Nejste přihlášen/a.
ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit? Před čtyřmi dny jsem si pořídila leguána, podle délky těla 13 cm a celkové délky 48 cm, posuzují, že má tak sedm měsíců. Ve zveráku mi nebyli schopni říct jak je starý. Pochopitelně vím, že je vystresovaný z nového prostředí, ale na ruku mi normálně jde, zetím žere jen z ruky zhruba jednou denně, ale co mě trápí, tak že ještě nedefekoval. Prováděla jsem i koupel a jemnou masáž krouživými pohyby od hrudníku ke kloace, už druhý dne, ale zatím nic. V teráriu má i nádrž s vodou, protože jsem se dočetla, že rádi kálí do vody. Prosím o radu, po jak dlouhé době už to není normální. Předem moc děkuji
mozem poradit toto www.leguanzeleny.cz/Letacky/KrmnyManual.pdf su tam riesene aj problemy s tymto a aj ako mu pomoct
Nemoci: Především díky špatné stravě mohou mít leguáni velké množství onemocnění. Do
doby nedávno minulé bylo tisíce chovatelů
mystifikováno, že leguáni mají být krmeni i
živočišnou stravou, což mělo za následek
snížení životnosti až na 7 let díky
ledvinovým selháním a kloubní dně. Velmi
časté může být metabolické onemocnění
kostí, způsobené nedostatkem kalcia
v potravě a absence UVB záření (slunce,
zářivky). Je nezbytně nutné jednou za půl
roku provést parazitologický rozbor trusu!
Dále mohou být leguáni náchylní k mykózám, způsobených nedostatečnou
hygienou a přítomností substrátu. Poslední, ale neméně důležité, je věnovat
zvláštní pozornost riziku úrazu, především při volném pohybu po bytě (zlomení
ocasu, končetin,...) a nechtěnému pozření předmětů (papírový kapesník,
kancelářské sponky atd.)
Další zdroje informací:
Toto jsou pouze základní informace pro péči o tak fascinující tvory, jakými
leguáni zelení bezesporu jsou. Pro podrobné informace doporučujeme tyto zdroje
informací:
Online:
Stránky Klubu chovatelů leguánů zelených
www.leguanzeleny.cz
Leguání manuál Jennifer Swoffordové
www.baskingspot.com/iguanas
Péče, krmení a socializace leguánů _ Melissa Kaplan
www.anapsid.org
Wong´s Green Heaven _ Adam Britton
www.milagros.net/caiman
Zajděte s ním lékaři.Udělá mu celkovou prohlídku.Bude to sice něco stát, ale vy budete mít klid a jistotu, že je v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.