Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.chtěla bych poprosit o radu.Máme doma 4měsíčního jorkšírka a máme s ním menší problémy.Je sice moc šikovný, snaží se své potřeby vykonat venku ale neřekne si tak se mu daří i doma ale na plenu a to by sme ho chtěli odnaučit hlavně v noci. A druhý problém je že strašně kouše všechny věci papuče, zásuvky, nás taky pořád kouše.Má spoustu svých hraček a i těch z bůvolí kůže ty ho sice zabaví ale jen na chvíli. A poslední je že ven jen na vodítku, moc neposlouchá a když potkáme psa tak to vůbec neudržíme pozornost.Tak kdyby ste mměl někdo pár rad ať něco nepokazíme budeme jen rádi.Předem moc děkuji.
ahoj, mám pro tebe pár odpovědí.
4měsíční jork je ještě mimčo a že si přes noc cvrkne nebo ukákne doma to se hold stane, když to neudrží. Každý pes není tak chytrý, aby vzbudil páníka když MUSÍ. Nejlépe ho to odnaučíte, že budete předpovídat kdy potřebuje udělat potřebu (po hře, hodinu po jídle, jak to má vás pesan v sobě nastavený) a budete domácím nehodám předcházet. Venku žádné přehnané jásání.. vám by se taky moc nelíbilo, kdyby před vámi na záchodě někdo skandoval jak jste šikovná, jaký jste udělala boban. Někteří psy jsou z toho hodně rozhození a nervozní a proto potřebu vykonávají doma, kde na něj nevidíte aby ten jásací stres nemuseli trpět.
A mátě štěndo, je naprosto přirozený že kouše věci, vždyŤ už nejspíš začíná přezubovat a jediný co mu uleví je zvýkání žvýkání a zase žvíkání. Pokud kouše něco co nemá, vyměňte věc za tu kterou kousat může. V žádným případě nehubovat, on neví že mezi koženou botou a kostičkou z kůže je rozdíl. To si zkrátka budete muset přetrpět než celkově přezubí.
Venku neposlouchá, je skvělé že se zajímá o svět a že se potkáváte se psy. Jork je teriér, pes jako každý jiný, takže bych jej nechávala 100% na zemi aby z něm nebyl uštěkaný hysterik jako to většinou u náručáků bývá. Spíš dát opravdu pozor na velká a těžká plemena a jinak agresivní psy. Je lepší se dát s pejskařem do řeči a zeptat se, jestli si spolu můžou pohrát. Mám německýho ovčáka a dovede si opravdu opatrně hrát i s malým jorkem. Je přirozený že neudrží pozornost, protože všude je spousta zajímavějších věcí k vidění. Je to otázkou času a výcviku. Doporučuji stopovací vodítko, dlouhý provázek který pejsek tahá za sebou a při případném úprku psa stačí chytit konec provázku,zavolat "ke mě"a pejska si chtě nechtě přitáhnout. (Když se řekne KE MĚ, znamená to, že přijde VŽDY!) a následně za příchod pochválit.
Držím pěsti, ať máte socializovaného krasavce, nebo krasavici. Není hezčí pohled, než na pohodového korka, který si to vesele kráčí vedle nějakého obřího plemene Případně doporučuji pročíst www.psycholog-psu/... tam je spousta tipů, rad a triků jak na výchovu pejska.
Dobrý den
moc vám neporadím, ale aspoň se podělím s našimi zkušenostmi. Máme pudlíka, bylo mu půl roku a kouše pořád. Naštěstí už se přezubil, takže ty hrozné jeličky už mu zmizeli, a s tím, jak roste, tak se přeci trochu umírňuje, v tom smyslu, že už nás nekouše plnou silou. My se ho snažíme napomínat a zklidňovat, ale ono kousání je jeho způsob komunikace. V jedné knížce jsme se dočetli, že jakmile nás začne kousat, končí hra, a že takhle se to odnaučí. Můžete to zkusit, ale ten náš nějaké "končí hra" nebere na vědomí. Snad jedině ho přivázat k palechu na vodítko, i to jsme zkoušeli, hlavně když sedíme u stolu. Ale nekousat při jídle se pomalu naučil. Ze začátku skáče a zkouší kousat, ale po napomenutí a hrozbě přivázání se zklidní. S těmi botami - tady asi je rada drahá, (občas doslova),uvědomte si, že pes prostě potřebuje kousat. Zase knížky radí, pořídit mu špalík z tvrdého dřeva, ale jak říkáte, on má kousání v popisu práce. Přečtěte si Čapkovu Dášenku.
Co se týče čůrání, taduy jen připomínka: štěně nemá dovyvinutý močový měchýř, tak minimálně do čtyř měsíců, a navíc klukům (máte kluka?) všechno trvá déle. Ten náš v šesti měsících už spí do rána (do sedmi až do osmi) a to už se nepočůrá. A přes den jsme se snažili venčit ho hodně často (i když v současných mrazech krátce), ale stále ještě občas něco udělá doma, i když teň už jsou dny, kdy doma loužičku neudělá) zkrátka chce to trpělivost a tu Vám přejeme.
Jinak to neberte jako nějaké rady odborníka, prostě sdílení zkušeností.
suky, poklikejte si v archivu a pohledejte všecky rady, které tady už byly řečeny o výchově štěňat. Mám pocit, že jsme si tady už povídali o všem a nechce se mi to znovu opakovat. Jen snad to, že máte fakt mimino a čurání by mělo přestat, až se pejsek vyvine. Ale pak, někdy, začne problém s čuráním schválně. Ale to taky už je v archivu.
A máte peska nebo psinu? V tom je taky trošku rozdíl.:D A fotečka by nebyla? Přeji vašemu prckovi, ať roste do zdraví a krásy a pro radost celé vaší rodiny.
Ať máte snadnější hledání, klikněte na Zvířata, pak v horním řádku Psi a vyjedou vám jen pejsci. A vlastně všechno, co tam je, stojí za přečtení.
Dobry vecer,mohu se tez s vama podelit o par skusenostech,ktere mame s nasi jorksirackou.Nyni ma rok a tri mesice.Kdyz jsme si ji dovezli domu byl to maly uzlicek ,ktery se vesel do dlane,byla klidna jeste nerozkoukana to trvalo asi dva dny
.Pak se v ni zacal projevovat terier a to doslova
,musite pocitat s tim ze jsou tvrdohlavy a tezko se jim neco zakazuje a vychovava protoze jsou to nase miminka ,ale pozor na to!Duslednost ke stenatku nese ovoce az bude velky
.Kdyz se vam nelibi jeho chovani ignorujte ho a to doslova otocte se zady a vubec na nej nemluvte-zadne prikazy,pochopi ze se vam to nelibi a to pri vsech nezadoucich cinnostech(kousani vyzadovani nepretrziteho hrani atd.)Nasi stendu jsme si donesli po vanocich byla zima a ven jsme s ni nechodili casto aby nenachladla tudiz jsme ji naucili chodit na plenu pres den i v noci,myslela jsem ze ji uz neodnaucime teto cinnosti ale mohu vam rici, ze az ted zacala pravidelne delat potrebu venku,doma louzicku obcas jeste udela ale jen kdz jsem dlouho v praci,vse tak nejak prislo samo,kdyz jsme to po ni vyzadovali a chodili ven kazde dve hodiny tak nic doopravdy az ted se nam to dari.Kousala nam tez veci dokonce jednou kdyz jsem dosla z prace pozdeji nez jindy okousala nam i tram
chce to pravidelne se mu venovat a chodit ven vzdy kdy vam to cas dovoli.S tim poslouchanim to bude tezsi ale nase slecinka dela vse rada za pamlsky takze toho vyuzijte vzdy kdyz mu budete davat zradlo volejte ke me a cekejte az si sedne(uvidite sedne si
) a venku vzdy kdyz k vam dojde nachystany pamlsek chvalit a hned mu ho dat.Chce to opravdu trpelivost
!Drzim pesti at se vam to povede
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.