Nejste přihlášen/a.
Kdo z vás má (bude mít) bydlení alespoň s malým dvorkem? Kdo má vhodnou pracovní dobu, případně hodné sousedy, aby mohl být pejsek pravidelně venčený? Kdo má příbuzné, kteří se postarají v době nemoci, pracovní cesty atd.? Oba byste měli myslet více na blaho psa než na majetek. Dohadováním se, kdo je vlastně majitel, srážíte psa na pouhou věc. A on je to živý tvor...
Jaký je to pes? Jaká rasa? 9 měsíců už to štěně není. Je to mladý pes. Nehádáte sed jen proto, abyste zvítězili a ublížili tomu druhému? Kdo má více času na psa? Tomu bych ho dala. Ale na to vy se neptáte. Pes patří tomu, kdo má údaje na jeho čipu a kdo má psa přihlášeného na sebe a platí poplatky. Nechápu, proč to jeden z vás neudělá a je pohádkách. |Je to jasné.
no a kdo je majitel psa?
čip identifikuje psa, nikolil majitele. do registrů ho pak teoreticky může zanést kdokoli, kdo zná číslo čipu, to o vlastníkovi nic nevypovídá. jestli uvede pravdivé nebo nepravdivé údaje se už neověřuje.
poplatky za psa - neplatí majitel, ale držitel. tedy nikoli osoba, která psa vlastní, ale osoba, u které se pes obvykle zdržuje.
majitelem psa je ten, kdo je jako aktuální majitel zapsán v plemenné knize v průkazu původu.
pokud je pes pouliční směska a nemá průkaz původ, tak by mělo být rozhodující, kdo je uvedený v kupní smlouvě od chovatele (ev. předchozího majitele). ono i u psů s PP by smlouva měla být v souladu se zápisem v průkazu.
takže klíčová otázka zní - na koho je psaná kupní (ev. darovací) smlouva na psa? to je majitel dle zákona a v jeho vlastnictví pes je.
pokud jste ve smlouvě uvedení oba nebo pokud smlouva z nějakého důvodu neexistuje, je určitě možné se o psa soudit a teoreticky může dojít i k nařízení střídavé péče.
na druhou stranu pokud váš partner vyhrožuje policií, tak zřejmě má v ruce něco, čím je schopný dokázat, že pes je jeho majetek? smlouvu? údaje o platbě? svědectví chovatele? pak by měl nad vámi opravdu výhodu v dokazování, čí je to pes.
Budte rada, ze se jedna o psa, a ne o dite! Je to smutne, kdyz se dva dospeli lide nedokazi dohodnout.
Co takhle dat pejska do stridave pece, jako se to dela u deti? To by bylo mozne reseni. Treba po 14 dnech nebo po mesici?
Ja takhle hlidam znamym uz nekolik let psa o prazdninach a o dovolene a je to naprosto v pohode. Pes ma proste dva domovy a rychle si na to zvykl. Nekdy ani nechce domu, protoze tady ma zahradu a doma musi byt zavreny 8-9 hodin v byte.
Tak ztlumte emoce a rozhodujte ve prospech pejska!
ještě dodatek k tomu, co už jsem psala. asi bych se zamyslela, v kom pes vidí svého pána? pokud je o něj dobře a s láskou pečováno, jistě má rád vás oba a oběma to dává najevo, ale přeci jenom v jednom z vás vidí vůdce smečky. jeden z vás je pro něj primární. to chování se v detailech liší. pokud bych to byla já, o psa bych zabojovala u soudu. s tím, že sice formálně je majitelem partner, ale fakticky jsme ho pořizovali společně, já se na jeho potřebách finančně podílela, společně jsme ho vychovávali, společně o něj pečovali a pes je na mne fixovaný a vidí ve mně svého pána. pokud by ovšem pro něj byl primární partner, nechala bych ho partnerovi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.