Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, soused si koupil štěně. Můj problém není v tom, že kňučí a štěká od 5h -20h, ale v tom, že se mi moc nelíbí, že je ten pejsek zavřený od rána do večera. Chápu, že se teď ještě nesmí venčit, vzhledem k očkování, ale jak to bude pán dělat až bude muset ven. Je normální nechat pejska samotného denně (trvá to asi 5dnů, co páníček není doma) tolik hodin, není toto už týrání zvířete? Co by jste dělali vy? Prosím poraďte, je mi z toho na nic, proč si toho pejska tedy pořizoval? Díky K.
A vy jste doma během té doby? Myslím, když je psík sám? Možná byste mohla sousedovi pomoct a nabídnout mu, že pokud nemůže přijít dřív, že byste mu štěňátko občas vyvenčila nebo chvíli zabavila. A pokud mu to nabídnete, můžete mu i říct, jak tam ten pejsek trpí, když je tak dlouho sám a třeba se soused dovtípí...Je to opravdu nelidské, nechat prcka tak dlouho samotného, když jsme pořídili štěně, vzala jsem si na něj zpočátku pár dnů "mateřskou" dovolenou, a teprve postupně jsme intervaly jeho osamění prodlužovali, aby si zvyklo. Určtě bych si se sousedem na vašem místě promluvila.
Skvělá rada a doporučení! Štěňátko si musí nejdříve zvyknout na nový domov a navíc je pejsek "smečkovým" tvorem, potřebuje kontakt. Problémem je, že se může stát, že se pejsek bude fixovat na "novou" paničku. Asi bude dobré opatrně naznačit majiteli, že je zodpovědný za své štěně, co ten prcek potřebuje, nový pán = nová rodina. I když i tady může nastat nebezpečí ze strany souseda - majitele. Mám vlastní nemilou zkušenost. Soused si pořídíïl štěňátko zlatého retrívra, holku, a zavřel ji do kotce. Ty koncerty v noci nakonec přešly v útěky. A neustále zachraňovat štěně před přejetím autem na frekventované silnci, nic moc. Nakonec to vyvrcholilo snahou o rozmluvu, která končila špatně. Od té doby se ani nezdravíme. Dobrý skutek byl po zásluze potrestán. Ale s fenečkou jsme kamarádky, jen ta moje "jozevčice" trochu žárlí.
Psíčkovi je očividně smutno. Ještě před pěti dny byl u psí mámy a brášků a sestřiček, najednou je sám. Mohlo by to časem přestat. My jsme pejskovi nechávali hrát potichu rádio a v pelíšku měl plyšáky, aby neměl pocit osamění. Určitě se zde objeví i další rady. PT /stařenka/
Děkuji za odpověď, nejde ale o to štěkání, to je jasné, že když se vezme štěňátko od maminky, že je mu smutno, ale jde o ten denodenní čas samoty...
Myslím, že se nejedná o týrání, pokud má jídlo a pití. Většina pejsků čeká doma sama na páníčka. A co v útulku, tam jsou pejskové taky sami a kolikrát se páníčka ani nedočkají. PT /stařenka/
Taky nevím, na co si takové zaneprázdněné lidi pořizují psa, když je potom chudák celé dny sám doma Jestli potřeboval společnost, tak si měl vzít spíš kočku, ta je samostatnější a přes den většinu času prospí.
Také souhlasím, má předpokládat, co to obnáší, a že nechávat psa doma samotného a dost dlouhou dobu je pro to zvíře neúnosné. Kočka je něco jiného a papouch taky. Člověk si má nabrat zodpovědnost na kterou stačí. My měli souseda, ten koupil své manželce psa, pak od sebe odešli a chudák pes celé dny byl zavřený v koupelně. Co to je? Týrání. A tak to trvalo rok. Kdyby nebylo našeho možného venčení, ten chudák by snad i oslepl. Pak jsme ho přesvědčili, že tak trápí sebe i psa. A našli jsme pro něj jiného pána.
Dobrý den, i když si Vy i já myslíme že se jedná o týrání a svým způsobem i jedná, bohužel se s tím nedá nic dělat, pokud psa netýrá i fyzickým způsobem. Myslím si, že psa si pořídil, aby nebyl sám, ale neuvědomil si, že pes není věc a potřebuje péči zejména v prvních měsících života, aby se naučil správně chovat. A můžu Vás uklidnit, že pes si za chvíli zvykne a nebude tak knucet, bude mu to připadat normální, ale každopádně to bude chudák.
My máme třeba kočku a ta taky kolikrát bývá celý den sama doma ( v bytě ), ale za předpokladu že má vodu, mléko a plné misky, samozřejmě záchod a myslím, že jí to ani moc nevadí, beru zvíře jako zvíře. Něco jiného je když si koupi zvire a od prvniho dne je cele dny samo, to asi neni nejlepsi, nicméně jestli toto je týrání neposoudím, každopádné si můžete stěžovat at to urady prosetri
Já si myslím, že pes má chodit ven, i když není očkovaný. Jde jen o to si dát pozor na toulavé psi, pokud potkáte někoho známého se psem, bude s velkou pravděpodobností naočkovaný (můžete se zeptat) a to už pak od něho nic chytnout nemůže. My jsme chodili teda na naši zahradu, což bylo jednoduší, než na sídlišti mezi ostatními psi. Kamarádka svého psa držela doma k vůli tomu očkování, pak ho už nezvládla naučit jinak než na plínku.
Jinak,co se týče nechávání psa samotného, tak je fajn ho takto cvičit, aby se naučil a pak doma vydržel, ale my jsme naši fenku nechávali max. 2 hodiny v tomto věku, protože stejně udělala loužičku a víc ji nechávat my nepřišlo správné, je teda pravda, že byli letní prázdniny a já se ji mohla věnovat, pokud chodí soused do práce, tak je to taky těžký, měl se poradit s veterinářem, jak toho psa odnaučit tesknit, to by neměl dělat, bude mít pak dlouho nebo doživotně trauma, když bude sám.
Ano, pokud máte zahradu kde nejsou jiní psi ale jinak až po druhém očkování na psinku(ve 3měsících). Ten váš tu psinku chytí právě od naočkovaných psů, kteří mají protilátky .Já u prvního psa toto nedodržela a onemocněl a umřel, druhý šel ven až po očkování-chodil doma na noviny a při přechodu na venek jsem opravdu asi týden chodila s novinama ven ale pak se naučil a 14let to byl věrný a poslušný kamarád.Když jsme ho donesli, dali jsme mu starý tikající budík-vyčetla jsem, že to připomíná tlukot srdce matky ale velký úspěch to nemělo, chtěl se chovat a naučil se neštěkat tak, že jsem odcházela z bytu na 5min. třeba jen do poštovní schránky, pak na dýl.
Ahojky všem!
Takže, dnes opět žádná změna, pejsek stále kňučí, štěká a dokonce už i škrábe na dveře od 5h ranních. Večer Vám napíši v kolik nakonec zase páníček přišel.
No, k vašim odpovědím, já už jsem také zvažovala, že mu pejska budu venčit, mě by to dělalo radost. Ale vemte si, já bych ho venčila, ale co pak? Stavíme barák, budeme se do roka stěhovat, pejska naučím na pravidelné venčení a až se odstěhuji, tak to pro psa bude podle mě ještě horší, i proto, že si i na mě zvykne. Hlavně, on si pejska pořídil a měl uvažovat.
Přemýšlela jsem, že sis s majitelem pejska promluvím, je to stejně starý kluk jako já, ne-li mladší, ale on mě může v klidu poslat někam a říct mi, že mi do toho nic není, což má pravdu.
Děkuji za vaše odpovědi, moc si toho cenním, že se mnou někdo soucítí, hlavně ale, aby byl pejsek v pořádku a šťastný a je pravda, že jsou na tom někteří pejskové mnohem hůř-odložení do popelnice, fyzické týrání apod. :o( Kami♥
Bohužel se takle chová téměř každé štěně, chce to vydržet-pes si zvykne na denní režim a nebude vyvádět.Ale souhlasím, že lidi by měli zvažovat kolik mají na psa času.Zavřít štěně na celý den samo doma, považuji já osobně za týrání ale naše legislativa nikoli.Můžete udělat jedno-odvolat se na rušení klidu na obecním úřadě, bude k tomu potřeba vyjádření dalších nájemníků.Pokud bydlíte v panelovém domě, je chov zvířat upravený obecní vyhláškou a než si nájemník např.psa pořídí měl by od ostatních mít souhlas.
Vám ale pokud jsem pochopila, pes sám o sobě nevadí, je vám ho spíš líto, že je chudák sám,tak s tím pravděpodobně nic nenaděláte, jedině snad když se ho ujmete na čas kdy nemá pána doma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.