Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kurník dřevo vs beton

Od: doubek
Ahoj, ze starého chlivku bych chtěl udělat kurnik.
Podlaha je betonová, abych v něm ale mohl po vycisteni, vybíleni atd. skladovat zahradní krámy tak jsem udělal podlahu z DTD desek co jsem měl ladem a nato jsem dal lino.
Nyní bych jej dal na využití slipkam a přemýšlím jestli nechat dtd podlahu s linem nebo to dát pryč a nechat beton.
Desky s linem se budou dát dobře vyčistit a budou "teplejší ", nadruhou stranu se ve sparach, skvirach, pod linem budou držet kdejaké mozne breberky.
Vy kdo máte zkušenosti s chovem slipech, jakou variantu byste dali?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ponechte slípkám lino, které se bude lépe čistit, než beton, do kterého by se nasákla např. moč i trus a tudíž zápach, který už z něho lehce nedostanete. Případné spáry (např. u zdí) vyplňte třeba sanitárním silikonem a občas tam proveďte úklid s dezinfekcí. Zdravím!

doplněno 02.02.26 23:34: doubek - viz odkaz jsou důležité prvky vnitřního vybavení slepičí ubytovny. Myslím, že to umí vyrobit i zručný kutil.
google.com/...
Ten hřad je samozřejmě nezbytný. Nemá být z hranatých desek, slepice by v přírodě seděla ma větvích stromu a k tomu má uzpůsobené pařáty. Pokud už člověk použije z nouze ztřešní latě, tak např. hoblovkou zakulatit. Dříve tyto věci lidi dělali z přirozené kulatiny - rovných stromků.
ben®
tomkk - ono to je (mimo jiné) už v tom mém odkazu na Google, ale zde to je přímo i s obrázkem průřezu latí:
slepicevnouzi.cz/...

liska5
hodnocení

0x

Přečtěte si, jaké mají být podmínky pro chov slepic. Kolik na metr hřadu, na metr krychlový prostoru, jaké kukaně a jaký profil těch šprušlí, ...Taky bych nechala lino, v mrazech každá izolace dobrá. Na něj piliny a navrch karton z velkých krabic. Až budou dostatečně podělané, tak karton s tou hmotou vytáhnete a hodíte na kompost. Taky venku pískoviště, ideálně kryté, aby se mohly popelit /tak se čistí/.

liska5
hodnocení

0x

Brouky, červy, škvory ap. slepice vyzobou, problém jsou někdy mrňaví čmelíci. My jsme je na horách nikdy neměli, a to slepice máme desítky let, ale sestra na jihu Moravy s nimi válčila

hodnocení

0x
Desky s linem nezvýší teplotu v místností a bude se dařit parazitům a plísni. Spóry plísně se budou dostávat do vajíček. Já bych řešil prvně hydroizolaci spodní stavby, protože nízká vlhkost v kurníku zajistí pozitivní vliv pro dobrý zdravotní stav slepic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]