Nejste přihlášen/a.
Nám kdysi ve škole říkala bioložka že když hada vezmeme za konec ocasu a zvedneme do výše, užovka se otočí a kousne nás, zmije to nedokáže. Ale ještě jsem to nezkoušel.
Už na ZDŠ nás učili, že užovka se nejlépe pozná podle žlutých půlměsíčků za hlavou. A tahle Vaše je má moc pěkně výrazné. Tak je to jasné.
S tím chytnutím za ocas je to pravda. Užovka se dovede vyšplhat po svém těle nahoru, zmije visí jako klobása a nahoru se neotočí. Zkoušeli jsme /ale jen u užovky/. U zmije jsem jen teoretik.
Užovku jsem chytila opatrně několikrát, nekousla mě nikdy, ale skoro pokaždé mě z leknutí pokálela. Nebylo to příjemné. Jaga.
Ukázková užovka obojková.Typické zbarvení se světlými skvrnami za hlavou.
U nás se často plete zmije obecná a užovka hladká. Jako poznávací znamení se hodně zmiňují zornice. Užovky mají zornice kulaté. No, u hada při velikosti tužky, bych si na to musela vzít lupu Tady mám na porovnání mladou zmiji a užovku hladkou (u té foceno post mortem), zmijka to měla spočítané do tří dnů taky. První foto užovka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.