Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přikrmovat srnce chlebem?

Od: liska5 odpovědí: 13 změna:

Kamarádce se usadil za zahradou srnec. Je to v takové zarostlé rokli, že ani nechce přes louku do lesa, kde má krmelec se senem a solí.. Ona mu denně dá kousek suchého chleba a chce po mně, abych jí ten suchý chleba shromažďovala. Hledala jsem, co ještě srnky mohou, jestli i rohlíky, a dočetla jsem se, že nic z pečiva! Ani chleba! Jedině kaštany, žaludy ap. Jeden myslivec mi řekl, že by suchý chleba srnec mohl, když nic... Ale neříkal to nadšeně. Máte někdo s tímhle zkušenost? Aby na konci zimy milý srneček neskončil špatně. Čím mu případně přilepšit, než udeří pravá zima?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinkupka
hodnocení

5x
kaštany, žaludy, bukvice, oves, ječmen, pšenice, žito, kukuřice, jejich směsz dužinatých brambory krmnou řepu jablka, možná mrkev chleba může obsahovat plísně a srnu může zabít...mimochodem v ZOO po krmení chlebe a pečivem zvířata běžně umírají
Všude se to píše a říká..Pečivo neeeee!

km
hodnocení

5x

pečivo určitě ne. nejlepší bude, když ho ničim přikrmovat nebudete, příroda se postará. a pokud uhyne, tak vězte, že zvěř je na většinu území ČR naprosto přemnožená

hodnocení

3x

Kamarádce důrazně vzkažte, že chlebem a pečivem obecně mu ubližuje a ohrožuje ho na životě, který by neskončil zrovna bezbolestně ale v křečích! Ani tím krmením nepomáhá, protože si na to zvykne a přestane se starat o hledání potravy.

Pro srnu udělá nejlíp, když ji nechá a případné přikrmování nechá na myslivcích.

A pokud už bude mít neodolatelné nutkání krmit, tak ať si o tom něco nastuduje. Jako jeden z prvních textů může být např. zde: Na výlet za zvířá/...

hodnocení

2x
Chleba určitě ne, žádné pečivo ani nijak upravená strava, to platí pro všechny zvířata. Zabíjí je to. Žádná lidská strava. Lidi dostanou prášky od doktora, které jim prodlouží život, ale zvířata uhynou v bolestech.

jaj*
hodnocení

1x
Dost lidí má nějaký vymyšlený problém, musí mít bezlepkové a bezlaktózové jídlo a takové nesmysly. Někdo to má přikázané od doktora, ale u někoho je to výmysl. U nás v jedné školce byla z 20 lidí jedna co jedla bezlepkové, ve druhé nebyl nikdo. Pak jdou a krmí zvíře nevhodným jídlem, to je normálně týrání. V Podyjí nedávno jeden kůň zemřel, před vánoci ho zabili. Normálně bych udělala fond na tato zvířata a šly by tam peníze z pokut za tohle. U nás u řeky furt pohazený rohlíky, pod okny rohlíky, pak krmí kachny tím humusným rohlíkem, pak jdou do parku kolem nápisu zákaz krmení a psa na vodítku, ale oni ty chleby stejně vezmou a tomu psovi se smějí jak pěkně ustve zvíře. Zábava pro debily. Pak nesbírání hoven po psech v chráněných oblastech, taky zábava jak svine. Nebo odpadky v řece, nebo vyliti pěny do řeky, taky zábava u nás taky bylo. U těch rohlíků je taky problém s kaženim zubů. Chudáci zvířata, jak někdo psal, městský ekolog, vše kolem otrávit. Spíše se myslivce zeptat co dělat se srncem.

Asi se doba vyvíjí, ale před nějakými 40 lety jsem zcela oficiálně, pod hlavičkou mysliveckého sdružení, jezdil v zimě dopňovat krmelce. V batohu kaštany, žaludy a světe div se, tvrdý chléb. To, že nesmějí bílé pečivo a že chléb nesmí být jakkoliv nekvalitní (plíseň) se samozřejmě vědělo. Sůl vysoké ani prasatům nevadí, naopak - je hlavní složkou lizu.

borovice
hodnocení

0x
Přikrmování problém není, myslivci to dělají běžně. U pečiva ale problém být může, protože navlhne a pak plesniví.
Co jsem viděla u krmelců: oves (ječmen?), seno, sůl, řepu, kukuřici, krmné směsi, nějaké ovoce (jablka), zeleninu (kapustu nebo zelí?, brambory, mrkev).
Lepší přikrmovat, než aby chodil na řepku.
liska5
hodnocení

Díky za reakce. Já si to právě četla, jakou paseku dělá pečivo v útrobách srnčí zvěře a řekla jí to. Ona ale trvá na svém přikrmování. Tak jsem potřebovala potvrdit to Vámi - rádci. Výčet doporučeného krmení jí dám. Jinak řepka tu není, je to v Jeseníkách. Ten chleba mu dává sušenej na radiátoru a rovnou do huby. Už prý loni tam chodil.

Už jsem to tu psal..Můj otec ničí zdraví domácích zvířat, protože má svůj "rozum"..Všechno máme zkrmené jak čuňátka*alene* A problémy už jsou..následky řeším a platím JÁ! A do peněz to leze DOST!
Vpodstatě je to jistá forma týrání-bohužel..
liska5
hodnocení

Přesně tak. Měli jsme kdysi návštěvu s malými holčičkami. Děcka hodila křečkovi kousek čokolády a on zhynul do druhého dne. Zvířata mají jiné trávení. Jen holt ona to má jako nejbližší bytost.

liska5
hodnocení

Dnes jsem se potkala s člověkem, který bydlí asi 150 m od té paní, co krmí srnce přes plot chlebem.

Tak prý to tam je normálka, že srnky denně čekají u bytovek, až jim lidi něco dají, a že to je nejspíš suché pečivo.

Takže je to marný, je to marný, je to marný...

srnecek
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]