Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Noční návštěvník

Od: magdon® odpovědí: 12 změna:

Tak se ke mně nastěhoval takovýhle krasavec. Už u mě bydlí pár dní. Objevuje se, bůhví odkud, v nočních hodinách. Rozpětí křídel možná 4 cm. Je nepolapitelný. Světlo, ani otevřené okno ho nijak zvlášť neláká, prakticky neposedí. Chvíli poletuje po obýváku a pak zase beze stopy kamsi mizí. Co to je? Jak ho dostat ven *zmateny*?

Noční návštěvník

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

4x

Je to stužkonoska topolová. Stužkonosek je celá řada, žádný martináč .Někteří odpovídající to mají z těch aplikací popletené.

Já bych řekla olšová *smich*

jiofa

Nelze hádat. Každý druh má svoji specifickou kresbu. Mohou se mírně lišit a to i v barvě. Základ ale zůstává.

Noční návštěvník #2
ben®

Poznámka - pokud zde něco/nějaký druh určí @jiofa, tak se nehádejte, protože na určování hmyzu tady asi větší "bedna" není (jasně, právo na omyl má tady každý, ale to se u @jiofa stane minimálně).

gjhfvfxc
hodnocení

0x
Na fotce je dlouhozobka červenopásá (Catocala elocata), česky známá jako martináč červenopásý nebo také bahňák červenopásý.
Je to větší noční motýl z čeledi můrovitých (Erebidae). Typické jsou jeho šedě skvrnitá přední křídla (dobře maskovaná na kůře stromů) a zářivě červenooranžová zadní křídla s černými pruhy, která vidíte na fotce.
✅ Je neškodný, nežere oblečení ani potraviny – živí se mízou stromů a ovocem.
Jak ho dostat ven: počkejte, až si někde sedne, pak ho opatrně přiklopte sklenicí a podsuňte papír. Vyneste ven, nejlépe do tmy – sám odletí.
hodnocení

"...počkejte, až si někde sedne..."

To je právě problém, on chvíli neposedí *smich* a když už tak je to na nepřístupném místě. Kam zalézá, když zrovna nepoletuje obývákem se mi zjistit nepodařilo.

Že by mi něco okousal se nebojím *smich*, jen je mi ho líto :(. V nejbižších dnech nebude mít možnost sám byt opustit.

Jaké ovoce má rád? Že bych mu třeba na noc něco položil na parapet otevřeného okna a on by se nechal vylákat? *zmateny*

hodnocení

0x

A co třeba udělat průvan, až se objeví. Tak jsem vyhnala sršně, poletoval v obýváku, tak jsem otevřela okna proti sobě, dveře do další místnosti zavřela. Po chvíli jsem se tam vrátila a byl fuč.

hodnocení

Mám okna na stejnou stranu, takže přirozený průvan naudělám. Motýl se vždy objeví nečekaně, chvíli intenzivně poletuje volně prostorem a stejně, jako se objeví, tak náhle zmizí neznámo kam. Celé to netrvá snad ani minutu. Otevřené okno, ani světelný zdroj ho nezajímá. Sám se nesnaží dostat ven. Docela to vypadá, že se mu u mě líbí, ale už musí mít asi hlad ;). Nemám mu co nabídnout *zmateny*.

Je to ale krásný návštěvník. Píšou, že jim chutnají třeba naředěná povidla.

hodnocení

0x

Pošlete e-mail s obrázkem do Zoo/zařízení, kde se zabývají/mají chov motýlů.

Na co nalákat?

Zatím bych mu na parapet připravila něco k zakousnutí, co doma najdete. Třeba i ta naředěná povidla.

Pokrájené jablka, dětskou výživu, sladká voda s cukrem, nebo medová voda. Nějaká voňavá kvítka, co v okolí bydliště najdete. Na internetu vidím obrázek, jak sedí na motýlým keři, na květenství. Tento keř ještě neodkvetl. natrhat více větviček a dát do zavařovačky na ten parapet.

A zhasnout, aby zamířil do osvětlené přírody měsícem, nebo pouličními lampami.

Třeba ani tento tvoreček nepřežívá zimu, naklade v létě kamsi vajíčka, splní svou povinnost a na podzim hyne.

Mnohý hmyz to tak má.

Jako dítě jsem do ZOO psala docela často, když jsem našla nebo dostala nějaké zvířátko, chtěla jsem vědět, jak se o něj starat, vždy mi odpověděli.:)

@maky - to je hezká vzpomínka. Takže to alespoň tenkrát fungovalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]