Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opravdu máte náklady na jedno vejce až 8 kč?

Od: pansvacinka® odpovědí: 16 změna:

Diskutoval jsem s umělou inteligencí o možnosti chovu asi 4 slepic. Měl jsem za samozřejmé, že vejce budou zadarmo. Inteligent mě šokoval informací, že to teda rozhodně zadarmo není - viz obrázek.

Tak, kdo zde chováte slépky, jaká je přibližně cena jednoho vejce v malém chovu?

Opravdu máte náklady na jedno vejce až 8 kč?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

7x

Je to jak téměř se vším. Hromadná produkce (výroba) dává konečný produkt levněji než samo-domo příštipkářství. Proto je levnější koupit si boty, košili, svetr a nesnažit se to vyrobit doma. Obdobně brambory, biftek, jitrnice. A obdobně i domácí vajíčka.

Člověk se může "klamat" a nezapočítat řadu nákladů. Například čas, který stráví starostí o slepice. Obvykle ráno + večer, občas čištění, příprava (výroba) potravy, ...

Prostě i na domácí chov slepic si člověk musí vydělat jinde a toto pokládat za hobby. Přesto slepice máme stále a nejvíc jsme jich měli přes 30.

pavel

Přesně tak mistře.

hodnocení

6x
Kdybych počital úplně vše tak možná se na těch 8 dostanu. Na druhou stranu ve kterém obchodě koupíte čerstvá vejce, to jest maximálně 24h stará. Domácí vejce chutnají mnohem lépe než ty z velkochovu.

slepicar
hodnocení

5x

Pokud do nákladů započítáš pořizovací cenu kurníku, kupovat nějaké lepší krmení, a ještě snad veterináře, tak asi jo. Ale veterináře můžeš rovnou škrtnout (starší slepice (velkochovy se jich zbavují už po 1 roce snášení) koupíš za pár desetikorun), pokud máš dost velký a vhodný výběh kde se můžou pást a kurník sboucháš sám tak hlavní náklad bude "jen" tvůj čas a práce

prostromek
hodnocení

4x

Zapomíná se na zimu. Pokud klesnou teploty, tak mít slípky zaopatřené, aby nezmrzly, nebyly na sněhu a měli krytou hrabárnu i s napáječkou. Též je nutné osvětlení (brzy se šeří a pozdě rozednívá).

V zimě i méně nesou.

slepice

Slyším poprvé,že by někdo slepicím doma svítil *smich**smich* kromě slepičáren.

id
Běžně slepicím svítíme. Je na to rozpus na každý měsíc. Nesvítí se 3 měsíce v roce. Po tmě /kdy je krátký den/ slepice vejce netvoří, tudíž nesnáší nebo jen minimum.
K otázce - aby byly vejce doma zdarma musíte polovinu snášky prodat a pak můžete být i v plusu. Práce se nezapočítává.

hodnocení

3x

" Měl jsem za samozřejmé, že vejce budou zadarmo."Odkud jste, že bych od vás ta vejce zadarmo odebíral. :) Zadarmo budou, leda byste si vše ukradnul, nebo dostal a nepočítal svoji práci. A pokud si tedy neukradnete oplodněné vejce a sám "zadarmo"nevysedíte, tak můžeme začít tím, že nosnice se prodávají za 200..300 Kč:

slepicar.cz/...

Pytel obilí stojí 350 Kč..

My jim třeba pěstujeme i řepu, denně,nebo obden se jim chodí na zelené, tchán jim strouhá kopřivy, v kotlíku vaří brambory..

Nějaké zbytky z kuchyně mají spíš jen na zpestření (chodíme do práce, vaříme jen o víkendu).

Pokud byste chtěl, aby se "pásly", musí mít velmi slušný výběh, nebo musíte vyrobit přemístitelnou klec, slepice mají tendenci na menší ploše vyzobat vše do mrtě.

Kdybych to měl opravdu vše počítat, tak to bude spíš přes 8 Kč. Ale člověk to počítat nemůže, to by s tím seknul.

bear
hodnocení

2x

Vodu budete pro slepice odebírat od souseda přes plot?

Slepice na trhu ukradnete?

Pes barák taky nehlídá zadarmo.

S tím psem dobrý postřeh. Taková kuna udělá pro slepičí cokoliv. Podhrabe tvrdou půdu, prokouše dřevo, horolezčí. Díra ani nemusí být velká jen tak aby vnikla dovnitř, tam se rychle nažere a zase zpět

hodnocení

2x

Slepicum nechovám a umělákům nevěřím, protože neví co mluví a příšerně kecají.

Ale pokud bys chtěl chovat slepice na vejce, tak t samozřejmě nese ssebou náklady

- musíš je nějak krmit, pokud chceš vejce, musíš je krmit dobře, aby nesly

- musíš jim zajišťovat i vodu

- musíš do toho něco vrazit na začátku - kurník, výběh (z toho platíš daně z pozemku a musíš ho kupovat/pronajmout) ,podestýlka, slepice ...

- musíš jim zajistit hygienu - vymetat co poslepičinčí, chránit je před kočkama, krysama, ... čmelíkama a jiným hmyzem ... nemocema ... to všechno taky leze do peněz

- slepice má omezenou životnost, takže snese omezené množství vajec a do toho musíš rozpočítat i ty jednorázové náklady, takže se to docela nasčítá.

Zase pokud máš třeba statek, tak ty prostory platíš stejně, pokud vaříš nejen pro sebe, ale i hospodáře a chasu (čeledíny, děvečky, ...), tak zbytky zkrmíš, pokud sklízíte obilí, tak jim zrní nekupuješ, ale dáváš ze stodoly (takže ti nejde peníze z peněženky ven, ale jde ti míň dovnitř) a tak, takže to tolik nevypadá jako výdaje, ale jako ztracené příležitosti (chovat králíky, prase, mít místo slepic dílnu, ... prodávat víc obilí, ...)

Těžko počítat cenu a taky záleží, jak si ceníš svého času, své práce a svého pohodlí, protože to vše těm slepicím musíš taky do jisté míry obětovat.

hodnocení

2x
Většina chovatelů kteří je nemají čistě na zisk tyto náklady nepočítají. Mají vejce pro sebe a přebytek prodávají. Nějaké náklady na krmivo, či práce okolo úplně ignorují protože to "musí zařídit tak jako tak". Například u nás v rodině prodávají všem vejce M za 5,5kc a odbyt je obrovsky. Když už mají nedostatek tak občas doplní velikostí L, které mají spíš pro sebe a příbuzné.
Samozřejmě záleží na spotřebě vajec, ale když chceš začít úplně od začátku s malým počtem a nemožnosti prodávat tak se vyplatí je prostě jednou za čas koupit v akci v obchodě a vždy to vyjde levněji.

hodnocení

2x

pěkně Vám to tu naservírovali-bohužel mají pravdu-takže koupíte mladé slípky kus tak okolo 250Kč slípky by měli být někde na noc zavřené -kurník-máme tu kuny-a měly by mít místo ke snášení-já mám teď slepiček osm -hnízda mají dvě takže někdy je i fronta nebo sedí i dvě vedle sebe-slepičky potřebují obilí takže 350 za pytel-jenže samozřejmě nechcete krmit vrabce v okolí -ti vletí i do kurníku-takže jsem si pořídil dvě nášlapné krmítka-slepice potřebujíi přísun vápníku-takže sušit skořápky a dát jim to do nějaké misky ať můžou ďobat...mám koupené taky takové granulované krmivo pro nosnice pytlík-60 kilo...má to krom vápníku i nějaké vitamíny...dále přísun vody která se teď v té výhni musí měnit a doplňovat a čistit nádobu-těch mám vice po výběhu protože po pár dnech to zezelená-v zimě a během dne jim dávám vlažnou vodu...a samozřejmě uklid kurníku alespoň 1x za týden-no a ten kyblík trusu po dvou ůklidech taky musíte mít kde dávat...loni jsem válčil se čmelíky-moc velká sranda...potřebujete také i seno do těch hnízd...slepice potřebují i zelené a hrabat takže je nemůžete zavřít na beton 2x2 metry...i v zimě potřebují něco rostliného takže mám záhon krmné řepya suším kopřivy kterépak dostávají v zimě třeba do vařených brambor...jojo pak se řekne -domácí vajíčko *smich* ...no a určitě jsem na něco zapomněl ale na to už přijdete sám...pěkný den...jo a ještě-teď v tom horku mám od 8 slepic 2 vyjíčka denně...

km
hodnocení

0x

"Měl jsem za samozřejmé, že vejce budou zadarmo." solidně naivní *smich*

pavel

Protože neví, že náklady v malém a náklady ve velkém jsou rozdíl a ta AI rozhodně hloupá není. Právě s ní řeším práva a nestačím se divit co vše ví a umí.

hodnocení

0x

Kurník po po předcích,zpracování odpadu z domácnosti,nosnice koupené roční z velkochovu a za asi 30 let je z tebe boháč...Bohužel takhle to počítat nelze...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]