Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šatní moly

Od: saxik® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.

prosím co je nejúčinější na šatní moly, děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Mi se osvědčilo, chodit ve všem a stále. Obleču 2x 3x a peru. Nic neskladuji, nemám nic, v čem bych nechodila. Nedělám rozdíly, co je na neděli nebo do kostela. V čem chvíli nechodím, rychle se s tím rozloučím. Děsím se představy, že něco pamatuje lepší časy nebo to má pěkné knoflíky nebo "by se to mohlo někdy hodit" nebo jen pocit, že by to mohlo cítit naftalinem. . Poděkuji za službu a jde to z domu. Snad jen kabáty, ale to jsou prošíváky, ty molům nechutnají. *mir*

hodnocení

1x

Šatní mol škodí pouze tehdy, pokud je ve stádiu malého červíčka, snad by byl správný název housenka. V tu dobu se živí textilem a dělá v něm dírky. Když vyletí, už viditelnou škodu nedělá, ale může se pářit, z páření se narodí další malí červíčci a ti se živí textilem... Aby se tomu koloběhu zamezilo, používám lapače molů. Jedny jsou na moly textilní, jiné na moly potravinářské. Obsahují feromony. Samečci se na lapače přilepí a samičky nemá kdo oplodnit. Kupuji to v drogerii.

Je to účinné. Ale pravidelná kontrola veškerého textilu, nejen oblečení, ale i matrací, koberců atd. je samozřejně víc než důležitá.

hodnocení

0x

Mol šatní hubení: Efektivní metody, které fungují!

https://profimysl.cz/hubeni-skudcu/mol-satni-hubeni-efektivni-metody-ktere-funguji/

Přípravky proti potravinovým, šatním i jiným molům

https://www.hubeni-skudcu.cz/hubeni-molu/

---

Osvědčily se mi háčky proti molům a levandulový olej.

mll
hodnocení

0x

Nic lepšího než naftalín snad nikdo nevymyslel (dá se sehnat v některých drogeriích). Ale to asi neni to pravé na oblečení.

mm

Naftalín (naftalen) se už běžným zákazníkům bohužel prodávat nesmí (pouze pro profesionální účely), takže zbývají buď odpuzovače (cedr, levandule...), spreje, nebo feromonové lapače.

Zdravotní rizika jsou popsána zde

mm

Naftalín sice zdravotně nezávadný není, ale předcházející generace to s ním přežily. Dodnes se vesele používá ve fundusu divadel a filmových i televizních studií, protože nic lepšího není.

Na starý dobrý "Invet" (s hlavní účinnou složkou naftalenem) s nostalgií vzpomínají i entomologové, protože jim sloužil jako účinná ochrana sbírek proti rušníkům a kožojedům. Dnes musí improvizovat z baňkami s vatičkou napuštěnou všelijakými koncentrovanými insekticidy (např. náplní do elektrického odpařovače Raid).

prostromek*
hodnocení

0x

Vyklidit celou skříň, vše vyluxovat, vytřít.

Oblečení venku prohlédnout, vytřepat, pokud najdete pavučinky, tak vyprat. Buďto koupit chemické přípravky proti molům, ale chemii se vyhýbám, zvolila bych mýdlo proti molům (marseilské mýdlo krásně voní, jsou i prací prostředky s tímto), anebo rostlina levandule. Někde nastříhat čerstvou (na záhonu, poli, kde pěstují) a udělat si několik svazečků do skříní.

novaline.cz/...

hodnocení

0x

Hlavně pravidelně větrat a ty napadený kousky vyhodit.

hodnocení

0x
Lepící pásky.

druhaemailovka
hodnocení

0x

Šatní moly se mi chytaj do mysky, ve kterou mám vodu. Ším širší plocha tím více. Používám na zvlhčení vzduchu v místnosti, aby nebyl moc suchý. Pak se taky chytali do hrnku s čajem ve kterém jsem měl heřmánek, a tam se chytali i komáři. Z toho důvodu tu už žádné nemám. Co jsem nepozabíjel ručně, to se chytlo do vody a utopilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]