Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kotě (nyní 6-7 měsíců) skáče na okna - rám - a leze po něm nahoru. Takže ničí těsnění, je poškrábaný lak na rámu a poničený silikon mezi rámem a sklem. Když ho přistihnu, tak na něj zvýším hlas a tón hlasu, že tohle se nedělá. Občas dostal i přes zadek. Nicméně jednou zjistil, že to jde a dělá to stále. Navíc nemám možnost stále být u něj a hlídat ho.
Měl byste někdo tip, 1) co dát přes rám okna, aby se mu v tom zamezilo (aby se na tom nemohl uchytit), 2) jak ho to odnaučit?
Děkuji.
Dobrý den, jak píše Ben - pořídit nějaké škrábadla a hračky. Ať už statické nebo i pohyblivé a aktivně si s ním hrát. Trochu se tak zabaví a okna si bude všímat trochu méně.
Než plácání přes zadek zkuste rozprašovač s vodou - tu kočky nemusí a bývá tak celkem účinný.
Nicméně počítejte s tím, že kočky jsou šelmy a když uvidí nějaký objekt, který budou chtít ulovit (např. mouchy), tak je můžete mít naučené jak chcete ale v tu chvíli vše vypustí a budou se plně soustředit na lov, dokud ji nechytnou. S nějakými škodami tak počítejte
Pokud by hračky nepomohly, tak než se snažt ji zabránit lozit po okně, tak bych na rám udělal nějaké mini škrábadlo a to k němu připevnil - kočka bude spokojená, že má své "škrábací" místo a já, že mi neničí rám. Stačí klidně starý hrubý koberec nebo hrubší lepenka. Nebo si můžete pohrát a na pevnější podklad namotat sisalové lano.
Ale nebojte, až bude starší, tak se trochu uklidní a nebude tak divoká
Myslím, že chce ven, vyběhat se, vylézt na stromy, prohánět listí ve větru.
Mě takto zničilo divoké, zachráněné, nesocializované kotě totálně síť proti mouchám.
V jedné vydrápalo díru, kterou se dostalo ven a chodilo po parapetu. Právě se mrouskala a to byl důvod. Pokud to je "slečna"kočka a není vykastrovaná, je možné, že s ní cloumají hormony a musíte se poradit s veterinářem. Po kastraci jsem ji začala pouštět ven a nyní máme režim úplně v pohodě. Tak není, teď to čtu, že to je on.
Záleží na majiteli, jestli půjde do rizika a kočku bude pouštět ven s tím, že se ztratí, přijde zraněné, nebo někdo ji přejede, otráví atd.. nebo bude doma a něco zničí.
Pokud nechcete kotě pouštět ven, tak mu udělejte venku velké kočkárium, kde bude kočička umístěna a kde si vyhraje (snad). Na noc můžete kočičku přinést domů. Nebo naopak.
Kočička zavřená v bytě potřebuje dvakrát denně pořádně prohnat po bytě, běhat za provázkem, pozlobit ji, schovávat se za dveře, kutálet ořechy, míčky, osobně se jí věnovat. Zapojit se přímo majitel do hry. Já jsem měla tenký textilní pásek přivázaný k boku a jak jsem chodila po domácnosti, tak se kočička za provázkem vrhala a lapala ho. Chce to ale samozřejmě obměňovat různé hry.
Kočky mají rády různé krabice, kde se schovávají, výlezy do výšky. U mě závěsy k zemi, kde se schovává.
Dobré jsou hračky od Zoorayalu plněné bylinkami šanta a jiné. Ne každá kočka se uklidní šantou, musí se zkoušet (třeba kozlík).
Rámy oken zabezpečte přelepením lepenky, jak to už někdo zmínil.
Záleží na druhu kočičky, odkud ji máte? Mnohé jsou divočejší a některé jenom gaučáci. Zálečí na chovatelské stanici a jakou povahu deklarují.
Děkuji.
Škrabadla má, hračky též. I si s ním každý den hraji, i když časově asi ne tak, jak by potřeboval. Při hraní ho směřuji na škrabadlo. Na okno leze, že zjistil, že to jde, bere to jako další "škrabadlo". Stejně tak je pro něj zábava šplhat po kleci dělané z pletiva, u klece to ale nevadí. Okna bohužel bere též jako zábavu, kde zrovna je, není to jen o jednom okně, kde zrovna je a v zápalu hry ho to napadne a udělá to na okně, na které se zrovna dostane.
Osobně doufám, že z toho vyroste, ale manžel je velmi naštvaný a situace je z jeho strany pro kotě kritická...
Zdravím, chybí mu zábava -> škrabadla, prolézáčky, kočičí domek,... Pokud bude zlobit, zkuste ho chytit za hřbet, nadzvednout a z malé ! výšky (10-20-30) pustit zpět. Prý takto nejen psí, ale i kočičí matky vychovávají svoje malé a tento pud zůstává. Chycení za hřbet často pomůže při podávání léků, nebo pokud chceme kočku umístit do přepravky.
On je kočičí voříšek z městského útulku.
Dala jsem malířskou pásku, co může být přilepená až měsíc, a na ní oboustrannou lepicí pásku. Zjišťoval, co to je osaháním tlapkou a nosíkem. Tak uvidím, zda ho lepkavý povrch odradí.
Děkuji za tipy.
Měla jste si pořídit plyšáka. Trestáte kotě, za to že se chce hýbat, pátrat, objevovat. Zvláště kotě potřebuje hodně zábavy a pohybu, oproti starším kočkám. Nebude sedět jak sfinga. Když jsem měla já kotata, vylezla třeba až na čtyřmetrový strom a zpátky dolů, evidentně je to bavilo. Dospělé kočky už takový zájem neměly. Jenže co má chudák kotě dělat v bytě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.