Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem zakoupil 10 nových slepiček, a i v těch zatím malých vejcích jsou skoro vždy dva žloutky. Spíš se to stávalo jen vyjímečně a ve velkých vejcích. Nemůže to být nějaká degenarace těch slepiček.
0x
Občas slípka snese dvoužloutkové vejce. Je to něco podobného, jako když žena porodí dvojčata. Ale z dvoužloutkových vajec se 2 kuřátka nevylíhnou.
Některé velké drůbežárny na tom vydělávají. Prodávají dvoužloutková vejce zvlášť od ostatních a protože jsou pěkná a velká, účtují si, samozřejmě, i vyšší cenu.
Slepice se časem srovnají a budou snášet jen vejce klasická. Pokud by to trvalo déle, je nebezpečí, že se taková nosnice "strhne". Vypudit ze sebe ta nadměrně velká vejce jsou pro slípku veliká zátěž. Ale jak tomu zabránit? Jaga.
"Některé velké drůbežárny na tom vydělávají. Prodávají dvoužloutková vejce zvlášť od ostatních" A jak se to pozná, že některé vejce je dvoužloutkové? To, že je vejce větší ještě neznamená, že je dvoužloutkové i když je to pravděpodobné. Ty dvoužloutkové vajíčka, ale většinou mívají ty žloutky menší.
@hlavičko, nevím, podle jakého vzorce se to pozná. To už nějak člověk asi vycítí, pozná. Pomáhala jsem kdysi své tchyni v drůbežárně a dvoužloutková vejce jsem zvládla vyselektovat naprosto přesně. Přitom jsem je nerozbíjela a nepočítala žloutky - jedna, dvě...Stačí půl hodiny třídit a člověk pochopí a už ví a zapracuje se...Jaga.
No nevím jestli je na to nějaká 100% metoda. Dá se s velkou pravděpodobnosti poznat ve kterém vajíčku asi budou 2 žloutky ale jistota to nikdy nebude. Jedině, že by se ty vajíčka rentgenovalo nebo nějak jinak to prozkoumávalo.
V dnešní době různá "nebo něco" nejsou problém, třeba takový ultrazvuk, který dovnitř vidí taky, si může postavit kutil doma na stole za laciný peníz ![]()
(Jasně pro průmyslovou aplikaci to chce trochu profesionálnější přístup, ale i tak je to relativně levné, snadné a dostupné. A samozřejmě jsou i další možnosti. Svět jde neuvěřitelně rychle dopředu ...)
gilhad: I ultrazvukem by to asi šlo ale nevím jestli by to bylo pro domácího kutila který možná ani neví jak a na jakém principu takový ultrazvuk pracuje bylo až tak snadné si udělat. Běžný chovatel slepic pro vlastní potřebu nic takového asi potřebovat nebude. To je spíše využitelné ve velkochovech slepic které se chovají na vajíčka.
Každý kutil je jiný a umí líp jiné věci, mě šlo o tu náročnost, která je celkem nízká.
A o to, že pro větší drůbežárnu je to čistě věcí rozhodnutí, jestli si něco takového pořídí, nebo ne, stejně jako do jakého obalu a s jakým potiskem bude ta vajíčka balit.
(Znám kutila, co si zautomatizoval dvířka od kurníku a začlenil je do chodu chytré domácnosti. Protože prostě chtěl
)
Kdysi byly v některých prodejnách potravin prosvětlovače vajec, ale zda by se takto daly rozlišit dvoužloutková vejce, netuším. Vygůglil jsem, že v současné době se prosvětlovače vajec používají v líhních.
gilhad: Já nic takového pro svoji potřebu nepotřebuji a je mi jedno jestli je v některém vajíčku od mých slepiček jeden žloutek nebo velmi vyjímečně 2. Mi stačí když se to dozvím při rozklepnutí a použití vajíčka. Pokud to někdo potřebuje nutně předem vědět nebo ho to hodně zajímá tak ať si něco takového na zjišťování kolik žloutku ve vejci je udělá pokud to dokáže nebo koupí pokud se něco takového vyrábí a někde prodává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.