Nejste přihlášen/a.
Že by otrava teflonem? Minulý rok jsme takto přišli o papouška a andulku během pár hodin. Teflon zahřátím uvolňuje výpary, které jsou toxické pro ptactvo a způsobí jim edém plic. Udusí se. Stalo se nám to hned po instalaci a prvním použití teflonového krytu pod hořáky plynového sporáku. Bohužel předtím jsme o tomto neměli tušení.
U nás se začal dusit papoušek, asi 30 minut po použití. Během 2 minut bylo po něm. Viděli jsme to v přímém přenosu. Byl přímo v kuchyni. Taky nás nenapadla souvislost. Mysleli jsme, že prostě náhle uhynul na selhání srdce. Měli jsme ho 13 let. Andulka byla o chodbu a místnost dál. Ta zemřela asi po dvou hodinách. Plyn si k ní cestu našel. Jen jsem slyšel písknutí a pád jak spadla z bidýlka. Až pak jsem začal hledat souvislosti. Po zjištění, že je to mezi chovateli známá věc mě zarazilo, kolik takových případů už se stalo a že o tom není prakticky žádná osvěta.
Zajímalo mě to, dotázal jsem se umělé inteligence:
1. Otrava. Andulky jsou citlivé na různé chemikálie, například čisticí prostředky, spreje, parfémy, barvy nebo laky. I některé běžné domácí rostliny, jako například avokádo, jsou pro ptáky toxické.
Oxid uhelnatý: Nedetekovatelný plyn, který se může hromadit v domácnosti kvůli vadným spotřebičům.
Teflonový kouř: Přehřátí teflonového nádobí uvolňuje toxické výpary, které mohou být smrtelné pro ptáky.
2. Nesprávná strava, zkažené / plesnivé jídlo: Zrna nebo semena kontaminovaná plísní (například aflatoxiny) mohou způsobit otravu. Nevhodné potraviny: Čokoláda, kofein, cibule nebo jiné toxické potraviny.
3. Nemoci. Bakteriální, virové nebo parazitární infekce mohou rychle vést k úmrtí.
4. Stres. Přemístění klece, hluk, nebo přítomnost predátorů (kočka, pes).
5. Tepelný šok: Příliš vysoké nebo nízké teploty nebo prudké změny teploty mohou být smrtelné. (Myslím, že andulky nesnáší průvan.)
6. Kontaminovaná voda.
7. Nedostatek čerstvého vzduchu.
Sépiovou kost bych upevnil natrvalo, oni se k ní občas dostanou (příčina úmrtí to nebude). Vody si jen polknou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.