Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivná plíseň v akváriu

Od: abdul99 odpovědí: 3 změna:

Zdravím akvaristé. 29. prosince jsem si koupil 54 litrové akvárium. Mám v něm 10 neonek, 4 mečovky (teď + 1 malá), 2x black molla, 2x ancitrus, 2x cichlidka ramirezova, 2x beta bojovnice (samec + samička), 3x paví oko (1 samec + 2 samice). 1x týdně odkaluji a čistím skla (vždy 3 a 1 nechávám ancitrusům na krmení). Mám vzduchovací kamínek a molitanový filtr. Na dně mám převařený říční štěrk a větší kameny kvůli skovkám a 1 keramickou jeskyňku. Mám tam ještě 3 kytky (nevím název a jávský mech). Kytky rychle rostou a daří se jim. Minulý týden se mi ale objevila nějaká plíseň. Na kamenech se udělala taková žlutá vata a na skle se udělaly bílé fleky (vypadá to jako když v zimě zamrznou okna). Nyní se ta bílá vata začala chytat i na mech. Týden to ob den odkaluji, čistím kameny i skla ale hned druhý den je to tam zase. Nevím si rady. Bojím se úhynu ryb a též se bojím používat chemii aby mi ta malá mečovka neumřela. Poradíte mi prosím někdo co s tím? Ještě bych potřeboval poradit jak často čistit filtr. Předem moc děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

5x

ok, dost info, ale čím krmíte? a ten povlak může být od překrmení a také ze slunečního světla! kupodivu sluneční světlo, za určitých podmínek nesvědčí akváriu...otázečka : proč necháváte ancistrusům jednu stěnu neočištěnou? myslíte si, že se ancistrusi živí povlakem na skle? v přírodě ,,okusují řasy z kamenů,, ale v posledních letech jsou výzkumy, které nám říkají, že v těch řasách hledají vodní živočichy...takže je netřeba nechávat povlak na skle, dokoručuji kousek kořene, nebo kokosové skořápky, anc. potřebují dřevěné částečky kvůli trávení...a filtr čistíme dle citu, obvykle, když nejsou znát bublinky na molitanu, laicky řečeno, filtr peremeve vlažné vodě, tak že mačkáme houbu a poté necháme vrátit do původního tvaru, poté zase zmáčkneme a tak opakujeme několikrát, poté vodu vylijeme, napustíme do umyvadla čistou - vlažnou a opět proces opakujeme, houba nemusí být zcela čistá, ale na to příjdete sám, to dá cit pro akvaristiku , ŽÁDNÝ JAR, NEBO PRACÍ PRÁŠEK, NEBO MÝDLO ...

abdul99

Sluneční světlo k akváriu nemá přístup a na překrmení se snažím dávat pozor taky. Krmím Tetra Minem a občas jako přídavek Dajana Tubifex. Dnes mi navíc umřela jedna mečovka tak nevím, jestli to není ve spojitosti s plísní. Myslíte, že by mohla pomoci Dajana Prevent (ovšem opět se bojím usmrcení malé mečovky)? Snažím se nechávat si poradit, protože jsem opravdu začátečník a tak jsem tu jednu stěnu nechával nečištěnou jelikož jsem to někde četl, že to an. ožírají, ale díky za radu. Budu to čistit taky. Každopádně moc díky za radu. Budu dále ob den čistit a snad se to ztratí.

ukulele*

Zásadně NE ob den, jak jste na to přišel? Berme akvárium jako celek, který je nemocný v nerovnováze...omezte krmení, Dajana prevent používat nemusíte, jak často měníte vodu v nádrži a jaké množství? o malou mečovku nemějte strach, jestliže je to váš první odchov, tak si jí odlovte, a nebo jí nechte jejímu osudu, ale věřím, že bude v pořádku...Doporučuji přidat do vody kuchyňskou sůl, polévkovou lžíci na 10 litrů vody, vodu rozpusťte v malém množství vody, třeba v litru a opatrně pomalu vlijte do akvária, je to preventivní prostředek, zaručeně ověřený...jesliže se ten povlak bude tvořit dále ( mluvme o době třeba 10 dnů ) tak použijme např. Multimedikal, univerzální prostředek na plísně...a čím svítíte? kolik to má wattů?

doplněno 05.03.10 19:35:

a jaký máte filtr? typ, název...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]