Nejste přihlášen/a.
Jsem cyklista a běžec a mám problém, protože většinou venčí bojové psi ženský, kteří u psů nepoužívají náhubek a nezvládají je! Byl mě doporučen pepřový sprej, ale bohužel právě tyto plemena jsou vůči němu docela imunní!
Protože nevlastním zbrojní průkaz , tak nevím , která obrana by byla nejvhodnější, při bezdůvodném napadení psem. Nůž podle mě je také nevhodný, protože pes je už v mé blízkosti a určitě má rychlejší reflex než člověk.
Děkuji
Elektricky paralyzer, na ten zadna imunita neni. K primemu kontaktu ovsem take musi dojit, nicmene zasah dostane jen pes, vy ne.
No. To je tezky. Ono cokoliv stacit vytahnout a pouzit ve chvili, kdyz zjistis, ze skutecne po Tobe pes chce skocit je uz takrka pozde, at je to, co je to. A navic se strefit ve chvili, kdy je pes jiz skutecne na dosah, pokud rovnou utoci, tak temer nerealny.
A behat nebo jezdit s necim stale v ruce, ci pri jakemkoli naznaku pritomnosti psa si to ihned chystat taky cloveka za chvili prestane bavit.
Navic pri behu a cyklistice zadne tezke boty, aby se dal pes alespon nakopnout, lehke obleceni, ktere nijak nechrani.
Kazda rada draha.
Bud o dost silnejsi slzak, ovsem stale s nejistou trefou a ve chvili, kdy uz je pes na dosah je otazka, zda ho to tak rychle zastavi.
Nebo pri behu okamzite prejit v chuzi a na kole vyrazne zpomalit, to je zase neprakticke a omezujici.
Jako nejlepsi se me osobne zrejme jevi pouziti elektrickeho palarizeru. Ve chvili, kdy na mne pes skoci, tak mu ho vrazit primo do cumaku. Zde je ale opet otazka pohotovosti a casu.
Prodavaji se i lekektricke obusky, kterymi by slo psa udrzet dale od tela nez klasickym. Jenze ty jsou zase neskladne a na beh asi vylozene nevhodne.
I dost velkého psa pomůže držet o těla pořádná sukovice.Ovšem pro sport to je asi nepraktické...
Jinak co si takhle udělat ten ,,zbroják"? Myslím,že i ten výstřel do vzduchu by mohl psa ,,usměrnit".
A pokud byste uvažoval o pepřáku,tak raději nějaký dražší,koupený přímo od výrobce.Ty z armyshopů jsou na nic.
Tohle je zvlastni dotaz... ale nemyslim to zle. Ptate se proto, ze uz vas nejaky pes napadl nebo se bojite preventivne? Absolutni vetsina psu, ktere znam (a plemeno v tomhle vasem problemu nehraje roli) si bezcu vubec nevsima, maximalne se za nimi otoci, takze myslim, ze prehnany strach neni na miste. K vlastni obrane pri pripadnem napadeni nic neporadim, protoze nevim, ale pridam jeden preventivni tip z vlastni zkusenosti, mozna se bude hodit i ostatnim, kteri se psu boji. Nesledujte psa uprene, nedivejte se mu do oci, neotacejte se podle nej apod., proste jako by tam nebyl. To, ze se k vam pes priblizuje nebo jde blizko, neznamena, ze chce utocit, vetsinou si cloveka ani vsimat nechce a psi neumi respektovat osobni zonu cloveka. Zminuju to proto, ze se s tim potkavam dost casto - muj pes mezi lidmi vetsinou radsi na voditku nebo u nohy kdy ho mam pod kontrolou - je hrozne kontaktni a mazel, utok nehrozi, ale je velkej, takze krome obtezovani by mohl ublizit i nechtene. Nicmene casto se mi stava, ze na nekom je na prvni pohled videt, ze se boji i kdyz je pes na voditku, tihle lidi se pak vetsinou na psa uprene divaji, pootaci se podle nej, aby byli celem apod. Svym zpusobem to chapu, ale muj pes si to vyklada uplne jinak, a to jako zajem o nej. Kdyby mohl mluvit, pravdepodobne by to bylo neco jako: Huraaa, kouka na me, chce si hrat, honem za nim! Takze ackoliv vetsiny ostatnich si ani nevsimne, na bojici se lidi reaguje temer vzdycky desnou radosti a pokusama dostat se k nim a olizat je od hlavy k pate. Takze tohle je jeho zpusob jak si to vysvetlit, samozrejme pak jeste existuje varianta, kdy u nekterych psu upreny pohled do oci by mohl vyvolat agresivni reakci, muzou si to vylozit jako ohrozeni. O tom, ze by majitele psu meli mit rozum a kdyz vidi bezce nebo cyklistu, ktereho by mel pes na ceste mijet, meli by si psa si privolat , ani psat nebudu, protoze to tezko muzete ovlivnit. Snad vam je popreji abyste takovych ohleduplnych majitelu psu potkaval co nejvic.
v ostrave neni problem
"Místa, kde mohou v Ostravě psi volně běhat, jsou označena bílou tabulí o rozměrech 300 krát 200 milimetrů s černým textem "Volný pohyb psů dovolen"
To je blbost majitelu za si neumi najit misto pro vybeh a kdyztak musi na voditku s nahubkem. Jeste jsem slysel vrabce stebetat ze na plochach kde nemaji psi behat se casto obevuji otravene kusy granuli, takze na mistech takto chranenych se da behat snadno
Pokud na tebe zaútočí velký pes a ty jedeš na kole, tak podle mě nemáš šanci se žádným sprejem nebo paralyzérem ubránit. Pes bude vždycky rychlejší a nebude na rozdíl od tebe zmatkovat.
Tím neříkám že obrana neexistuje. Dost často stačí na psa jen pořádně zařvat. Pokud má ten pes jen alespoň trošku nějaké výchovy tak na to zareaguje. Důležité je ale nekřičet na něj bojácně - z toho si nic dělat nebude, je potřeba na něj prudce zařvat rozkaz aby měl pocit že jsi mu nadřazený. Když už ho to neodradí úplně, tak ho to alespoň trochu zpomalí a dá to čas jeho paničce aby si uvědomila že jí utekl pes a že to musí řešit.
PS: sám jsem pejskař
A co má dělat starší člověk? Většinou jezdím autem, protože mám nemocné kyčle, ale občas jdeme s manželen na vycházku, a řeknu vám, že je ve mně malá dušička, když vidím běhat nějaké to ,,tele,, bez vodítka a bez košíku. Mám zvířata ráda, sami máme psíka z útulku. V únoru s ním byl manžel na vycházce na vodítku a venku napadl našeho psíka vlčák a překousl mu př. nonu pod ramenním kloubem. Vlčák byl bez vodítka, bez košíku a na povel páníčka nereagoval. Tomu vlčákovi to nemám za zlé, je to zvíře, a dělá jen to, co je mu přirozené. Ale vina je na páníčkovi, protože má vědět, co si se psem může dovolit. Manžel se moc vylekal, našeho psíka přinesl v náručí, byl celý pokousaný, už je dávno po operaci a zase běhá, ale ve mně a v manželovi zůstala obava z velkých psů. Jsme v důchodovém věku a to již člověk není tak pohotový a rychlý. Přemýšleli jsme o koupi poplašné /startovací/ pistole, ale nejsme si jisti, zda by to pomohlo na odehnání velkého psa. Ale znovu podotýkám, hlavně jsme starší a již ne tak pohotoví. PT /stařenka/
Když se na vás vyřítí velký bojový pes, tak pokud nemáte VY nějaký výcvik nebo hodně pevné nervy tak prostě nemáte šanci se nějak aktivně bránit. Nebudete mít čas ani vytáhnout paralyzér nebo pistoli, možná se tak maximálně ohnat klackem pokud ho zrovna budete mít v ruce. A je jedno jestli je vám 30 nebo 60. Dnešní člověk prostě už ztratil některé "obranné" reflexy, ale pes je má stále a tak je prostě rychlejší.
To s tou pistolí je samozřejmě blbost absolutní, protože jednak na něj může mít i samotný pes vycvičenou reakci a druhak pokud vytáhnete pistoli tak je otázkou jak začne reagovat majitel psa. Třeba ji vytáhne taky a nemusí to být jen poplašná pistole...
Proto radím - přísně na nej zařvat a doufat že to pomůže. Žádná 100% obrana prostě neexistuje, pokud za obranu nepočítáme nějaký výcvik bojových umění nebo alespoň sebeobrany.
Koupili jsme si knížku od Rudolfa Desenského, který má zkušenosti se psy, doufám, že tam něco také vyčtu. PT
Já jsem se k Vám připojila, protože chci taky poradit a nechtěla jsem zadávat téměř stejné téma, tak se nezlobte, PT
Protože vlastním, sice né bojové plemeno ale středoasiata vážícího 80 kg, a musím se také vyhýbat kontaktu s jinými psi , tak bych vám poradil běhat jinde a nebo jindy než chodí většina lidí venčit psi. Ty nesmysli se spreji a jiné rady co jsem tady četl,raději nezkoušet! www.arsluzby.estr/...
nežiji ve středověku, v místě bydliště v Praze je jediný park ato mám podle Vás běhat po uluci?
To jsou rady opravdu!
moje ovčanda je hrozně zvědavá a taky se běžcům občas plete pod nohy nebo se rozběhne za cyklistou a kdyby na ni někdo šplíchl pepřák nebo ji ublížil tak běžec ať zapomene na psa a snaží se sundat ze sebe mě, protože bych se mu doslova zakousla do čehokoliv a ještě ho umlátila!
Mate pravdu.
Peprak je potreba pouzit na nezodpovedne majitele, kteri nechaji sveho psa plest se jinym lidem pod nohy a behat za cyklistama.
Tak za prvé nevite nic o nutné obraně a za druhé ty Vaše přiblblé rady si nechta pro někoho jiného.
A muže přijít nějakej ten paníček nebo paníček Jako co si to dovoluju A dostanou akorát tak línvanec za krk Většinou takovíhle venčí ženský,který je absolutně nezvládaj
No to je přesně ten přístup neohleduplných majitelů, můj pes může cokoliv, vždyť je jen zvědavý, ale jak se někdo ohradí je zle. Drahá dámo, takové jako vy zavřít a psa zabavit.
Paní,
tak hloupou odpověď jsem již dlouho neslyšel. Vy si jako myslíte, že jste páni cest a ulic!
PEJSKAŘI = MAJÍ PATENT NA ROZUM!
NEFETUJ , protože jinak si tě odveze CHOCHOLOUŠEK! Potřebuješ léčení!
Zdravim. Tak predne, pes v normalni situaci pro nic za nic na lidi neutoci, faktem ale je, ze nekteri pejsci, jak vydi pohybujici se predmet, kolo, bezec, ditko nebo zver ma tendenci lovit, takze stihat to, to je prirozeny pud, u loveckych psu ani nemluve.
Jsem si jist, ze pes bezici za bezcem ho nehodla trhat, ale samo sebou, ze jistota neni nikdy, nehlede k tomu, ze na toto neni nikdo zvedavy a rozhodne se nikomu nedivim, kdo ma strach a psu se boji. Je to ale hlavne o vychove zvirete a nasledky musi nest pan psa. Sam psy miluji, mam je a vim, ze si nemohu dovolit pustit psa, pokud si nejsem jist v jeho chovani. Ta odpoved te pani s ovcandou me dost zklamala, sice chapu, ze sveho psa bude branit, ale ona je za vse pak zodpovedna. Vse je o praci se zviretem. Vybornou sebeobrannou zbrani je elektricky paralizer, pes reaguje okamzite a zase ten napad s nozem, to je pekna hloupost. Vite, je prirozene, ze maji lide z vetsich a velkych psu respekt, ale psi vzkutku neutoci na lidi. Znam hned nekolik pejsku, kteri primo leti k cizim lidem pro pohlazeni. Byl by sok pak videt nekoho, kdo do psa bude bodat nozem nebo mu strikat plyn do oci. Ale, zakon je neuprosny. Pes musi byt jasne veden, na voditku a pan psa musi respektovat ostatni lide, pac oni toho ci onoho psa neznaji a uprime, kolik lidi umi cist v postojich psa aby vedel, ze to je jen radost a vitani a ne treba amok a podobne?
Tam kde je volny pohyb psu dovolem, tam pes lita ano, ale nesmi obtezovat a uz vubec ne ohrozovat ostatni. Klasickym prikladem je park Stromovka. Tam je takova spousta psu, ze clovek kolikrat ani nevidi sveho psa mezi tou spoustou psu honicich se. Ale take jsou tam deti, dospeli a take ciklisti, bruslari, bezci atd. Pokud mam psa, ktery bude pronasledovat kdekoho, pak tam nema co pohledavat.
Jeste k bojovym psum. Tento vyraz je diskutabilni, nicmene vsichni vime, ze hlavnimi predstaviteli jsou americti pitbullove. Tady je ale na miste fakt, ze k lidem jsou velmi milovni, se psy je problem, pravi pitove jsou velmi "bojovni" ke vsem psum i fenam. Do teto skupiny patri spousty dalsich ras, ale to neni podstatne. Tim chci naznacit, ze i maly ratlik, jezevcik nebo vztekly pudlik Vas mohou take pekne prohnat!
Zaverem bych rad vyjadril, ze nejsou zli psi, jsou spatni majitele, kteri dopusti to, aby neco tak nadherneho jako je pes, bylo ponizeno, tyrano a vedeno k hrubemu chovani a nakonec utraceno pro nezvladatelnost. Milujme psi! Camelot
Pro člověka, který běží, jede na kole, nebo jde terénem a má pocit, že ho pronásleduje pes, který by mu mohl ublížit, by si měl uvědomit tyto skutečnosti: pokud je to v místech, kde se obvykle venčí psi, by majitel konfliktního psa na volno nepustil. Kdyby třeba rychlá jízda nebo běh psa vyprovokoval k akci - pronásledovat, štěkat, můžete napomenout : FUJ, ZŮSTAŇ, STŮJ, NESMÍŠ. Pes tomu rozumí a většinou i správně reaguje. Něco jiného jsou psi, kteří utekli svému majiteli ze dvora, nebo se přiblížíte k jejich pozemku. U těchto psů opravdu není jistota že ke konfliktu nedojde, což se mnohokrát stalo, byly pokousány děti i dospělí. Jestli někdo tvrdí, že pes bez důvodu nezaútočí, moc se plete. Pes má svůj skrytý důvod - jako je žárlivost, strach, nepříjemný pach, gesto. Velcí psi mají být vždy pod kontrolou v přítomnosti lidí i dětí, nebo v zabezpečeném prostoru.Týká se to i psů vycvičených. Pokud tady někdo říká, že také jezevčík, pudl a další ratlíci mohou člověka prohnat a pokousat, je to sice pravda, ale zranění která způsobí nejsou devastující, nebo smrtelná jako u psů větších plemen. Nedivím se lidem, kteří se psy nemají žádné zkušenosti, že se bojí. Pes miluje člověka, většinou nechce nikomu ublížit, ale majitel by měl mít rozum a svého psa usměrnit. Když se k Vám přidá cizí pes, neváhejte mu dát důrazně a opakovaně výše uvedený povel. Kolina
jako super,ale uz vas vidim jak bude spokojena jak vas pokouse jezevcik, jedina moznost zavolat policii at to prosetri jako napadeni s ublizenim na zdravi jen s nasimi zakony by z toho bylo tytyty a majitel psa by se akorat vysmal, ucinejsi je preventivne rozmistovat otravene granule na mistech pro behani,kazdy bezec pytlik za mesic a maji klid i od velkych psu, klidne muzou dat vystraznou cedulku,v objektu se vyskytuji otravene granule
ještě dodám že ovčandě je půl roku, proto je na všechny zvědavá, když se rozběhne za cyklistou odvolám, po 2 metrech se otočí, příjde a předsedne. Pokud se zaplete pod nohy.. co na to říct: 4metry široká prázdná cesta a 1 běžec, ovčanda si čuchá k plotu a přechází, běžce si ani nevšímá, max. zvedne hlavu co se děje, samozřejmě ten se nemůže vyhnout a radši bude o psa zakopávat a nadávat. Jedeň hňup pejskař, když se šla ovčanda kamarádit za jeho pejskem, kterej se chtěl taky kamošit, tak majitel mi ji chtěl umlátit saněma. Co na tohle říct?! Nevím jak u vás ale u nás může být pes s košem navolno naprosto kdekoliv, proto nehodlám energetického, vychovaného ,neagresivního psa držet stále na vodítku jelikož v naší městské části nemáme jediný psí výběh. Kdokoliv by chtěl ublížit mýmu štěněti ZLE by to schytal, a za tím si stojím!
peprovy sprej funguje,nevim jestli 100%(pozor jsou v ruznych koncentracich,asi5%10%) na vsech psech,ale ja jsem s nim ted postrikal psa(cca50 kg),ktery zdrhl svemu panovi.ten si ho nedokazal privolat ani uklidnit! a napadl meho o dost mensiho psa na voditku.kdyz se do sebe pustili,tak jsem na nej striknul a za chvili byl klid,pes si mnul cumak a my jsme mohli zmizet.nikomu se nic nestalo.jinak neni spatne se zastavit,kdyz na vas bezi pes,snazit se zustat v klidu(nemachat rukama,radsi se chytnout kapes)rychle pohyby psa spise povzbudi.
Pokud pes vážně ohrožuje něčí život, zde je technika, jak ho zlikvidovat rescue.sk/... ovšem je třeba připomenout, že neoprávněné použití této techniky tam, kde nejde o život, bude soudem posuzováno jako týrání
Mám ráda psi. Ale... Takzvaná bojová plemena by měli chovat pouze lidé, kteří na to mají. Ne finančně . DUŠEVNĚ! Pro mě je toto tema velice aktuální. Minulý čtvrtek jsem se vracela večer z práce. Na ulici mě míjeli tři mladíci, kteří vedli dva pitbuly. Psů se nebojím, takže jsem nikam necouvala, ani si je nechtěla pohladit . Spíš jsem si jich ani moc nevšímla, protože jsem přemýšlela o něčem jiném.V okamžiku kdy mě míjeli, se jeden z těch pitbulů bez jakéhokoliv varování zakousl do mého břicha. V tu chvíli všechny poznatky, jak se mám chovat, byly tytam. Pes mě visel na břiše, já myslela že se bolestí zblázním, páníčci na něj řvali a rvali ho za obojek (to mi teda pomohlo,chacha). Pes po chvilce povolil ale chňapl mě za ruku. Byl to zvláštní pocit, když se mi celá ruka objevila v jeho tlamě (to jsem si řekla, že mám ruku v p...
. Naštěstí mám velmi štíhlé ruce, takže mě držel mezi předními zuby , cvakl mě jenom po okrajích. A reakce majitelů : mohla jsem si zato sama, protože jsem na sobě měla KABÁT , a tan jejich psovi vadí! Už několikrát prý takhle na někoho skočil!
. Takže mě nezbývá, než v tomto zimním období chodit v plavkách
. A nejvíce mě dodělalo, když jsem těm CHOVATELUM, řekla, že jsou nezodpovědní, že touhle dobou chodím ulicí s pětiletou vnučkou a neumím si představit, že by ji ten pes kousl do obličeje. Odpověď? Co má co dělat pětileté dítě v půl osmé večer na ulici
. Věřte mi, že jsem měla chuť dojít si domů pro revolver a na místě toho psa zastřelit. No, musela jsem ale na pohotovost, kde mě kousance ošetřili.
Vím, že mě teď budou chovatelé těchto psů kamenovat, ale domnívám se, že by se tato plemena neměla chovat vůbec. Nebo by na ně měl být zbrojní průkaz, Ano, věřím, že 99% chovatelů má svého psa zvládnutého. Ale to jedno jediné procento nezvladnutelných psů už nadělalo moc a moc škody. A to nemluvím o dětěch, které tyto psi roztrhali.
A pro autora příspěvku, který tazateli radí, aby chodil běhat jinam, než kde jsou psi. Proč by to měl tak dělat?.Tohle je přece věc majitele, aby když má takového psa, tak aby si našel na venčení nějaký oplocený pozemek, kde pes nemá koho napadnout. Nebo aby ho nechoval vůbec!
P.S. Jsem ráda, že mě tento negativní zážitek nepřipravil o lásku ke psům.
sebod obdivuju, že jste vcelku zachovala klid a jednala s rozvahou. Nevím, co bych si počala já, opravdu nevím. Hlavně, že se se vám nic vážného nestalo. Jste statečná ženská. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.