Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Už máte zpátky vlaštovičky?

Od: alunka® odpovědí: 23 změna:

Už k vám přiletěly? Loni tu byly už před třemi týdny. Vyhlížím je od té doby každý den a nic. Minulý týden tu proletěla jedna, ale nezůstala, možná to byla jen nějaká průzkumnice? A dnes zase jen jedna jediná, prolétla se dvorem a zase je fuč. Moc se na ně těším. Už jsou u někoho zpátky nebo taky ještě ne?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

U nás na chalupě už jsou.

hodnocení

Blahopřeji vám. V Polabí, to je u nás, ještě ne.

Ns blanensku už o velikonocích byly.

hodnocení

2x
Moc jich v Brně zatím nevidím, ale byl jsem teď na východním slovensku a viděl jsem desítky nádherných čápů. Každá dědina v okolí měla hned několik hnízd, ve všech bylo krásně čilo. *placni*
hodnocení

Je to krása a radost :), že? Děkuji za odpověď.

hodnocení

2x

Ve mastali uz tri hnizda.

hodnocení

A nejsou loňská, nebo stará? Máme ve chlévě čtyři hnízda, zatím ale prázdná. Vždycky po příletu si je znovu jenom poupravují. Loni se tu vylíhlo dvacet mláďat. Letecké dny, když je učily létat, se konaly nejdříve na dvorku a pak v zahradě za domem. Stále na ně myslím, zda přežily.

Temi hnizdami jsem samozrejme metonymicky myslel vlastovky, ktere uz se tam cini.

hodnocení

2x
U Brna ne.
hodnocení

Děkuji za uklidňující odpověď. Mají letos velké zpoždění.

liska5
hodnocení

2x

Na Jesenicku ještě vlaštovky nejsou, ani jiřičky. Ty hnízdí pokaždé na našem domě.

hodnocení

Děkuji za odpověď, také uklidňující, že nejen v naší lokalitě ještě nejsou, ač zatím tu byly vždycky.

liska5

Ale čápa jsem viděla už 11.dubna v Mikulovicích na komíně. Asi se divil, jaká je tam po povodních spoušť.

levandule
hodnocení

2x
Ještě jsem je neviděla, České Budějovice. Také se na ně moc těším.
Snad dorazí každým dnem.

hodnocení

2x

Polabí - ještě tady nejsou a mám pro ně připraveno. A těším se na ně, manžel míval vlaštovičky moc rád. Letos poprvé je už nepřivítá.

Zato jsem viděla prvního čápa, už zkraje dubna, na lukách kolem Světlé nad Sázavou. Jsou tam takové rozlehlé vlhké louky. Tam se čápům dobře daří. Jaga.

A před 14 dny jsem viděla na Vysočině čápa černého, chodil si kolem Svratky. Měla jsem z něj radost. Černý čáp je skoro tak vzácný, jako bílá vrána! *smich*

hodnocení

2x

Pro zajímavost:

EuroBirdPortal - /...

hodnocení

2x
Tak už jo, právě přiletěly. (U Brna)
26.04.25 14:38
hodnocení

Super *ua*.

hodnocení

0x

zatím jsem je neviděl ale špačky už před týdnem...bohužel...*cert*

hodnocení

Špačky už tu máme také :). Mnoho let vegetují na staré obrovské hrušce Solance. Už se zabydleli a bude to asi ta rodová linie, protože přilétly a jsou v klidu. Hnízdí také ve vlašském ořešáku, tam došlo párkrát k bitce, když jim hnízda obsadili vrabci. Je fakt, že se o úrodu třešní s nimi dělíme, máme obroské stromy, dost pro všechny. Víc mě štve, že v době jejich příletu klíčí mrkev a tu mi oštipují, v některých místech i vyjednotí. Ale mám je ráda, starousedlíky.

já ty vaše starousedlíky nemám rád-třešně mám dvě mladé jedna už je taky velká ta druhá menší-a nedělím se protože oni mi vše sežerou---horší že se pouštějí do jablek kterých mám více stromů takže v loni co nezmrzlo to sežrali ty létající myši...podle možností si to hlídám ale odeženu jedno hejno a jak se otočím tak z druhé strany přiletí další nejméně sto hlavé hejno jiné a zkáza pokračuje -koupil jsem takové ty plastové plašíče,elektroniku,vyrobil strašáky...a nic...takže jim domlouvám jinak...ale to bych tam musel sedět pořád...nemohu nic dát volně na záhon ...vše sežerou takže jsem si musel koupit takové velké pařeniště které se dá zavřít a stejně tam dávám síťovinu protože jak pootevřete a větráte tak jsou vevnitř-stejně jsem tak musel vytunit i skleník...zahradní borúvku a rybíz budu muset taky obalit..maliny jim asi nechutnají nebo se na ně špatně leze ty mám...soused dělá to samé a ještě i síťuje víno které má na drátech aby mu něco zbylo aspoň pro vnoučata...*cert*

hodnocení

Nastala neočekávaná mela. Před týdnem vlaštovky konečně přiletěly a opravdu v hojném počtu. Moc jsem se strachovala, aby všechny přežily a vrátily se. Přežily, hnízda ve chlévě hned obsadily, jenže ta nestačila. Začaly stavět všude. nejen v garáži, ale začaly také urputně nalétávat do otevřených oken a předsíně, kde v teplém období rádi necháváme otevřeno. Tomu je tedy konec, zavírá se. Tleskáním jsem je začala z předsíně odhánět a teď jsem pro ně nepřítel. Vyjdu na dvůr, pískotem upozorňují ostatní, že je třeba mě někam odehnat. V ten moment jich s pískotem létá okolo mě nejméně šest, totéž když přijdu do chléva, nebo do garáže. Ach jo, doma mi říkají, nemohla jsi se dočkat, až přiletí a teď se nebudeš moct dočkat až zas odletí, viď? No, jak jsem uvedla, je to mela, jakou jsem v životě nezažila a tudíž neočedávala. Teď doufám, že ty, na které se nedostalo místo u nás, si najdou ubytování i v některém z okolních domů a všechno se zklidní. Zažili jste něco podobného?

liska5
hodnocení

0x

Odpoledne 8.5. se tu objevily jiřičky a v trávě cupitali špačci. Jen zima je na ně, každé ráno bylo těsně nad nulou, hmyzové zalezlí, teď ještě studený déšť...chudinky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]