Nejste přihlášen/a.
neporadí někdo jak ochránit psa proti kousavým mouchám za rozumnou cenu? Vše co se prodává je vzhledem ke své kapacitě použití neúměrně drahé (10ml repelentu za 300Kč, sprej 100ml na 2 použití za 100Kč apod..). Něco co vzhledem k ceně vydrží např. na celou sezonu, nějaká přírodní míchanice z bylin apod... Předem děkuji za případné rady či zkušenosti.
Dělám si repelent sama: lahvička francovky, trochu odlít, aby se udělalo místo a do skleničky nastrkat asi 30 hřebíčků. I víc. Tím hřebíčkem myslím koření. Nechat rozležet, občas protřepat, francovka se časem zbarví dohněda. Nezkazí se to, možno používat až do úplného spotřebování.
Používám k mazání i rozprašování - na sebe i ostatní, proti mouchám, komárům i klíšťatům. Je to za hubičku. Jen nevím, jak to bude se psem. Žádného nemám, tedy na psa nevyzkoušeno. Mně to příjemně voní, ale psovi, který má citlivý čich, se to možná zamlouvat nebude. Možná trochu zkusit rozprášit na záda a uvidíte. Srsti by to vadit nemělo, není to dráždivé. Jaga.
děkuji, vyzkouším - jen bych se zeptal:
- 30 hřebíčků na jak velkou lahvičku? ..prodávají se různé objemy.
- jak dlouho nechat louhovat?
Jago - funguje to jen na Vás nebo i na ostatní? Nemyslím to zle, ale já si kupuju repelenty všechny možné. A když je 10 lidí v kruhu, jedině na mne komáři a mouchy lezou
Prý mám prostě blbou auru a dobrou krev.
Kupuji si menší lahvičku, má 160 ml, stojí nějak okolo 35 Kč. Z té trochu odliju a místo toho přidám hřebíčky. Občas protřepu. Obsah se začne zbarvovat, hnědnout. Myslím si, že tak týden po naložení už to působí. Jinak to vypotřebuji celé, klidně nechám půl skleničky na přítí rok, nekazí se to, zbyde jen prázdná lahvička s hřebíčky, to potom vyhodím.
Působí to nejen na mě, ale používala jsem to na Sázavě na manžela, na vnoučata a dokonce chodili i lidé z okolních chat a chtěli se "namazat." A všichni pochvalovali. Byla jsem se známou na borůvkách. Ona, nenamazaná mým vynálezem, měla 24 klíšťat. Já sice měla taky, ale jen jedno. Což je docela pěkný výsledek.
Jaga.
Vyzkoušejte, vlastně skoro nic za to nedáte.
Funguje jakákoli kombinace těchto esenciálních olejů ve vodném nálevu nebo alkoholickém roztoku:
- Citronelový (citronová tráva, lemongrass) olej [Cymbopogon citratus] [Cymbopogon flexuosus]
[Cymbopogon martinii] [Cymbopogon nardus] [Cymbopogon winterianus] [Litsea cubeba]
- Hřebíčkový olej [plody Hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum)]
- Rozmarýnový olej [nyní Salvia rosmarinus, Šalvěj rozmarýna - dříve Rozmarýna lékařská Rosmarinus officinalis L.]
- Kajeputový (myrtový) olej [Melaleuca leucadendra, Melaleuca cajuputi]
- Olej z šanty kočičí [Nepeta cataria]
- Muškátový (pelargoniový) olej
- Levandulový olej [Lavandula]
- Olej z máty peprné [Mentha piperita]
- Olej z cedrového dřeva
Nemusí se aplikovat přímo na kůži - stačí na podlážku, na přikrývku ... u lidí na ošacení / vybavení
Ano, esenciální oleje jsou drahé ...
Je možné také použít vratič [tanacetum vulgare] - známá bylinka se žlutými květy:
Silné aroma vratiče odpuzuje většinu hmyzu. Stačí ho natrhat do vázy nebo pověsit na vhodné místo, kudy se domů dostávají nevítaní hmyzí návštěvníci. Výhodou vratiče je, že jeho květy bez okvětních lístků vypadají skvěle čerstvé i uschlé. Pokud ho pověsíte do skříně, vyžene i šatní moly.
https://www.ireceptar.cz/zahrada/vratic-obecny-30000816.html
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/jedovate-byliny/1062-vratic-obecny-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.