Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odlet vlaštovek ve 2024

Od: dedabrno® odpovědí: 10 změna:

Od poloviny srpna se vlaštovky organizovaly k hromadnému odletu na jih. Podle lidové tradice odlétaly na svátek Narození Panny Marie, tedy 8. září, max. do 14. září.

Jak je to (či bude) letos? Zatím mají asi potravy (hmyz) dost, tak jakým limitem se budou organizovat k odletu? Jen aby pak už zase nebylo pozdě ... my jim v tom ale nepomůžeme.

Ven se bohužel nedostanu, tak jak to hodnotí zkušení pororovatelé?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

henrieta
hodnocení

3x

Hezký den,

vlašrtovky jsem letos pozorovala při každé návštěvě chalupy, kam jezdím velice často. Vlaštovly se k nám do stodoly navrátily po mnoha letech, tak jsem samozřejmě měla velkou radost. Postavily si dokonce dvě hnízda a svá mláďata krmily po posledním hnízdění ještě na začátku září., což jim bránilo ve včasném odletu. Ještě jsem stačila zaznamenat, že mladé vlaštovky z posledního hnízdění vyletěly z hnízda před děštivým a větrným víkendem. Když jsem přijela na chalupu v úterý 17. září, tak mě již nepřivítalo jejich švitoření . Myslím, že odletěly právě v tom nejhorším počasí a teď jen budu čekat, zda se k nám opět v příštím roce navrátí.. Jindra

hodnocení

2x

Rorýsi, ukřičená nádherná hejna uličníků, už jsou téměř měsíc pryč. Vlaštovky už také jsou pryč. Břehulky, jiřičky také. Nebe už je prázdné. I ostatní ptáci už vyvedli mladé a už si nevymezují teritoria zpěvem. Nevím, kdo všechno z malých opeřenců je už pryč. Ale slyším jen kavky, straky, boluby hřivnáče, hrdličky, křik nějakého šplhavce, nevím jestli strakapoud nebo nějaký datel a tichounké povídání sýkorek. A také poštolky, které hnízdí na vedlejším domě. Mladé pískají a traří je stále doprovázejí.

Pochopila jsem, že blbě chodíte, nedostanete se ven? Mohu dát dobrou fotku jen pro vás? Břehuky.

Odlet vlaštovek ve 2024

hodnocení

1x

Nevím jak od nás, ale z Evropy už nějaká hejna odletěla. Byl jsem teď v Egyptě a cca 4 den jsem zahlédl vlaštovku. O pár dnů později už jich bylo víc a zahlédl jsem i jiřičky.

hodnocení

1x
Naše jsou ještě doma (kousek od Brna).
doplněno 24.09.24 07:35: Ale asi to holky prokaučovaly, po ochlazení jsem na zemi našel jednu mrtvou a kdo ví, jestli byla jediná.
pb®

Taky jsem v sobotu našla jednu chudinku. Tak si říkám, co asi jedly při povodních, když 3 dny v kuse pršelo. Hmyz nelítá, ptáčci někde promoklí na stromě...

"Vlaštovky kvůli počasí hynou ve velkém, nemají co žrát.
novinky.cz/...
Na druhou stranu i loni se kvůli teplu pokusily o druhý vrh a nacházel jsem je uhynulé ještě malé.

ltz
hodnocení

1x
Naše v Litvínově /sever Čech/ už asi odletěly. Jak se ochladilo, už se začaly houfovat a není vidět už ani jedna.

km
hodnocení

0x

jak "zase nebylo pozdě"?

a píšete o vlaštovkách, nemyslíte ale jiřičky?

myslím, že se řídí spíš počasím než hmyzem jako takovým

km

ve středu 4. 9. tu vlaštovky a jiřičky byly v běžném režimu

Jiřička obecná: "odlétá nejvíce v průběhu září, přičemž část populace se na cestu vydává až v říjnu a v některých letech ještě později (historicky jsou na území Česka prokázaná pozorování jiřiček i v listopadu). Podzimní odlet jiřiček probíhá v průměru o několik (zhruba 10) dnů později, než je tomu u vlaštovky obecné,"

Vlaštovka obecná: "odlet následuje během září a října"

vlk*
hodnocení

0x

včera se to u náš začlo šikovat a podle toho dnešního počasí asi už odletěli...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]