Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vosy vs. sirné knoty

Od: nimha® odpovědí: 1 změna:

Zdravím,

na chatě se mi usídlily vosy na půdě, resp. mezi (pod) prkenou podlahou půdy a stropním podhledem v místnosti pod ní. Chemie se tam moc nedostane, navíc by to mohlo promáčet ten podhled (je to cca 50 let stará tenká dřevoláknitá deska, dost chatrná), tak mě napadlo na půdě zapálit nějaké sirné knoty. Samozřejmě v nějakém starém hrnci, aby to nezpůspbilo požár. Myslíte, že by je to mohlo vypudit?

Jsem alergik a loni jsem měl kus vedle sršně. Ty se, potvory, prokousaly skrz ten podhled do místnosti, což nechci riskovat.

Jinak půda je spíš půdička, jak to tak bývá na chatkách v zahradních koloniích, takže se tam leze zvenku žebříkem a je vysoká tak metr, takže k "vyuzení" je ideální.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vaše uvažovaná metoda je z technického i bezpečnostního hlediska zcela nepřípustná. Fumigace sirným knotem představuje extrémní pyrotechnické riziko, jelikož by probíhala pomocí otevřeného ohně v prostředí starých, vyschlých a vysoce hořlavých materiálů s nízkým bodem vzplanutí. Účinnost této metody je navíc minimální. V nehermetizované půdní dutině nelze zajistit dostatečnou koncentraci a penetraci oxidu siřičitého (SO2 ) k likvidaci hnízda. Výsledkem by bylo pouze podráždění kolonie, vyvolání obranného chování a nekontrolovaný rozptyl jedinců do interiéru, což je pro alergika fatální riziko. Jediným odborně správným a bezpečným postupem je cílená aplikace reziduálního insekticidního prášku přímo do vletového otvoru. Tímto způsobem dojde ke kontaminaci jedinců a následnému trofalaktickému přenosu účinné látky v rámci celé kolonie, což vede k její kompletní a bezpečné likvidaci bez sekundárních rizik. Vzhledem k vaší diagnóze je jakýkoliv svépomocný zásah vyloučen. Je nezbytné kontaktovat certifikovanou dezinsekční firmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]