Nejste přihlášen/a.
Dnes odpoledne asi kolem 18:00 mi přiletěl do zahrady čáp a je tam pořád doposud. Obešel několikrát a prozkoumal celou zahradu. Když se pokoušel vzlétnout tak se mu nepovedlo vyletět do výšky a sletěl zase zpátky na zem do zahrady. Sousedi kteří ho viděli tak mluvili, že trochu kulhá což by naznačovalo, že asi má něco udělané s nohou. Příliš plachý není a je možné se k němu přiblížit asi na 2 m od něho, ale když se chci přiblížit k němu blíž tak odcházi ode mne. Nechci ho nějak tím přibližováním k němu dráždít a také bych nerad aby mne pozobal zobákem. Rád bych mu nějak pomohl pokud je to možné, ale nevím jak. Nedaleko asi 25 m mají čápi na starém komíně hnízdo a tak se dá předpokládát, že je to asi jeden odtamtud z jejích čápi rodinky.

2x
Pokud jsou fotografie autentické, pak se podle barvy zobáku jedná o mládě. Zkusil bych kontaktovat nějakou záchrannou stanici, pokud přímo nepřijedou, aspoň poradí. Uváděná MP neudělá nic jiného (pokud je k dispozici, můžete řešit i přes ní, ale ne každá ves má MP)
Nejsem odborník na ptáky a nedokážu posoudit jestli je to mládě. Podle mne ten čáp nevypadá nějak malý a pokud by to bylo mládě tak už asi trochu starší. Kontaktovat záchrannou stanici to mne také napadlo, ale bohužel o žádné nevím a nějaká z druhého konce republiky si pro toho čápa asi nepřijede. Kdysi loni mi už také jeden čáp přiletěl do zahrady, ale ten po chvíli pak zase sám odletěl.
1x
Dobrý den, uvědomte "měšťáky", odchytí ho a zřejmě ho převezou do záchranné stanice (nebo veterinář, se kterým se spojí, rozhodne jinak). Možná je to ptáče, které ještě neumí pořádně létat nebo vypadlo z hnízda či ho vyhnalo horko a žár. Zdravím!
doplněno 28.07.26 22:06:
kamto - tak volejte PČR nebo Hasiče, ať něco poradí nebo dokonce zařídí. Oni rodiče o tom potomkovi vědí, budou ho krmit, ale nemusí přežít útok např. kočky.
doplněno 28.07.26 22:21:
kamto - viz článek v odkazu je v textu odkaz na záchranné stanice, ale linka už je dnes mimo provoz, tak pokud nenajdete dnes pomoc zde již uvedenou a čáp přežije noc, tak tam zítra zavolejte.
nejsou to Bohuslavice u Trutnova?
Pokud ano - tak kontakt na Záchrannou stanici ČSOP JARO Jaroměř
Tato stanice se stará o zraněná volně žijící zvířata (včetně čápů a dravců) pro celý okres Trutnov.
Telefon (pohotovost): +420 731 658 112 (v případě nedostupnosti +420 603 847 189)
Legionářská 45, Jaroměř (bývalý objekt kasáren)
Tak čáp strávil u mne na zahradě noc. Ráno mi připadal, že trochu více kulhal, ale chodit mohl. Pustil jsem ho do druhé větší zahrady kde měl více prostoru na vzlétnutí. Tam se po prozkoumání a okoukání pokusil o vzlétnutí což se mu povedlo. Přeletěl přes plot a odletěl neznámo kde. Nevyletěl ale příliš vysoko. Tím bych považoval tento můj příběch s čápem za uzavřený. Snad přežije a koncem léta nebo začátkém podzimu se mu povede odletět s ostatními čápy někde asi do Afriky což mu přejí.
psal jste - Rád bych mu nějak pomohl pokud je to možné, ale nevím jak. Ohlášením záchranné stanici, kterou máte nejblíže bydlišti. Ten čáp je hendikepovaný a bude mít ve volné přírodě problémy... Ještě není pozdě ohlásit stanici alespoń poslední výskyt čápa.
kamto - tak vidíte. Tolik dobrých a ochotných rad, s kým se poradit (nebo odkazy, kde žádat o pomoc) jste tady dostal a nakonec svým nicneuděláním jste to "vyřešil"
.
mol: Nechtěl jsem toho čápa držet v zajetí moji zahrady což bylo pro něho asi trochu stresující a bránit mu aby ji opustil. Hendikepovaný ten čáp je, ale myslím, že asi ne až tolik aby to nemohl přežít. Myslím, že odchyt a převoz do záchranné stanice by byl pro něho asi více stresující i když by mu tam mohli odborně pomoct. Sám se rozhodnul opustit zahradu a odletět někde jinam a tak jsem mu v tom nechtěl bránit. Pokud by ten čáp zůstal u mne na zahradě a neodletěl tak bych to na záchrannou stanici nahlásil, ale nyní už je to asi pozdě ohlašovat, protože je už neznámo kde a asi nikdo by ho nechledal po celé vesnici nebo i mimo ní.
Pevně doufám, že někdo si kulhajícího čápa všimne a nebude mu lhostejný jeho osud a do záchr. stanice zavolá. Může mít zlomenou nohu a tím být poznamenaný navždy. V Makově jsou takový čápi 2. makov.cz/...
Pokud kulhal tak byl zraněný. Tím že jsi to neřešil tak jsi ho nejspíš odsoudi k pomalýmu umírání hladem. Aby to pochopila i lama - prostě jsi ho nechal chcípnout. Mohl jsi pomoct ale nepomohl, tak snad karma zafunguje a někdo ti to oplatí...
Zavolat záchrannou stanici (nemáš kontakt tak přes policajty enbo hasiče), tak by přijeli, odchytli, ošetřil zranění a pokud by měl zvládnout život tak vypustili. Ty ses na něj doslova vys...
Jsi debil.
mol: Jedna sousedka mi mluvila, že už asi toho stejného kulhavého čápa někde viděla chodit. Kdyby měl zlomenou nohu tak si myslím, že by asi nechodil vůbec a to ani kulhavě nebo alespoň mnohem hůže než jak jsem ho viděl. Když dokázal vzlétnout a odletět z mojí zahrady tak já zase doufám, že to s ním možná nebude až tak špatné a snad do konce léta se mu to zlepší a bude schopen s ostatními čápy odletět někde do Afriky.
Abych to trochu zmírnil. Je poměrně vysoká pravděpodobnost, že hnízdo hlídají ornitologové a budou chybějícího čápa v okolí hledat (a snad ho i včas najdou). Z fotky nepoznám, jestli už byl okroužkován, ale u zákonem chráněných čápů (a nejen u nich) se kroužkuje kvůli monitorování jejich dalšího pohybu/života.
I se zlomeným jde chodit.. Zlomený sroste i samo, ale většinou křivě.. Prostě mrzák = je pro něj těžší lovit, takže většinou moc dlouho nepřežije, umře hlady nebo vysílením.
Odchyt, ošetření a vypusit pro něj znamená záchranu života.
Je to stejný jako když uvidíš bouračku, zraněnýho budeš jen den pozorovat a pak půjdeš pryč.
Pořád ještě můžeš zavolat tu stanici, čáp nejspíš bude někde poblíž a najdou si ho..
asd1, ajvn: Dalo se čekat, že se najdou kritici kteří si neodpustí možnost zkritizovat někoho za něco když je k tomu příležitost. Zajímalo by mne jak by jste se v podobné situaci zachovali vy a nemusíte zbtečně psát, že by jste ho určitě uzavřeli do nějaké klece aby ho náhodou nenapadlo odletět a uprchnout někam a okamžitě by jste volali záchrannou stanici aby si okamžitě pro něho přijeli. Možná by jste se na toho čápa úplně vykašlali a neobtěžovali se něčím takovým zabývat.
kamto: Prosím, dejte sem jméno vesnice, kde je čáp, najdu záchr. stanici a zavolám tam. Čáp (zdravý) se zdržuje většinou 1-3 km od hnízda. Zraněný bude někde uplně blízko.
mol: A nechtěl by jsi raději zavolát policií aby v místě vyhlásili pátrací akci po tom čápovi a pak v poutech ho dovezli na tu záchrannou stanici? ![]()
Hele, vědět o zraněným zvířeti a neoznámit to, na to jde napasovat týrání zvířat. Tak bacha aby ti to nepřilítlo, jsi celkem snadno dohledatelnej, je tu info co bylo i s fotkama a jak jsi jednal.
Btw já bych udělal to co tu tu všichni radíme - zavolal záchrannou stanici. Za ten čas co tu máváš fantaziema že by jsme se na něj vykašlali jsi to mohl udělat už nejmíň desetkrát.
kamto - ale to já vím. Jsem ten uživatel poradny, který Vám (nebudu tykat) radil už včera večer (PČR, Hasiče) a několikrát jsem se k dotazu vrátil i s vyhledáním odkazů, které ignorujete. Vy jste jen takový drzý "macinka" a posmíváte se snaze uživatelů poradny pomoci chráněnému zvířeti.
asd1: Ono se dobře píše a mluví co by kdo udělal v různých situacích, ale jestli by to skutečně tak udělal kdyby k tomu došlo to je velkou otázkou.
mol: Ano, nemá cenu mne dál trollovat, protože já se vytrollovat nedám.
Jasně, zvednout telefon a nahlásit kulhajícího čápa na zahradě je hrozně moc práce...
Buď si z nás tro(t)l dělá psinu, nebo je mnohem větší než se zdálo... Dál to tu nemá smysl řešit.
Bacha na karmu, je to sviňa.
asd1 - hlavně, aby to tazatel nepochopil tak, jakože si má jít zkontrolovat plynový spotřebič
. I když zřejmě žije v nějaké neplynofikované díře, protože se stydí napsat její jméno.
Teda, vy dostáváte čočku jako byste vystřílel celou mateřskou školku!
Buďte v klidu, zachoval jste se správně a ničemu jste neublížil. Mladému čápovi jste dal šanci a on ji využil. Dál už je to na něm. Nevydrží-li, nic se neděje. Protože:
Jeden čáp sem, jeden čáp tam. Populace čápů u nás rychle roste, za posledních 10 let je jich přibližně o čtvrtinu víc. Je jich dokonce tolik, že se na některých místech významně podílejí na úbytku plazů a obojživelníků. Ekologové dokonce uvažují o jejich odstřelu, ale v naprosté tichosti, jinak se hysterická veřejnost pomine.
Je-li hnízdo blízko, rodiče o mláděti stoprocentně vědí. Je-li to jejich jediné zbývající mládě, budou ho ještě zhruba tři týdny doprovázet a dokrmovat. Za tu dobu se mu naražená noha může v pohodě vyléčit. Zlomená určitě není, to by se na ni čáp vůbec nepostavil.
Není-li to poslední mládě hnízdícího páru, pak je to looser, který byl z hnízda vyštípán, aby zbyl prostor a potrava na poslední nejperspektivnější mládě. Kulhání může být způsobeno klovanci z hnízda. Takové mládě je stejně odsouzeno k zániku a jeho snaha o piplání v lidské péči je trestuhodným plýtváním prostředky a silami, které by mohly být vynaloženy pro přírodu efektivněji. Mimochodem, ze záchranné stanice by nikdo nepřijel, protože nikdo soudný by nechytal kulhajícího čápa schopného letu. Jak? Do sítě? Aby se v ní umlátil, polámal a téměř stoprocentně uhynul? Nebo snad... narkotizační puškou? Čápa? To snad ne...
A mimochodem, záchrana zvířat v záchranných stanicích přírodě rozhodně spíš škodí než prospívá. Důvodů je mnoho, na jejich výčet tu není prostor. Ale když je lidem těch "nebohých zvířátek" (ovšem jen některých) tak líto, že? Takže na jejich "záchranu" vyhazujeme peníze, abychom si vykoupili černé svědomí a získali pocit jakési falešné "citlivosti" a "ušlechtilosti".
Jasně, já bych toho čápa také nešel umlátit klackem a dal mu šanci.
Ale ty jedovaté urážky o jakési karmě si prosím odpusťte.
mm: Děkují za příspěvek i když ne s úplně vším co píšeš zcela souhlasím. Píšeš to tak jako by jsi byl nějaký ornitolog, ochránce zvířat nebo znalec z tohoto oboru.
Nesouhlasím s tím, že jeden čáp sem, jeden čáp tam, protože i když asi populace čápů v Česku roste tak je takového ptáka asi škoda a to i když se možná podílejí na úbytku plazů. To bychom pak takto mohli tvrdit i o nás lidéch, že jeden člověk sem, jeden člověk tam. To že potravou čápů jsou většinou jiní živočichové tak za to ti čápi así nemůžou. Něčím se živit musí pokud chtějí přežít. Tak už to v přírodě je, že mnozí zvířata se živí jinými. I my lidí se živíme masem některých zvířat a dokonce je i chováme proto abychom je pak mohli zabíjet a mít z ních maso pro naší obživu. Čápi snad nejsou nějací velcí škůdci přírodě nebo nám lidém tak jako např. vlci, myši, potkani, slimáci atp. a proto bychom se nemuseli podílet na jejích úbytku.
Nevím kolik mláďat ti čápi letos měli, ale dnes jsem jich tam na komíně v hnízdě viděl stát 3. Z toho by vyplývalo, že ten čáp který byl u mne v zahradě asi nebyl posledním mládětem čapího páru. Rodiče toho mladého čápa o něm asi vědět budou ale je otázkou jestli to mládě má tolik síly aby dokázalo vyletět až tak vysoko nahoru do toho hnízda na komíně.
Nesouhlasím s názorem, že záchrana zvířat v záchranných stanicích přírodě spíš škodí než prospívá. Jsou některé zvířata vzácná kterých je u nás málo a tak proč jim nepomáhat když jsou v potřebě a naší lidskou pomoc potřebuji tak aby některé zranění přežili a zbytečně nezahynuli a také aby tu zůstali pokud možno co nejdéle nebo se mohli dále rozmnožovat. Je to hlavně o tom jak hodně je u kterého zvířete dobré aby jich co nejvíce přežilo.
Ty jedovaté urážky některých hulvátů mi mohou být ukradené. Člověk si musí uvědomit, že je tu na nemoderovaným fóru poradně kde každý si může psát co chce bez toho aniž by mu hrozil za to nějaký postich a kde hlavně takové neslušnosti jsou zde pod ochranou těch co by to tu snad měli hlídat.
Máte pravdu, zdůraznil jsem spíš pohled zoologa než pohled člověka – humanisty. Hlavně proto, abych oponoval těm útočným reakcím oněch "zoofilů", kteří by vás za to, že jste čápa nechal být, div neukamenovali.
Na zvířata můžeme pohlížet dvěma způsoby. Prvním je pohled jako na jakési "živé hračky"či "chlupaté či opeřené spoluobčany"div ne s lidskými právy. Jako že "každý život je cenný"a každý tvor zasluhuje ochranu a maximální péči. Tenhle transcedentně antropocentricky filosofický (až téměř náboženský) pohled respektuji a sám se tak chovám ke všem živočichům, které jsem dobrovolně přijal do své osobní péče (včetně třeba pavouků a švábů, zdůrazňuji). Škoda, že spousta lidí tenhle přístup omezuje jen na vybraná zvířata - na psy a kočky (ale už ne třeba na potkany, proč?) a na taková "hezká"ikonická zvířata z přírody, třeba na ty čápy. Starali by se stejně úzkostlivě třeba o cvrčilku, myšici nebo křepelku? Nebo o blatnici, krátkonožku či vranku? Ti všichni, mimochodem, jsou mnohem ohroženější než ti čápi. Dnes jich u nás žije nejvíc za posledních dejme tomu 100 let.
Druhý úhel pohledu je z hlediska ochrany přírody, z pohledu záchrany biodiverzity. Tady je názor zoologů a ekologů jasný. Záchranné stanice jsou napěchované běžnými hojnými druhy, které ochranu vůbec nepotřebují. Jsou plné strak, ježků, čápů, poštolek a dokonce i městských holubů (proboha!). Nenajdete tam žádného chocholouše, dudka, mandelíka nebo skalníka, kde by opravdu záchrana jedince mohla přispět k zachování druhu. Kdyby ti lidé, často odborně erudovaní, věnovali energii třeba udržování stepních porostů (nejohroženějších biotopů ČR), prospěli by přírodě více. Protože hlavní příčinou úbytku vzácných druhů nejsou úrazy či úmrtí jednolivců, ale úbytek jejich přirozeného prostředí. Nejvíc "mrtvých"vzácných zvířat je, obrazně řečeno, tam, kde se ta zvířata vůbec nemohla narodit, protože jsme jim zničili domov. Akorát je nevidíme, takže nás to nijak netrápí. Ale to je na dlouhé povídání a především na nekonečné spory s laickou veřejností, které nelze vyhrát. Nejde nám o přírodu, jen o náš samolibý pocit, jací jsme hodní pašáci. Najdeme si nějakého uboze vypadajícího žebráka, hodíme mu minci a uděláme si u toho selfie.
Pokud by vás to téma zajímalo a chcete začít právě od ptáků, přečtěte si pár článků našeho předního ornitologa doc. Tomáše Grima. Začít můžete třeba zde tomasgrim.com/...
Kdo trpí iluzí, že například "krmením ptáčků v zimě"pomáhá přírodě, ať to raději nečte. Ani ten, kdo si myslí, že naším nejcennějším ekosystémem je les.
mm: Nechci ti brát a rozmlouvat tvoje názory, ale s tvým postojem vůči záchranným stanicím nemohu souhlasit. Také nesouhlasím s tvým přístupem ke všem zvířatům. Je třeba rozlišovat zvířata podle toho které nám jsou užitečné a neškodné a na ty které nám škodí např. ničí úrodu, obtěžují nás nebo třeba roznášejí různé nemoci a některé jsou i nadměrně přemnožení. Nemá smysl chránit např. myši, potkany komáry, šváby atp. kteří jsou přemnožení a navíc nám lidém nebo i jiným zvířatům škodí. Příliš se mi nechce věřit, že někdo může mít takové názory na zvířata a připadá mi to jako by jsi si to možná záměrně vymyšlel. Dalo by se o tom hodně diskutovat, ale asi to nemá význam dále rozvíjet tuto diskuzi ohledně toho.
Publikovaný názor jsem si nevymyslel, pouze se na to dívám z jiného úhlu. Dobře vím, že je nepopulární.
Spíš než třídění na "škodlivé" a "užitečné" upřednostňuji třídění na "vinou člověka přemnožené" a "v důsledku lidské činnosti ubývající". Do té první kategorie patří nejen potkani, myši a švábi, ale také třeba vrabci, kosi, sýkory a (do jisté míry) i čápi. A také například jeleni, pstruzi, sumci a vydry. O psech a kočkách ani nemluvě. Ale jsem natolik příčetný, abych nepožadoval jejich eliminaci, v současné společnosti bych neuspěl. Ovšem pro jejich tzv. "záchranu" (tj. faktické prohlubování problému) nejsem ochoten dát ze svého ani korunu. Kdybych o tom mohl rozhodovat, nedal bych ani korunu z veřejných peněz na útulky či záchranné stanice. (Opravdu vím, že mě za tenhle postoj nebude mít většina lidí ráda.) Ale když už nám nevadí vyhazování veřejných peněz na obecní ohňostroje, pochody mažoretek nebo vánoční výzdobu, skousnu i ty peníze na "záchranu zvířátek".
Když se nyní dívám na to hnízdo přes dalekohled tak mi to připadá, že tam jsou ti čápi čtyři. Docela dost se v tom hnízdě pochybují a tak není snadné je zpočítat. Pokud tam jsou čtyři tak by to nasvědčovalo, že tomu čápovi co byl u mne v zahradě se asi povedlo dostat zpět do hnízda mezi jeho rodinu kde mu bude asi mnohem lépe než kdyby zkončil někde v útulku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.