Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štěně - rodiče mají stejnou matku

Od: bubo* odpovědí: 19 změna:

Ahoj všichni :)
Mám pro mě opravdu důležitý dotaz. Chtěla bych si pořídit štěně JRT. Všechno jsem dobře zvážila, na všechno jsem připravená a podobně. Problém je v chovatelské stanici. Měla jsem jednu vybranou. V sobotu se jim narodila štěňátka. Jsou to čtyři kluci, krásní. Ovšem jejich rodičové mají stejnou maminku. Tak by mě zajímalo, zda to nebude mít nějaký neblahý vliv na štěňátka. Vždyť rodiče jsou vlastně nevlastní sourozenci, ne?
Předem všem děkuji za odpovědi

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Nevidím důvod, proč vyhazovat peníze za psa s PP, nechce-li mít chovnou stanici, chodit na výstavy či závody nebo na štěňatech rejžovat. Zrovna v tomto případě bych neviděl jediný problém a klidně šel do toho. Bezpapíráci jsou ve většině případů mnohem chytřejší než šlechtěný PP - ty povahu a inteligenci psa rozhodně nedělaj.

nicozjb*
Podívejte se do přeplněných útulků a přečtete si o problematice množítelů u psa bez pp jde vždy o křížence kde máte záruku že je čistokrevný? a to že pes má pp ještě neznamená že je uchovněný. doporučuji i z důvodů záruky a kupní smlouvy také servis chovatele je k nezaplacení . A ono "rejžování"jsou vpravdě prodejci kteří nabízejí bez papíráky často přímého příbuzenstva bez jakékoliv zdravotní dokumentace . inteligence se právě zde posuzuje složením zkoušek .
bubo*
hodnocení

Zatí netoužím po psovi z útulku, zvlášť když jednoho už doma mám. Hodlám vložit peníze do psa s PP. Opravdu by mě zajímalo, jak jste všichni přišli na to, že si chci pořídit psa bez PP. Pokud vím, tak většina!chovatelů! poskytuje chovatelský servis a kupní smlouva je vždy samozřejmostí.
Navíc se mi zdá, že se tady neřeší problém, který jsem chtěla vyřešit. Nechci rozebírat žádné kvality psa a podobně.
Mě zajímá, zda na štěňata nemá vliv to, že jejich rodiče jsou nevlastní sourozenci.
A jen pro další případ nedorozumění -> psi o kterých tu mluvím jsou z chovatelské stanice a průkaz původu mít budou, kupní smlouva je samozřejmostí a majitelka poskytuje chovatelský servis

nicozjb*
Omluva,to bylo pro pána zadala jsem reakci na jeho příspěvek . pokud má pejsek pp je takové křížení po krvi hlídáno a problém by být neměl. vaše příhoda s no potvrzuje že jsou investice do pp odůvodněné.
ladaadal*

Bubo, každého to napadlo právě proto, že se ptáš.

ladaadal*

Dost dobře jsem nepochopil, proč motáš přeplněný útulky s PP. To spolu absolutně nesouvisí.

nicozjb*
Souvisí Protože jestli si ochoten zaplatit za psa bez původu cca poloviční cenu psa s pp a někdy i víc doporučuji kouknout kde tito psy končí a také se dají sehnat čistí na stránkách daného plemena v nouzi jak psala slečna z štěněte no vyrostl kříženec a ne každý je takový jako slečna že si ho nechá dále psy bez pp většinou pochazeji z nekontrolovaného spojení ale to patří jinam .
bubo*
hodnocení

Ovšem nikdo neřekl, že to všechno nechci. Chci občas navštívit nějakou výstavu a chodit na závody. Na štěňtech rozhodně rejžovat nehodlám, protože nepřemýšlím o pořízení fenky, nýbrž psa...
Na psovi s PP trvám. Brali jsme si německého ovčáka bez pp a co z něj je? Kříženka střední velikosti, která se NO podobá jen barvou ... Chci aby mi z psa vyrostlo plemeno, které chci, né kříženec. Samozřejmě jí máme rádi takovou jaká je, ale úmysl byl jiný.

katerina77*

Bez urazky, ale tahle odpoved me dost pobavila, i kdyz trochu trpce... To "vyhazovani" penez je nejmensi naklad, ktery vas v zivote psa ceka, duvodu proc psa s PP je nepreberne mnozstvi a v prvni rade jde o zdravi a znalost predku a co nejvetsi eliminace geneticky podminenych nemoci. To vase "rejzovani" penez na psech se deje prave u mnozeni nepapirovych psu, tam se toci skutecne prachy, u PP chovatelu opravdu ne.

A k puvodnimu dotazu - takova stenata bych si rozhodne nevzala, uz je proto, ze pokud je tam nejaka geneticka dispozice pro onemocneni ( a k tem patri treba i luxaxe patelly, u JRT velmi casta), tak takhle takhle blizkym pribuzenskym spojenim rizkujete, ze nezustane jen u dispozice, ale nemoc se opravdu projevi. Nemluve o tom, ze clovek, ktery mnozi na takhle pribuznych zviratech je pro me dvojnasob neduveryhodny.

doplněno 23.11.12 16:53:

Ted to ctu dal - ti psi maji PP od FCI? A jaky je duvod k takhle uzke pribuzenske plemenitbe? Prijde mi to hodne zvlastni u plemene, ktere neni skutecne malopocetne, jedincu na vyber je spousta a vsichni chovatele, ktere znam, ze vyhybaji i mnohem sirsim pribuzenskym vazbam, psy po stejne matce by opravdu nespojovali, takze i kdyz s PP, stejne bych do toho nesla.

jonny*
hodnocení

0x

Ja myslim ze jestli vypadaji v pohode tak budou :) ale jestli bys pak chtela stenata tak at uz nejsou pribuzni ;)

nicozjb*
hodnocení

0x
Je to problém do budoucna doporučuji pejska s pp tady uvádím chovatele který vám rád poradí a budou mít tuším v lednu volná štěňata JRT celysvet.cz/...

hodnocení

0x

Jestliže pejsci dostanou Průkaz původu, který zaručuje dobrý standard, nerozumím, proč řešíte rodinné vazby rodičů a dopad na potomky. *placni* Papíry jsou dostatečnou garancí kvality.

doplněno 23.11.12 11:33:

lada, no, právě! :D

doplněno 23.11.12 15:49:

Dostanou-li štěňata PP, spojení rodičů schválila poradkyně chovu a očividně to odborným pracovníkům v Plemrnné knize nevadí.

ladaadal*
hodnocení

0x

Pokud má štěně papíry, tak jsem absolutně nepochopil smysl tohoto dotazu.

minaera
hodnocení

0x

Já dotaz tazatelky chápu plně.Z vlastní zkušenosti - pořidili jsme si před lety německého pinče s PP.Chtěli jsme s PP právě z důvodu toho abychom měli to co jsme chtěli a bez vad. Během následnujících let se nám u pejska projevila vaskulitida,v podobě odumírání tkáně na ouškách především ve velkých mrazech.Po mnoha návštěvách veterináře,nám sdělil,že toto má vrozené a není vhodné aby "splodil " stěňátka, že je pravděpodobné že by jim vadu předal.A že tato " vada" vzniká křížením jedinců. Problémy s ouškama se nám projevili asi v jeho 6 měsících,reklamovali jsme to u chovatelky,spíše hledali radu,už jsme měli na pejska citovou vazbu a o vracení nemohla být řeč.Ta nám sdělila ,že neví co to je ,že to nikdy u žádného svého štěněte neviděla ani se s tím nikdy nesetkala...

Nicméně naučili jsme se ouška ošetřovat,pokud se nemoc projevila naplno.Po pár letech jsme byli na srazu pinčů,kde jsme potkali další majitele pinče ze stejné chovatelské stanice,a zjistili jsme že jeho pejsek má stejnou " vadu".Akdyž jsme byli na výstavě pejsků v Brně , tam jsme potkali fenu se stejným problémem,ze stejné stanice.Ovšem tomuto pejskovi v důsledku nemoci chybělo už půl ouška...

Náš miláček má již 11 let a nedali by jsme ho za nic na světě!

minaera - Doufám, že tyto poznatky jste sdělila poradkyni chovu a Plemenné knize. Toto je přece genetická vada, která je uvedena v charakteristice plemene jako častější. Všichni, kdo o čistotě plemene rozhodují, by tohle měli vědět. *hej*

doplněno 27.11.12 10:09:

Ládíku, je to jako s talíři. Někdo má rád porcelán a někdo keramiku. Ikdyž oba mají rádi hezké stolování. ;)

ladaadal*

Tu poslední větu plně chápu, ale nachápu, kde je tedy nějaká záruka, když je pes s PP? Jen mi potvrzujete, že kdo má psy opravdu rád, nekouká na PP.

nicozjb*
Předně chci říct že máme 4 psy bez pp až na jednoho všechny z útulku . ta záruka zpočíva v tom že jdou dohledat rodiče informovat se na chovatele a v případě že pes má genetický problém se domluvit na částečném vrácení peněz . pokud chci dané plemeno jdu k chovateli když vám na plemeni nezáleží tak jdu do útulku. inzeráty typu rodiče jsou s pp smrdí právě tím že nejsou uchovněni a už vám nezdělí proč tomu tak je ve většině případech jde o tzv množit.

jakoola*
hodnocení

0x

Dobrý den , nevím přesně jak je to u JRT a předpokládám , že podobně jako u LR. Postupovala bych následovně : u poradce chovu bych si ověřila zda bylo spojení psa a feny ze strany poradce chovu doporučeno , nebo zda si toto spojení chovatelé rozhodli sami.

Každopádně by Vám informace od poradce chovu pomohla v rozhodování:)

dolphin*
hodnocení

0x

Pokud muzu doporucit vyberte si pejska z utulku, jsou vdecni, je i velký vyber stenatek a hlavne udelate dobrou vec. Urcite nebudete litovat :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]