Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Registr čipů a výchova

Od: kulhankovai odpovědí: 3 změna:
Dobrý večer, máme 6 měsíční štěně z útulku a prosím o radu, kam zapsat čip, aby byl v případě potřeby, co nejlépe dohledatelný?
Dále prosím radu k výchově. Fenka je velice učenlivá. Nový povel se naučí během chvilky. Ale výchova. Že nám leccos kouše je jasné. Postupně se naučila nekousat ruku. Povahově bude zřejmě dominantní, ale už teď je vidět, že potřebuje jasné hranice. Snažím se, aby byla opravdu vychovaná a doufám, že to vydrží i po pubertě a něco se během ní nezvrtne. Abych nevypadala jako neandrtálec, o možnosti zajet na cvičák vím, ale tam bych šla až kdybych vyloženě nezvládala. Psa už jsem měla (belgičák). Vychovaná, vycvičená. Vše kolem jsem si zjišťovala z videí, článků a fungovalo to. Teď bych potřebovala poradit, jak zkrotit vítání. Jak píši, je to štěně, je tam ta energie, rozumím tomu. Mám trpělivost. Ale zatím je to silnější než ona. Učím jo to tak, že si ji nevšímám, dokud se neuklidní a nesedne se. Když je dobrý den, okamžitě po příchodu přiběhne, sedne si a čeká. Poslední dobou je ale radost větší a pejsek samozřejmě taky. Na mě reaguje nejlépe, má respekt a možná už i pouto. Ale na manžela je veliký mazel.. Víta ho klidně 20x za den. Jen na minutu odejde a ona ho vítá jako kdyby přišel. U mě to nedělá. Má radost, ale ne takovou. Přijede návštěva a ona je extrémně kontaktní. Držím na vodítku, snažím se uklidnit, ale v ten moment vůbec neposlechne.. samozřejmě nenechám, už teď 17kg psa, skákat po lidech. Snažím se i po návštěvách, aby si ji nevšímali, dali roce za záda a pohladil až, když se zklidní a sedne si. Ona to i po nějaké době udělá, ale jakmile návštěva natáhne ruku, začne zase jančit. Úplný ignor nepomáhá. To se také dožaduje pozornosti. Chování se zhorší, když přijde někdo, kdo spustí s radostí v hlase směrem k ní. To začne být šílená. Bohužel také na každý pochopí, když je žádáme, jak mají reagovat a odpoví, že jim to nevadí. Trvám na svém, že mě to vadí a je to moje výchova, ale oni spíš nechtějí. Tak nevím, chce to čas? Nebo jinou taktiku? Určitě se nehodlám podřizovat psovi, který bude mít +-35kg, aby skákala jak po nás, našich dětech, tak návštěvách. Známých pes to dělá a není nic o co stojíte, když přijdete na návštěvu. Ale tam nebyla výchova psa žádná, tam je to miláček v posteli jako dítě.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den, váš postup je víceméně správný a postupem času se uklidní - v klidu přijít, nevšímat si ji, počkat až se uklidní a pak ji teprve pohladit/přivítat. Osobně bych ji učil poslouchat nejen na hlas ale pokyny spojil i s určitými gesty (např. stůj = zvednutá dlaň, nesmíš = zvednutý ukazováček) a při příchodu a jiných situacích to používal. V budoucnu gesta pomáhají. Výcvik obecně bych ze začátku spojil i s odměnou - pamlskem. Rychleji se učí.

To, že reaguje jinak na vás a jinak na manžela bude asi tím, že každý k ní přistupujete jinak - je manžel stejně důsledný jako vy? Snaží se ji také vychovávat?

Ohledné vítání návštěv, tak bych ji, pokud by to nešlo bez něj, vzal na vodítko, dal pokyn sednutí nebo jiný, naučený, aby nic nedělala a počkal až se uklidní. Poté bych ji k návštěvě pustil s pokynem "pomalu" nebo "v klidu" (co zná nebo chcete aby znala) a návštěva ať se s ní přivítá. Pokud poslechne, spojil bych to s odměnou ve formě pamlsku. Pokud ne, celé opakovat. Návštěvu samozřejmě poprosit o spolupráci :)

U vítání vás samotné bych dal asi hned ze startu pokyn zůstaň/sedni a při jakémkoliv náznaku, že se na vás rozběhne nadšením, tak pokyn zopakoval. Mezitím se k ní pomalu přiblížil, hlasem uklidňoval a pokud zůstane v klidu, tak se přivítal pohlazením a ze startu i pamlskem jako poděkování za uposlechnutí. Naopak, pokud neposlechne, tak klidně zas odešel za dveře a celou sitauci s příchodem zopakoval.

Co se týče návštěvy cvičáku, nebral bych to jako poslední možnost. Není to jen o výcviku samotném ale i o socializaci a pro psa i možnosti poznání, že on není ten největší a nejsilnější (i když asi ve finále bude :) ). Navíc můžete na cvičáku dostat další tipy, jak na něj dle specifika daného plemene.

U nás např. cvičák během jedné návštěvy zklidnil štěně. Do té doby bral jako velkou zábavu se rozběhnout a do někoho vrazit. Tím, že byl větší, tak vyhrával ale na cvičáku se proti němu rozběhli 2 dospělí něměčtí ovčáci, náš hrdina je chtěl porazít ale když do nich vrazil, tak jen odletěl a chvilku mu trvalo, než zjistil co se stalo a NO pomalu nevěděli, že se něco stalo :D A náš hrdina si od té doby narážení do ostatních mnohdy rozmyslel. To jen tak pro příklad, že cvičák není jen o drilu ale i příležitostech, které se jinde jen tak nevyskytnou ;) Kde jidne máte na jednom místě najednou třeba i 20 psů a majitele ochotné mít je všechny puštěné aby se psi poznali a vzájemně se učili? Moc jich není a pro psa je to velký přínos

Ještě ohledně čipu - zpravidla každý výrobce má svůj registr, kam se číslo registruje. A pak samozřejmě na úřadě. Minimálně ve vaší obci/městě by pak neměl být problém psa dle čipu identifikovat.

Co se týče registrů, tak u nich se tuším plánuje jejich sloučení na 1 oficiální místo, aby bylo možné na 1 místě dohledat číslo bez ohledu na výrobce. Ale zde nevím v jaké je to fázi. Zda se o tom zatím jen mluví nebo už se realizuje.

kulhankovai
hodnocení

Dobrý den, ano učím jak hlasový povel, tak gesto. Uni poslechnout a oboje i jednotlivě. Že jí dávám na vodítko a čekám, ať se uklidní pro návštěvách, jsem zmiňovala. Ono to jinak nejde. Nebudu jí držet na obojek, vodítko je lepší. Ona ví co má dělat, jen je ta radost silnější. V klidu přijde ke vratům, sedne si, upřeně se dívá, snažím se fakt hned, jak udělá správně, odměnit. Nečekám. Snažím se chválit c ten správný moment, ale i když přijde v klidu, sedne si, při pochvale nebo pohlazení vyskočí. Výchova je jen na mě. Také mě napadlo, že má manžela na párku, kvůli tomu, že jí necvičí, vychovává. Povely dává, ale bez základu to nepůjde. Tady v okolí Mělníku mi byly cvičáky vyvraceny negativními zkušenostmi. Poptám se i dál, ale většinou jsem slyšela, že tady v okolí dobrý cvičák není. Děkuji za odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]