Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roháči na zahradě

Od: zvedavec odpovědí: 34 změna:

Dobrý den, jak moc vzácné je mít 6 roháčů a několik dalších roháčků na jednom malém stromku na zahradě. Roháči soupeřili a neustále se shazovali ze stromku. Ale samičky nikde. Přikládám foto a video.

Zajímavostí je, že po stromě lezlo spoustu ploštic, šneků, motýlů a ubytovali se v něm i mravenci.

Měla by to být japonská vrba.

doplněno 11.07.24 21:44:

video - roháči

rohaci.mp42.83 MB

Roháči na zahradě
Roháči na zahradě #2

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Rohace ako chrobaky sa ukazu po dlhom vyvoji larvy. Zrejme vas strom bol plny lariev a teraz sa vyrojili dospelci, ktori bojuju o teritorium - to je ono vzajomne zhadzovanie sa. Najsilnejsi zostane a skusi cez feromony prilakat samicu, po nakladeni vajicok obaja zahynu.

lucanus

Jde-li o malý stromek, larvy v něm spíš nebudou, ale jeho vůně přitahuje tolik hmyzu, včetně roháčů. Podle mých pozorování samice láká svými feromony samce. Samci jsou proto mobilní, lítají po západu slunce zhruba do konce července. Tady můžete nahlásit jejich výskyt:
biolib.cz/...

zvedavec
hodnocení

Díky za odpovědi :)

zvedavec
hodnocení

Jen tak pro info. Vrba okamžitě po zmizení roháčů doslova umřela, je celá suchá. Než se tam roháči objevili, tak strom byl v pořádku. To by mohlo být zapříčiněno těmi larvami, které se živí dřevem. Je to tak?

zvedavec
hodnocení

A s tím zahynutím jste mě velice překvapil :O

jiofa

zvedavec. Samička roháčů klade vajíčka na hranici trouchnivějícího se dřeva a země, zejména dubů a to ponejvíce pařezu a trochnivějícího kmenu listnáčů. Larvy roháčů nenapadají a není potravou zdravé dřevo. Jejich potrava je několik let rozpadající hnijící dřevo kořenů na hranici se zeminou. Pokud byla vaše vrba zdravá nejsou příčinou jeho uschnutí a přiřazoval je jinému druhu hmyzu, např. drvopleň a další. Jsou li ve vašem okolí staré letité duby, mnohé odumírající, staré pařezy, vaší roháči mohou být z nedalekého okolí a nikoliv z vaší vrby. Přilákala je míza.

zvedavec
hodnocení

Díky za odpověd.

Přikládám fotku larvy, kterou jsem našel onehdá na zahradě. Mohl by to být ten drvopleň.

Roháči na zahradě #3
ben®
zvedavec - ano, je to housenka drvopleně obecného.

km
hodnocení

3x
Krasne a vzacne

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, myslím si, že to vzácné je - u nás na zahradě takový nález nemáme. Budete tam mít pro brouky a i pro jiný hmyz příjemné prostředí. Zdravím!
zvedavec
hodnocení

Na to, že nám po zahradě běhá spoustu koček a psů, tak se u nás hmyz vyskytuje poměrně hojně :).

hodnocení

2x

Asi se jim u vás líbí, a to je dobře. *palec* Taky máme na zahradě občas roháče, ale tolik najednou jsem jich ještě neviděla. Ovšem různého užitečného hmyzu tady přibývá - v poslední době se nám na pozemku vyskytuje značné množství žahalek.

zvedavec
hodnocení

Děkuji za odpověď :) Zdravím

jiofa
hodnocení

2x

Zajímala by mne lokalita ve které se nacházíte. Přibližně.

zvedavec
hodnocení

Nenkovice, okres Hodonín :)

hodnocení

2x
Nevím, jak moc jsou ve vaší oblasti vzácní, ale je krásnej.

hodnocení

2x

Zrovna takového potkávám na naší zahrádce, také seděl na síti, co máme na okně, Pak jsem potkala samičku, ta nemá "rohy".:).

hodnocení

2x

Pěkný,já jsem loni našel na zahradě jenom samičky.

zvedavec
08.07.24 13:46
hodnocení

zvedavec
hodnocení

Video mi bohužel nejde vložit.

lmgify

Musíš přiložit ten soubor s videem. Soubor nemůže mít více než 3MB. Pokud je větší, je nutno ho nejdříve ve video editoru časoově oříznout tak, aby měl ve výsledku jen 3MB nebo zmenšit rozlišení videa nebo udělat ořez obrazovky.

Roháči na zahradě #4
zvedavec
hodnocení

Video je menší než 3 MB. Nevím kde je problém. vždy se nahraje jen prázdný komentář bez videa.

lmgify

1. ujisti se, že soubor nemá některou z těch přípon vyjmenovaných u okénka vkládání obrázků

2. pojmenuj soubor krátkým názvem, tedy například rohaci a ne Roháči na stromě_v_mojí_zahradě - červenec 2024

3. příspěvek musí kromě přiloženého souboru obsahovat také nějaký text, například: Podívejte se na přiložené video. Příspěvek nemůže být prázdný.

zvedavec
hodnocení

Super, díky. Video už je přiloženo.

hodnocení

0x

Doporučil bych konzervu pro kočky od Whiskas. ALe už je to řadu let...

nov

Pro roháče? ;)

zvedavec
09.07.24 20:16
hodnocení

zvedavec
09.07.24 20:57
hodnocení

video

lojza
09.07.24 20:55
hodnocení

hodnocení

0x

Jsou krásní a vzácní, závidím Vám je. Před lety jsem četla, že žijí dost často v okolí Malého Bezdězu u Máchova jezera. Je tam hodně listnatých stromů a oni prý žijí v tom zetlelém listí pod stromy. Byla jsem se tam podívat a nenašla jsem vůbec nic. Naživo jsem je nikdy neviděla. A tak jen závidím a přeji, aby se u Vás měli dobře. Hlavně zavřete slepice, aby na ně nemohly. *tyty* Jaga.

Japonskou vrbu na zahradě mám. Teď ještě sehnat ty roháče. *smich*

lucanus

Právě teď je můžete potkat, největší šance je večer po západu slunce. mapa výskytu: biolib.cz/...

zvedavec
hodnocení

Je pravda, že za dobu co tu bydlím, což je dlouho, jsem takovou skupinku viděl poprvé. Takže asi náhoda :)

jawacek350
hodnocení

0x

Krásný kousek! Pár dní zpět jsme měli také to štěstí vidět na zahradě, na staré uschlé jabloni, samičku roháče s vystrčeným kladélkem. :) Takže budou za chvíli asi další...

zvedavec
hodnocení

Zde přikládám video. Třeba to už půjde :D

rohaci.mp42.83 MB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]