Nejste přihlášen/a.
Poraďte,prosím, je možné zakompostovat psí extrementy? Pokud ne, jak se jich zbavit - jde o pravidelný příjem od 4 velkých psů. Děkuji za radu.
No, a teď babo raď . Co člověk, to názor. Já si myslím, že ve správně založeném kompostě je taková teplota, která případné potvůrky z hovínek zničí . Navíc většina parazitů žije mimo tělo hostitele jen krátkou dobu. Já už to takhle dělám, páni je to možný?, už třicet let! Mám zahradu plnou malých dětí a nic se nikdy nestalo.
Díky, fidonet. Holt jsem nikdy nebyla ani úzkostlivá maminka, natož babička. Myslím si, že si děti mají hrát v blátě, občas olíznout nějaký ten rampouch apod. Pak z nich vyrostou odolní jedinci, schopni přežíi všechno
P.S. Zakládám stranu Se všemi hovínky do kompostu!
.) to mi připomína hru LETADLO, kde kolovala verze : přijd´ dat hovinko a budeš mít celý kompost... jeden nedal, a seschla mu celá zahrada ..
Jo hovínka... Děkuji všem za rady a nápady a jdu je mršky šoupnout do kompostu. Mějte se krásně a užívejme si jarní sluníčko.
Tak treba vajicka skrkavek prezivaji v prostredi i nekolik let a vydrzi teploty -30°C - +60°C, podobne je na tom tenkohlavec nebo toxoplazmoza (jeji vajicka vylucuji jen kockovite selmy, ovsem nakazit se mohou vsechni teplokrevni zivocichove). Takze nemate pravdu, vajicka parazitu prezivaji mimo telo hostitele dlouho a nejcastejsi nakaza neni mezi zviraty navzajem, ale prave z vnejsiho prostredi.
Ja bych psi exkrementy splachovala do zachodu, nebo vykopala na zahrade diru, tam to davala a sypala vapnem.
Díky za každou dobře míněnou radu, včerejší dávka je už v kompostu,ale co provedu s těmi dalšími... pořád ještě jsem optimista a věřím, že potvůrky ,které tady jmenujete průběžně likvidujeme pravidelným odčervováním, protože jinak než bych stačila hovínka uklidit, mohly by se ty zrůdičky dostat do půdy a to bychom snad nemohli ani vylézt na zahrádku, natož tam pustit vnoučata, ale co když... Jóo, ono se řekne psí hovínko ..., ale pořád zůstává nerudovská otázka : Kam s ním? Do kompostu? Do popelnice? Do záchodu? Do vápna? Do prkený vohrady, je to problém!
Jestliže je pes krmen granulemi, tak se jeho hovínko krásně rozpadá :D. Takže do kompostu může přijít. Ale... Raději tento kompost nepoužívat k pěstování zeleniny a ovoce.
v žádném případě do kompostu - nezaručíte že ve výkalech nejsou cizopasníci, i když pravidelně třeba odčervujete - do popelnice s nimi!
Zajímavé názory, nevím co bych měl poradit...já házím do popelnice. Ale jestli kompost...kvůli květinám, které by tam měly růst? Proč ne, dříve se na pole vyváželo od koní, od krav, od králíků jako hnojení, tak proč ne od odčervených psů...
doplněno 01.04.10 13:03:vyváželo nejen dříve, ale i nyní se na pole vyváží jako bio hnojivo...
Ale pokud by to mělo být na zahrádku, kde malé děti si občasně hrávají, asi bych byl ostražitý...
Napadá mě jedině klasická popelnice, např. do bio popelnice nelze. Ale 4 psi, to teda nevím... A nějaké webové stránky přímo chovatelů psů nebo dotaz na útulek, chovnou stanici, někam, kde je víc psů...
Milá 1234. Je to tak, jak píšeš. Když se budeš takto strachovat, tak nesmíš vnoučátka k pejskům ani pustit. Hladit . Muchlovat se s nimi
. Běhat po zahradě, kde byli psi
. Z výše jmenovaných nebezpeči je asi nejhorší toxoplazmoza. Ale... Mají ji především kočky. A tak Ti nezbývá, než každou cizí kočku, která Ti vběhne na zahradu, ihned zastřelit
. Nojo, ale pak přece půjdeš s vnoučaty na procházku do lesa a tam tý havětě je vůbec plno! Co s tím?
Vytlouct do posledního kusu
.
V kompostu máš teplota vyšší než 60 stupňů. A pro jistotu ho můžeš občas prohodit vápnem.
tak koukám funguje, ne 30 ale jen 10 let stejně nezodpovědně jako sebod.
Hovínka házím do kompostu, děti se se psem válí po zahradě plné čertvíčeho, pes na ně prská, olizuje je. Ptáci nám tu poletují a kadí, ba i hníza si tu neřádi dělají. Naložím celou rodinu a jedeme na infekční. Snad jen ty kočky nemáme, to by pes nedovolil. Jdu si zatím změřit tlak a tep, doufám, že jsme ještě živý.
Alfe, Alfe. Vykašli se na tlak a koukni se na sebe do zrcadla. Vždyť Ty už jsi z toho zmutovaný
Pravda, jseš fešák a mimochodem máme ještě dva kocourky, ale to je zase jiná, ty máme vycepovaný a ti choděj i v létě ( pokud nejsou za kočkama) místo do záhonků na kočičí záchůdek a obsah rovnou do popelnice, jsou to taktéž fešáci a s hafíkama- fenama se mají moc rádi.
omlouvám se, nečetl jsem všechny příspěvky.
Ale, píšete 4 velcí hafani - 4 velcí hafani něco sežerou, a pokud je krmíte granulema zbydou vám prázdné pytle. Ty si schovávejte a dávejte hovínka do nich a pak šup do popelnice
Teda to je ekologie! To mně nadzvedlo ze židle!
Vyhazovat plastový pytle a v nich hovínka! Plastový pytle se na skládce rozloží kdo ví za kolik století zatímco hovínka.. Já bych tedy byla pro to plastové pytle od sucharů házet do popelnice na plasty! A hovínka když tedy máte pocit že můžou ublížit tak do bioodpadu, ale já bych je s klidným svědomím házela přímo do kompostu.
to je pravda ale konkrétně granule jsem v čistě papírovém, jutovém či jiném rozložitelném myslím ještě neviděl. A ty co vypadají jako papírové mají plastovou vložku.
No po našich poslancích to by bylo ideální . Ať si konečně ta vládnoucí garnitura uvědomí, že lidi je už nemají moc v oblibě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.