Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štěkající pes v paneláku

Od: josk odpovědí: 7 změna:

V pronajímaném bytě v panelovém domě bydlí hluchoněmí manželé, kteří mají psa a jsou na něj fixovaní. Pes ale štěká a ruší sousedy. Obecně je problém, že podle občanského zákoníku nelze nájemníkům zakázat chov domácích zvířat a nemůže být výpovědním důvodem. V daném případě jde navíc o etickou otázku, kdy jsou nájemci invalidními osobami.

Na druhou stranu nelze akceptovat, aby pes rušil sousedy, to je pochopitelné. Občanský zákoník na to pamatuje ("nepůsobí-li chov obtíže ostatním obyvatelům").

Jak byste danou situaci řešili? Výměnou psa, výpovědí nájemní smlouvy?

§ 2258 Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

3x

Nejdříve bych se to pokusil řešit lidsky a s empatií... Běžná domluva by v tomto případě asi nepomohla/nebyla úplně možná (jedině zprostředkovaně), ale zkusil bych zjistit, zda není v domě někdo, např. (starší člověk v důchodu atp.), kdo by nebyl proti jim psa pohlídat (a samozřejmě také někdo, komu by alespoň trochu důvěřovali a nebáli se mu ho svěřit), když nejsou doma (neuvedl/a jste to, takže budu předpokládat, že tomu tak je).

hodnocení

0x
Podle mne bez šance. Jediná možnost poprosit je, aby se ho snažili vychovat. Jestli ovšem jsou dlouho v práci, je to těžké. Já osobně pejska odmalička učila "čekej, já přijdu", kontrolovala jsem to a když byl hodný, dostal dobrůtky. Brzo to pochopil a uloží se ke spánku.
bear

No nevím... Pes má výbornej sluch a čich. Určitě věděl, že po povelu čekej stojíte za dveřma.

re4zon
Ty toho nevis vic.

fik
hodnocení

0x
Protištěkací obojek. Můžete se jim na něj složit, bude to pár korun, pokud se neukáže, že jste jediný komu to vadí.
filuta
Nejlepsi odpoved. Protistekaci obojek by mel zabrat. Kdyz s tim majitele psa nebudou souhlasit, tak je pozadat at se odstehuji. Clovek samozrejme ma mit soucit, ale tohle lze tolerovat jen po urcitou dobu.

Protištěkací obojek - dost častá odpověď na vše. Upozorňuji - s tímto obojkem se musí umět pracovat! Já bych nabídla pomoc s výcvikem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]