Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řekl bych, že to je v bytě neškodný kvapník plstnatý, který má momentálně "sezonu"vletu do bytů (vyhazuji je několikrát za týden zase zpátky do přírody, tak to udělejte také, i když někdo je likviduje). Zdravím!
marketa - tak jinak (a pomalu ) - dřevokazný (a o dost menší) červotoč to není!
Nemáte zač (ten článek v odkazu by Vás měl uklidnit).
Kvapník plstnatý to určitě není. Ten má delší tenčí tykadla a více do "špice" zadeček a oranžovější nohy. Domnívám se rovněž, že je to potemník. Jaká je cca velikost. Potemník moučný či jiný.
jiofa - máme drobný názorový rozdíl, na který reagujete nikoliv komentářem, ale příspěvkem. Hlavně, že to nepovažujete za červotoče .
Vždy se snažím určit druh na kterého se ptá tazatel. Pokud je uveden někým nesprávně napíši to a doplním pravděpodobným druhem z foto. Ano červotoč to není.
jiofa - ano, to je to podstatné, že červotoč to není a na to byl dotaz. Jestli jde o druh brouka A nebo B už tazatelku tolik zajímat nemusí. Hlavně, že to není v domácnosti dřevokazné.
Ještě doplním, že nejsem automaticky vyhledávač druhu na netu či podle různých aplikací které nemám. Značnou část hmyzu znám z paměti, popřípadě vím kam zařadit a v nouzi potom dohledám přesný druh a vkládám foto. Někdy se ne vždy vše povede, protože je spousta druhů podobných a musíte mí druh před očima v reálu, nikoliv jen foto často nepoužitelné.
jiofa - a to Vám chválím. Znalosti především a "apku" až v nouzi (dělám to většinou stejně jak Vy, ale nemám tak velký zobrazovací monitor, resp. mobil, tak mohu detaily přehlédnout).
ben: Já vám nic nevyčítám a vím, že se snažíte a spoustu věcí znáte. Dával bych vám body, pokud bych byl registrován (byl jsem pod jofa) a i tak vám někdy dávám pisemně potvrzení (u těžko určitelných druhů), že máte pravdu. U běžných druhů pravda, to nedělám. Jinak velikost 1,5 cm by potemníku odpovídalo.
jiofa - já jsem si to nijak závažně nebral/nevztahoval už i z toho důvodu, že skutečný znalec jste Vy. Hodnotit Vás mohu, ale jestli to má pro Vás ještě nějaký význam, když už zde nejste (bohužel) registrován, netuším. Ostatně, když nejde o politiku, tak se asi vcelku sneseme .
Červotoč to není určitě a tesařík taky ne. Já bych tipoval potemníka, ale každopádně o krovy se bát neusíte. Ten zvuk vydávali určitě ti brouci? U červotoče i tesaříka nežere dřevo ten brouk, ale larva. Slyšet jak to choupou to je, ale je to spíš takové vrzání nebo chroupání (pravidlné cca 1/2 sekundové zvuky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.