Nejste přihlášen/a.
Známá uvažuje koupi štěněte Springel Kavalir feny. Je starší osoba, dost nemocná, fyzicky se psovi nemůže moc věnovat/ běh, dlouhá chůze atd jí dělá potíže./. Má zahradu a rodinný domek. Pes by byl bytový, gaučový i možnost zahrady. Uvažuje, zda je tato rasa pro ní vhodná a zda by nebylo lepší vzít si ještě psa ze stejného vrhu a mít pejsky dva? Že by se možná lepší zabavili navzájem. Prosím o názory.
Se vší úctou a respektem. Nějak mi začalo vadit, když se někdo zajímá o něco, po čem mu vlastně nic není, ptá se cizích, neinformovaných lidí jen aby mohl radit. Je to asi proto, že v životě mi radili lidé, kteří o mě věděli jen to, co viděli ale o mém "problému", na který jsem se ani neptala věděli velký prd! Strkali nos do mých věcí, na které jsem se ani já ani nikdo neptal. Nepotřebuji nevyžádané rady, potřebuji, aby mi někdo odpověděl, když se ptám. Netušíme, jak paní je moc dementní, jak moc je to její sen, jak moc si uvědomuje nebo neuvědomuje skutečnost a snění.
Dlouze jsem se rozepisovala o Endym, Bubu a hlavně o Dorotce, která se mnou byla 18,5 let a vloni mi zemřela. Doposud jsem se s tím nesrovnala. Mé trápení by vyřešil pejsek. Ale to nemohu tomu psovi udělat. Přežil by mě a co pak? Jedna rodina je kočková, druhá cstovatelská. Co pak?
Sousedka má tuhle rasu, je to úžasný pes. Věřím, že na zahradě by se pes i vylítal. Jen bych chtěla vidět, jak by paní zvládla očicstu. Podvozek, uši, oči. Není to žádné tintítko, do vany a očista a sušení a rozčesávání po každém pobytu venku. Žádná psina, aby se hustá dlouhá srst nezdredovatěla. Blechy, klíšťata. Stačí aby ježek nebo toulavá kočka přešli zahradou.
Nejsem majitel psa ani nemám zkušenosti, ale známé můžu poradit, ať se napřed poradí právě v nějakém útulku.
Tam jsou lidé, kteří toho zažili dost a dokáží při rozhovoru posoudit, které zvíře je vhodné a dokáží také říct co to zvíře potřebuje. Stejně tak při rozhovoru zjistí jaké jsou možnosti zájemce o zvíře a jestli to zájemce je schopen zvládnout.
Ono by nebylo špatné do nějakého útulku párkrát zajít a vyzkoušet si třeba procházku s některým podobným psem.
Prostě postupnými kroky zjistit co nejvíce informací, pak si to vyzkoušet a pak se rozhodovat. Bez informací a zkušeností je rozhodování snažší, ale výsledky jsou pak různá překvapení nebo i zklamání.
Paní, která se ptala na problém už odchovala 3 psi, kteří stářím zemřeli. Má zkušenosti a ví, co nyní zvládne. Proto chce malou rasu a fenu nebo fenu a psa. Ptá se na zkušenosti s touto rasou, protože před tím měla velké psi. Autem jezdí, má za sebe náhradníka, kdyby musela do nemocnice. Je sama a potřebuje se o někoho starat.A bude se starat s láskou. Někteří zde špatně čtou a pak odpovídají na věci, na které se nikdo neptal., nechce 2 feny.
Delino, paní ví co chce. Proč se tedy ptáte vy? Chcete se dozvědět od laiků a pak profíka na psy poučit? Nechápu!
Vážená, a co je vám po tom, proč se ptám já? To je snad moje věc a věc té paní. Ne vaše. Když nechcete poradit, tak se do toho nepleťte. Zdravím
reakce na 14:31 - nechce dvě feny.
--------------------------
On ten dotaz delina tak nějak pro mě vyzněl. Jak nadpis, tak ve spojení s první větou a slovem ,,feny,, kdy jsem běžným přečtením přisoudila tomuto tvaru množné číslo. Zvláště, když se ke konci ptáte na dvě štěňata ze stejného vrhu.
My jsme tady povětšinou pejskaři a chceme poradit co nejlépe, aby se pejsek/pejsci měli co nejlépe a i majitel.
Proto třeba já odpovídám a rozepisuji se o úskalích s pejskama.
Také mě doprovází psi od útlého mládí - bernardýni, vlčáci, jezevčíci, směsky z útulku, československý vlčák, australský ovčák (ten tedy není můj). Ale protože jsem už starší (69) a občas nohy zlobí, měla jsem obavu, aby pejskové neskončili někde v inzerci daruji, nezvládám, stěhuji se apod..
Berte tedy moje rady, na které jste se neptala, za bezpředmětné. Bylo to v dobrém úmyslu.
Chce si je vychovat po svém, chce malé plemeno, v útulcích jsou převážně velcí psi, staří a nemocní, což by špatně zvládala.
Každý pes potřebuje na procházku. A též minimální výcvik.
Pokud paní uvažuje o 2 pejscích, a hůře chodí, tak je vlastně nevezme na procházku, oba najednou asi nikdy, leda po jednom.
Co když paní onemocní až tak, že bude muset do nemocnice. Bude jí pejsky někdo opatrovat? Nakrmí, vyvenčí.
A co veterina a povinné očkování. Jezdí paní automobilem, nebo jí někdo pomůže, bude potřebovat dvě přepravky, nebo oddělenou zadní část vozu.
O péči o srst již někdo píše, ale je také potřebná péče o přerůstající drápky, pokud nebudou delší procházky. A též dvakrát ročně hárání u dvou fen není žádné terno. Buď nosí kalhotky s vložkou, nebo bude mít paní všechno potřísněné (podlahy, gauč).
Otázka je, jak se budou snášet dvě feny.
Trenérka psů vysvětluje:
" Obecně se příliš nedoporučuje kombinace dvou fen. Dva psi jsou lepším řešením a ideálem je pes a fena, kdy je však potřeba předejít nechtěných štěňátkům.
...
http://www.zvireci-potreby.cz/blog/harajici-fenky-u-psu/
Za mě osobně pozor na dominanci dvou fen.
Dvě feny spolu nemusí dobře vycházet a mohou v dospělosti spolu bojovat, která bude alfa. I když je zvolené plemeno povahově mírnější.
Člověk by si měl pořídit takového psa, aby ho zvládl a unesl - třeba na vyšetřovací stůl na veterině.
-------------------------
Tady jak na to, na výchovu dvou štěňat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.