Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oškubat kačenu

Od: tomiko* odpovědí: 15 změna:

Poprosil bych o radu jak nejlip a nejdřiv oškubat kachnu domácí děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Párkrát jsem škubala domácí drůbež - tedy není to pěkná práce. *uf* Nejprve jsem ji spařila vařící vodou a potom vzala mezi nohy a škubala. Některá má jemnou kůži, takže je třeba škubat s citem. Já jsem začínala od hlavy dolů. To kuchání je proti tomu brnkačka. ;)Ale jinak jsem našla ještě postupy od větších odborníků:

horse-shop.cz/...

doplněno 22.03.10 18:44:

No fakt kytičko, to mi určitě nešlo jak po másle, pokud se pamatuji na poslední domácí kačenu - to už je snad 20 let. Byla krásná žluťoučká. To bych určitě vyměnila 5x kuchání oproti jednomu škubání. *uf* A nebo se dala do party se šikovnou škubačkou a já bych vzala funkci kuchačky - nebo jak by se to dalo pojmenovat? :D

kytka*

Lidko, dobrý ,pěkně jsem si rady pročetla, tak s tou smolou jsem to ještě neslyšela. Ale jak vidno učíme se dál a celý život. Máte 1* a bod *palec*

sebod*

Smolu mám odzkoušenou a funguje to *hej*, Taky přidávám do žhavý vody trošku jaru - peří se lépe smáčí a následně trhá. Ale až příliš moc horké vody také není dobře. Trhá se pak kůže. A moc důležité je, kdy se kachna zabíjí. Dát pozor, aby zrovna nepřepeřovala, To je pak *zed*

kytka*
hodnocení

2x

Do kbelíku horkou vodu a namočit kačku a škubat , škubat půjde to jak po másle. Neznám jiný způsob

hodnocení

2x

Jednou jsem kačenu vyfasoval. Seděl jsem rozkročmo s ostatními škubajícími na fošně, která ležela na několika židlích. Řekli mi - škubej jako my. Tak jsem bral peří do rukou a škubal, nebylo nijakého paření předem, peří bylo všude a lepilo se na ruce. Z podříznutého krku mi kapala krev do boty, ale byl jsem statečný a ačkoliv jsem končil jako poslední, výsledek byl uspokojivý. Zbývající chmýří bylo opáleno kouskem hořících novin a já druhý den baštil kachnu bez jakékoliv vzpomínky na minulé odpoledne... Jak tedy na to? Při jedné kačeně sednout a rukama prostě oškubat... už bych do toho ale znova nešel. :)

lidus*
hodnocení

2x

Zkušenost moje je přežehlit žehličkou-jde to pak snadno-pokud chcete peří. Pokud peří nechcete je dobré posypat smolou jemně mletou a spařit.Hlavně pozor na to kdy kachnu nebo husu zabíjíte aby zrovna nebyla plná stonků-ty se ven dostávají lehce pinzetou a pokud má pták ještě nějaké drobné peří co škubat nejde tak opálit-já to dělám plynovým zapalovačem.

limetka*
hodnocení

1x

Spařovat ve vařící vodě musíte jen krátce, protože jinak kůži kačeny uvaříte a peří půjde dolů i s kůží. Když spaříte málo, zase se blbě škube. Chce to vyzkoušet a při desáté kačeně už to půjde raz dva *smich*. Jen se nevytrestejte jako já, když jsme zabíjeli drůbež v době přepeřování *bzum* a byla plná dorůstajícíh brků - nešlo to vůbec ven ani pinzetou a nakonec jsem musela kůži stáhnout.

lidka*

A to tedy byla limetko veliká škoda. :( Protože kachní pečínka bez zlatavé kůrčičky - to je jako makové buchty bez máku. :D Já bych ani nevěděla, kdy kačena přepeřuje. *nevi* Krásný jarní den! *slunce*

sebod*

Lidko, to krásně poznáš, kdy přepeřuje. Chytneš ji a podíváš se jí mezi peří. Když z kůže začíná vyrůstat nové peří - *stop*. Dát kačeně ještě milost. Jinak to je fakt na mrtvici. Kdysi v neznalosti jsme takhle zabili 8 kachen najednou. Dodnes mám z toho noční můru *cert*.

lidka*

Tak to se nedivím, mně tenkrát stačila jedna. Když člověk nemá ten správný grif, tak je to makačka. *uf* No jo, tak si příště zase koupím chlazenou. :D U nás na severu spíš stejně pěstujeme sníh (a pořád se ještě drží), než kačeny a husičky. Ale z mládí pamatuji, jak babička šiškovala husu v podsadě - chudinka - hnout se v tom moc nemohla, jen z jedny strany do ní a z druhé strany ven. To jsem ji jako holka hodně litovala. Ale takové husí sádlo s jatýrkama - no to byla lahůdka. :-P Občas jsem si to chtěla zopakovat kupovaným výrobkem. Ale kdepak - to mělo ke vzpomínané skutečné delikatese moooooc daleko. *sok*

sebod*

Jo, tak na tohle vykrmování hus vzpomíná moje mamka taky. Je pravda, že taková domácí kachna je něco úplně jinýho, než ty chlazený hybridy.*ee*. Nojo, ale nesmí to dopadnout jako kdysi u nás. Tak dlouho jsme oddalovali zabití kačera, až se z něho stal domácí mazlíček. Běhal za námi jako pejsek. A nejkrásnější bylo, když se mi nastěhoval do bazénku s kytkama. Návštěvy si mysleli, že je umělý. :D. A jak uměl pošťuchovat děti *haha*. Když vypustil svoji kachní dušičku, tak jsme mu vypravili krásný pohřeb *plac*. Byl pochován za zvuku fanfár. Budiž mu země lehká.*modla*

lidka*

Bodík jsem dala, i když mi odpověď nepomohla - ale pobavila. *vtip* I to se cení! *palec*

horsik*
hodnocení

1x

Dobrý den! takže postup jak to jsem schopná oškubat já ve třinácti letech :) sice to dělám od mala ale t je jedno :) a jestli se vám nebude líbit tak to je vaše věc ostatně :) dám si do kýble horkou vodu a kačenu do ní pořádn namočim na chvilku vyndám rychle oškubu co jde a znovu namočim aby se uvlonilo i zbývající peří, a většinou se to povede skoro celý akorát když má "pysky" tk to jde hůř... ale jde... já vím promiňte již se opakuju

ar*
hodnocení

0x

Zajímavej postup je i tady videotube.sk/... *smich* Sorry,ale musel jsem.*hi*

1jara*

Tak co Tomiko už máte oškubáno? Kolegové by vám měli přijít pomoci, všichni to ovládají na jedničku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]