Nejste přihlášen/a.
Já jsem pochopila, že Vy sama jste měla psa v náručí a sestra přišla k Vám.
Jedna možnost - pes žárlil a vyjadřoval pozor, tohle je můj majtek, moje panička, nepřibližuj se, chráním ji.
Druhá - tím, že jste ho vzala do náruče, jste vyjádřila obavu, o sebe, ale hlavně o něj, přenesla jste ze sebe nejistotu i na psa. Psi mají stále lepší reflexe a intuici vyvinutou více než my lidé.
---------
Takže psa nepolidšťovat a chovat se jako vůdce smečky, sebejistě, bez obav z cizích lidí. Pes potřebuje jistého člověka, který mu ukáže, kde je jeho místo.
Tedy při návštěvě bude ve svém pelíšku (to by měl mít naučené) a ne že bude mezi Vámi jako nárazníková plocha, nebo jako plyšák k muchlování. Pes by měl poslouchat. Vy jste alfa, on je podřízen Vám.
To není agrese! jen k tobě natolik přilnula, že tě brání před celým světem. Vlastně ty jsi pro ni celým světem a ona tě jen brání. Něznal ji, nevěřil, vzala psa do náruče a ani se nezeptala a on nepovolil? A ty se divíš že se naštval? Kdysi přišla dcera s malou vnučkou a Endy se postavil mezi nás a škaredě zavrčel. Sundla jsem kožešinový papuč a dostal facku přes celou prdel. Zalezl na pelech a po chvíli se vyplížil, ukradnul hračky, odnesl je na pelech a rozcupoval. Nemohl dostat, protože byl na pelechu a tam na něho nikdo nemohl, to bylo jeho výsostné území. Jen jsem trochu pořvala.
Po několika málo letech jsme si uvědomili, že je v bytě ticho. Ani Peťka, ani pes! Hledali jsme a fakt nebyli. Až se ze skříně ozvalo vňuknutí. Oba, teď už velcí kámoši, z toho měli plezír, jak jsme je hledali.
Souhlas. Je to už víc 35let a také je rozdíl ve výchově společenského mazlíka na vodítku, starší ženou a tvrdým, tvrdohlavým psem, zvyklém na cvičák, který si musí získat respekt lidí i velkých ras, boxerů, ovčáků, erdelů. Kapku Napoleon. Kožešinová bačkora dělá rámus, ale bolest žádná. Žádné mlácení.
Psa v bytě musíte zabezpečit tak, aby měl své místo, kde vytrvá, než mu dovolíte místo opustit.
Ale tihle malí psi se asi špatně vychovávají, když majitel necvičí a někde chybuje.
Zjistila bych, na co pes reaguje štěkáním.
Zvonek? - potom změnit melodii, nic crrrrrr, ale měkkou melodii.
Otevřené dveře, možnost útěku? Potom mít možnost zavřít dveře mezi pokojem a předsíní. Nebo nainstalovat do předsíně dětská dvířka, nebo zábranu, aby pes zůstal vevnitř bytu. Dvířka samozřejmě hustší, aby neprolezl. Potom je možnost, připnout psu vodítko a držet ho v místnosti a sama jít otevřít.
Také je možné mít malou klec (podle velikosti psa) a tam ho naučit povel odložení. "Na místo" a zavřít dvířka a jít ke vchodovým dveřím. (V případě oslavy, setkání většího množství osob v bytě, polozakrytá klec skýtá psovi bezpečí).
Je to o práci jak se psem, tak i sama sebou. Ale časem si člověk i pes zvykne, naučí se systém a je to otázka pár sekund.
-------
Cvičitel Desenský se specializuje na větší psy. Ale viděla jsem video, kde říká, že se psi nemají brát do náruče, protože je to znejistí, mají mít pevně stanovené povely a sebevědomého majitele, ze kterého cítí jistotu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.