Dobrý pozdní večer. Nejprve jsem si myslela, že jsem vyfotila sršně. Pak jsem na netu našla, že je to pravděpodobně včela medonosná. Při dalším hledání to vypadá spíše na tu afrikanizovanou zabijáckou včelu, ale nejsem si jistá. Viděla jsem ji poprvé, proto rádce prosím o odpověď, jestli se skutečně jedná o tu zabijáckou včelu. Na jedné fotce je i naše včela. Předem děkuji.
Ne, na fotkách je něžná a naprosto neškodná pestřenka sršňová.
Pestřenky patří mezi mouchy (řád dvoukřídlí) a jsou to velmi významní opylovači. Jejich larvy jsou dravé a spolu se slunéčky jsou v přírodě hlavními konzumenty mšic.
Dospělci své nepřátele klamou tzv. batesovskými mimikry, kdy kresbou na zadečku napodobují nebezpečný hmyz se žihadly, nejčastěji vosy, sršně nebo včely.
Lidem jsou známé i tím, že v letu dovedou stát na jednom místě.
Sláva jim!
mm
Mimochodem, aby byl klid: Tzv. zabijácké (afrikanizované) včely se vyskytují výhradně v Americe (Jižní i Severní). V Evropě určitě ne.
Dobré časné ráno a i den. Moc Vám děkuji za odpověď, díky Vám jsem se něco přiučila. Ještě že jsem se zeptala, je vidět, že neumím dobře vyhledávat na internetu. Chci Vám přidělit bod a taky nevím jak (v této části ODPOVĚĎ tu možnost nevidím, zkusím to po odeslání u Vaší odpovědi). ) Mějte se hezky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.