Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlející rostliny

Od: kačatko* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

odjakživa mám problém s tlením rostlin v akváriu. Teď jsem zakládala nové, 140l. Po 2 měsících ale opět začaly rostliny tlít a hnít. Z akvária se line typický zápach a já už si s tím nevím rady. Rybyčky chovám několik let a s tímto problémem se potýkám pořád. Už si nevím rady. Akváruim je sladkovodní, voda odstátá,24°C, rostliny jednou za čas hnojím hnojivem Crypto od TetraPlant. Od překrmování to být také nemůže, protože rybičky vše spořádají, a teď, jak jsem zakládala to nové akvárko, tak se rostliny začaly rokládat dřív, než jsem tam ty rybky stačila vůbec dát. Vodu musím dost často měnit, drhnout akvárium... a na skle u hladiny se mi objevila plíseň :( Přitom jsem teď zase všechno projistotu kupovala nové, protože jsem pojala podezření, že při předchozím akváriu to byl důsledek špatné desinfekce. Takže jak koukám, tak nebyl. Stalo se mi to i u nového vybavení :o/

Kdybyste náhodou někdo věděl co s tím, tak díky za odpověď...

Kačatko´+.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Jaké rostliny používáte? Kolik jich je? Kolik je rybiček v akváriu a proč proboha akvárium hnojíte?

Jaký používáte filtr a vzduchování? Odkud ty rostlinky máte?

Zkuste mi zodpovědět tyto otázky, potom to můžeme probírat dál...

Je možné, že bystre sem mohla vložit fotky - rostlin, plísně atd.? Nebo mi je poslat na e-mail (klepnutím na nick se otevře formulář-postupujte dle návodu)

Krásný den.

ukulele*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Problém je v množství světla. Obecně se uvádí 1w na 1 litr vody, ale není do rozhodující, mě třeba hezky rostly rostliny pod 1x18w zářivkou ale výška vodního sloupce byla jen 28 cm. Kupuj si rostlinky od akvaristů, ne od obchodníků. V obchodech jsou většinou rostliny z pěstíren, kde mají spec. podmínky, které je obtížné doma zajistit. Dále si nekupuj barevné kultivary (red kabomba) ty jsou velmi choulostivé. Když tak mi napiš a já ti mohu pomoci. Obecně Ti mohu doporučit Echinodory, Kryptokoryny, Elodea, Microsorium. O hnojení, písku a dalších specialitkách si můžem pohovořit příště. Existuje hnojení oxidem uhličitým, tím se zvýší fotosyntéza i s menším množstvím světla. Jo, a doufám, že nepoužíváš akvárium jako lampičku jenom dvě tři hodiny večer po práci! V tropech svítí slunce 12-14 hodin...

kačatko*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

No asi takhle... tento problém mám několik let, takže množství rybiček se lišilo /i velikost akvárií/. Z rostlinek mám teď v akváriu kabombu, echinodorus a vallisneria.. Barevné kultivary jsem nikdy neměla. Ale rostliny kupuji v obchodě /Hornbach/, to je fakt.

Množství světla se taky lišilo. Na těch 140l jsem měla 18W. Teď, jak jsem zařídila nové akvárium, tak se mi při stěhování lampička rozbila. Než jsem koupila novou, bylo akvárium bez umělého světla a stejně byl ten samý problém, jako když jsem tu zářivku měla. Jinak svítím tak těch 14hod. Ráno zapnu, večer vypnu :)

ukulele*
Ahoj Kačátko, to je jasný, že bez el.osvětlení máš problémy s rostlinami. Kup si buď profi osvětlení z akvaristického obchodu(dost drahé, ale celkem dobrá úprava, bezpečnost, atak), nebo si kup zářivkové teleso dvoutrubicové 2x18w, ty trubice mají délku 60cm,jestli máš nějakého známého co se nebojí elektriky, nebo je elektrikář, tak ti k tomu zapojí el. šnůru a máš to tak za 1/3 ceny, kryt se dá vyrobit, ale v nouzi se dá použít i kousek prkénka postaveného před tím tělesem, vím, že to není úplně nejbezpečnější, ale dělá se to...Dále : dají se koupit spec. trubice na růst vodních rostlin (opět dost drahé)sám jsem používal obyč., obvykle ty nejlevnější. Můžu Ti poslat kontakty na seriózní akvaristy v Praze(jestli je najdu, to je u mě dost velký problém, něco najít ), také se každých 14 dní pořádají akva burzy, napiš mi( lipan25@seznam.cz ) více budem řešit meilem, nerad bych zveřejňoval telefony mých známých na netu, ok?

ehud*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Zkuste koupit VE ZVERIMEXU ben test,který měří PH vody.Hlavně si pozorně přečťete návod k použití.Také se zaměřte na spravnost kapacity filtru.Hodně zdaru.:)
ukulele*
Nazdar Ehude, můžeš mi poradit co si mám počít s hodnotou pH a jak co si mám počít s tou kapacitou filtru? Jak souvisí růst rostlin = fotosyntéza s pH a pohybem vody? Vysvětli mi to jako malému klukovi, prosííím, já o akvaristice moc nevím.
al bunda*

Navštiv nejbližší antikvariát a pořiď si k tomu pár knížek českých autorů - ne překlady.

Takoví autoři jako jsou Frank, Zukal, Polák... a další, jsou k nezaplacení.

A můžeš se inspirovat znovu a znovu.

Hezký den.

ehud*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Káče,ph,je alkacilita-tedy stupeň kyselosti či zásad.vody.Dle čsn musí být tvá voda pouze 7 ph,pokud je vyšší-či nízké,tak kontaktuj vodárnu.Je to asi jako s omáčkou,když je kyselá tak se nedá jíst,ale pokud je ok,tak ti chutná to samé je s vodou.Je možné že na upravně pitné vody ulítnou s dávkamy chemikalilínapř-vápno-soda-chlor-pax atd,správné složení vody pitné asi neovlivníš,ale zkus si udělat ten test.Pokud mohu tak najdi web.rybarství,akvaristika atd a tam se zareg. a polož dotaz a odpoví ti opravdový odborníci.Co se týče filtru tak na správnost filtru je omezena na kapacitě/obsahu/ akvárka.:)
ukulele*
A jaký má vliv kapacita filtru a to pH?

ehud*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Pokud je filtr,malý a akvarko je větší/zaleží na obsahu/tak ten filtr nemusí stíhat.Ph,pokud je špatné/VYSOKÉ-ČI NÍZKÉ,tak ta voda nemusí rostlinám vyhovovat.To samé může ovlivňovat ryby.

ehud*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Tak jsem něco vyzkoumal,pokud je špatné ph,tak je nutné to změřit.Pokud je špatné tak je nutná dávka sody,asi kav.lžíce a po 3hod to opět změřit.Poku to bude ok,tak je po problému,pokud ne tak to opakujte.Ale nejdříve se podívejte kde je akv.zda li je na světle,pokud ano tak by to snad mohlo být tím .Pokud ne tak si nainstalujte světlo do akv.Rostliny ho prý potřebují.:)
ukulele*
? pán je vtipálek? TO JE SAMOZŘEJMÝ, ŽE MUSÍ BÝT AKVÁRIUM OSAZENÉ OSVĚTLENÍM, práce filtru a zřejmě i KAPACITA je v NAŠEM případě k ničemu, naopak voda při specializovaném pěstování rostlin se nemá prakticky hýbat, mírný pohyb vody má vyrovnávat rozdíly teplot! a pH si rostliny vyrovnají samy( kryptokoryny vodu přirozeně okyselují, vodní mor kanadský vodu změkčuje, vallisnerie vodu mírně alkalizuje ) Když má začátečník problémy s růstem rostlin, tak nechápu jak mu můžou odborníci motat hlavu s měřením pH a kapacitou filtru.

vojta*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Zajděte si na nějaký akvaristický Web tam Vám poradí.Rostlinky Vám hnijí z důvodu malé intenzity osvětlení,pro ty druhy které máte je 0,3W na litr akvarijní vody minimum a doba osvětlení 12h.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]