Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to úžovka nebo zmije?

Od: monika odpovědí: 7 změna:
Poznáte prosím, co je to za hada? Popřípadě, haký je poznávací rys. Zkoušela jsem googlit, ale nejsem si jista. Je to malé mládě, cca 15 cm. Pohybuje se nám to kolem chalupy na Třeboňsku. Byla bych klidnější, kdybych věděla, že je to úžovka.
Je to úžovka nebo zmije?
Je to úžovka nebo zmije? #2
Je to úžovka nebo zmije? #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

1x
Ty nepoznáš užovku?

nov
hodnocení

0x

Půlměsíc za hlavou = užovka obojková.

+ kulaté zornice. Zmije má svislé oční zřítelnice.

km
hodnocení

0x

užovka obojková. je to nejsnáze rozpoznatelný had čr a to právě podle půlměsíců za hlavou. žije nejčatěji tam, kde je poblíž vodní hladina.

yarda1
hodnocení

0x

Nám kdysi ve škole říkala bioložka že když hada vezmeme za konec ocasu a zvedneme do výše, užovka se otočí a kousne nás, zmije to nedokáže. Ale ještě jsem to nezkoušel.

yarda1

Jednou jsem viděl zmiji, plazila se přes cestu. Chtěl jsem si ji vyfotit, ale nepočkala až si připravím fotomobil, potvora.

Je to úžovka nebo zmije? #4

hodnocení

0x

Už na ZDŠ nás učili, že užovka se nejlépe pozná podle žlutých půlměsíčků za hlavou. A tahle Vaše je má moc pěkně výrazné. Tak je to jasné.

S tím chytnutím za ocas je to pravda. Užovka se dovede vyšplhat po svém těle nahoru, zmije visí jako klobása a nahoru se neotočí. Zkoušeli jsme /ale jen u užovky/. U zmije jsem jen teoretik.

Užovku jsem chytila opatrně několikrát, nekousla mě nikdy, ale skoro pokaždé mě z leknutí pokálela. Nebylo to příjemné. :( Jaga.

borovice
hodnocení

0x

Ukázková užovka obojková.Typické zbarvení se světlými skvrnami za hlavou.

U nás se často plete zmije obecná a užovka hladká. Jako poznávací znamení se hodně zmiňují zornice. Užovky mají zornice kulaté. No, u hada při velikosti tužky, bych si na to musela vzít lupu ;) Tady mám na porovnání mladou zmiji a užovku hladkou (u té foceno post mortem), zmijka to měla spočítané do tří dnů taky. První foto užovka.

Je to úžovka nebo zmije? #5
Je to úžovka nebo zmije? #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]