak 10.let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.