Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,manžel pěstuje nějakou dobu králíky,minulý rok se mu nedařilo a ted to vypadá obdobně,má me tři samice,-jedna měla nedávno 9mladých,nechala je,byli roztahaní po králíkárně,dnes,druhá-jediný králíček,-opět mrtvý,třetí samice má rodit za týden.Proč to tak je?díky za odpovědJ
Stává se to někdy u prvorodiček, připusťte samici znova a bude-li se situace opakovat, připravte ji na pekáči, kde bude užitečnější. Přečtěte si zajímavé informace zde: chov-kralici.estranky.cz/...
Kocení
Kocení, pro laiky jednoduše porod, probíhá většinou 32. den po připouštění, a to zpravidla během noci či časně ráno. Samice si během porodu natrhá do hnízda srst z oblasti mléčných struků a v rozmezí několika málo minut postupně ze svého těla vypuzuje jednotlivá mláďata. Celý porod netrvá většinou déle než 15 minut.
Ráno, kdy jdeme krmit, musíme hnízdo zkontrolovat. Kontrola probíhá tak, že samici opatrně vyndáme z kotce, několikrát ji pohladíme, abychom nasáli jejím pachem a poté můžeme sáhnout do hnízda. Z něj vyřadíme všechna abnormální a zraněná mláďata, stávající spočítáme a nadpočetná (více než má samice struků) podložíme jiné samici nebo utratíme. Podkládání mláďat probíhá stejně jako kontrola, kdy vyndáme obě samice a ze silnějšího vrhu jich několik přendáme do slabšího tak, aby vrhy byly přibližně vyrovnané. Poté hnízda upravíme do původní podoby. Samice musíme do kotců vrátit až po několika hodinách kvůli pachu, při kontrole můžeme hned. Další kontrolu hnízda je nutné provést ještě alespoň jednou, a to nejlépe třetí den po kocení.
Takto vše probíhá v případě, že nenastanou žádné větší komplikace. Pokud nastanou, často to bývá pro mláďata konec. Může se stát, že samice pod vlivem stresu z porodu mláďata roztahá po hnízdě (neuloží je do hnízda) a ta vlivem chladu a vlhkosti zemřou. Když chovatel nezasáhne včas, nemají šanci. Také se stává, že vystresovaná samice hnízdo po několika dnech rozdupe nebo se o mláďata přestane starat. Ta poté hynou hlady nebo vychladnou. Opět je nutné včas zasáhnout a mláďata podložit. Opakují-li se tyto nešvary u některé samice více jak 2x, vyřazujeme jedince z chovu, aby nepřenášel tyto vlastnosti na potomstvo.
To může mít moc příčin. Špatné kotce, stres, nemají klid... Neděláte třeba tu chybu, že se hned po porodu jdete podívat do hnízda? To pak někdy samice maličké roztahá po kotci. Někdy i to je v samici, prostě není to dobrá máma. Ale to by byla velká náhoda, kdyby se vám šešly hned tři takové.
Já hned první den do hnízda také raději nesahám, podle toho, jak je samice klidná a když už je to starší, "zasloužilá" matka, tak až druhý den, u prvničky jsem ještě opatrnější. Napadá mne, jestli mají vaše králice odpovídající klid a zda máte v kotci nějaké kotiště, na které si samice musí zvyknout alespoň 14 dní před porodem. Někdy je to ale opravdu špatná máma. Taky mne napadlo, zda to není tou dlouhou zimou, když biologické hodiny už nejen nám, ale možná i zvířátkům hlásí jaro a ono pořád bůhvíkde.
věnuji se chovu králíků řádku let. Delší dobu chovám králíky čistokrevné. S tím co popisujete, se mi stalo taky , ale jen jednou. To co popisujete, je dle mě možnost, že samice cítí pach nějakého zvířete(myš, potkan). V tom případě budou problémy pořád.Samici řádně nastelte, případně vložte min,týden před okocením kotiště. Stálý přísun vody musí mít, těsně před okocením, nebo po okocení doporučuji syrovou bramboru(sráží horečku). U prvniček je to občas běžné. Do hnízda chodím ihned, někdy dokonce během kocení.Pokud to udělá samice jednou, zkuste ji ihned připusti. Čekal jsem někdy i dokonce dvakrát, potom se osvědčilo, ale nezařazoval jsem ji i mladé dále do chovu.Další možnost, zkuste změnu stravy, před okocením, alespoň týden doporučuji vynechat úplně granule, raději oves, nebo ječmen. Také se vyvarovat krmivu, které může přivodit samici ztrátu mléka.Těch možností, proč samice nevyvádí mladé je spousta. Pokud všechny tyto informace vyčerpáte a samice to budou opakovat, vyměnte je za nové, a co můžu poradit, tak od chovatele, který má alespoň předpoklad dobrých odchovů(čistokrevné králíky).Letošní rok byl velice špatný se zabřeznutím, to se mohlo odrazit v počasí(dlouhá zima)Přeji dobré odchovy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.