Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za brouka

Od: marketa
Dobry den, poradíte minoritaům co to je? Dnes jich na okně všude po domě bylo mraky tak cca 20 až 30 hnědý malý a našla jsem ho na oknech na parapetech zdech a stropech a dokonce na zemi byl jeden. Žádné larvy jsme nenašla moc dekuji za odpověď
Co to je za brouka
Co to je za brouka #2
Co to je za brouka #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mm
hodnocení

1x

Je to nějaký běžný skladištní brouk, pravděpodobně červotoč spížní. "Invaze" je způsobena tím, že se právě hromadně vylíhli z kukel a rozlétávají se do okolí. Putují za světlem, proto jich nejvíc najdeme kolem oken.

Pátrání po zdroji může být napínavé, často jím je jeden jediný malý sáček, třeba i s kořením. Zkuste najít místo, kde je těch brouků více i ve stínu, tam může být jejich zdroj.

A nevzdávejte se, nám trvalo skoro měsíc, než jsme našli jejich domovskou základnu v poloprázdném pytlíku s lahůdkovým droždím.

marketa
hodnocení

Děkuji za odpověď, já jsem se bála jestli to není Kozojed co dělá dírky do oblečení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, založením dalšího dotazu, resp. nepokračováním v tomto vlákně jste porušila pravidlo Z6 (což jistě víte, protože jste si pravidla této poradny už jistě přečetla). Je to červotoč spížní/chlebový - není dřevokazný, ale likviduje hlavně potraviny či krmivo pro domácí mazlíčky a tam hledejte jeho výskyt (já ho měl i v molitanu či stropním světle, tak jeho hledání je trochu loterie). Až ho najdete, tak bude stačit vysavač. Kožojed to (dle mého názoru) není a dírky do oděvů z přírodních materiálů dělají šatní moli. Dřevokazného červotoče poznáte, až uvidíte dírky ve dřevě a pod nimi pilinky (a za naprostého ticha je slyšet jeho chroupání a po poklepání na dřevo ustane/červotoč si dá přestávku). Zdravím!

doplněno 19.07.26 07:25:

Mimochodem, takto masivní výskyt dřevokazného červotoče snad není ani možný, resp. on se nerad ukazuje, tak by nebyly jeho mrtvolky vidět všude (navíc je o něco delší).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]