Dobrý deň. Prišiel som sa spýtať na Vaše skúsenosti s papagajom Amazonan modrocely. Zvažujem kúpu od známeho chovateľa, v septembri bude mať mláďatá na odber. Zaujíma ma ako je to s jeho správaním, čo sa týka hluku a a sebazamestnania sa. So ženou momentálne robíme spolu zhruba na rovnako, takže od 7 00 do cca 16 00 pracujeme. Čo sa týka dovoleniek, s tým by sme sa nejak zmierili, prípadne raz za pár rokov zaobstarali člena rodiny, ktorý by sa vedel o neho postarať a nechal ho polietať. Chovať by sme ho chceli vo väčšom byte, vo väčšej klietke(voliere) samozrejme len cez noc a ak budeme v práci . Hlavne ma zaujíma či sa dokáže prispôsobiť prípadne sa nejak sám zahrať, zabaviť, za ten čas čo sme v práci. Niekto píše tak a niekto tak po tých fórach a pritom ani nevlastnia amazona. Takže by som prijal odpoveď skôr od niekoho kto ho ozaj má doma alebo aspoň jeho blízky a vie mi odpovedať na základe skúseností a nie o tom čo čítal. Bežné som choval koreli, mnícha šedého ale niečo také väčšie som ešte nemal. Niekto s tým problém nerobí, proste ho kúpi a má ho. A niekto sa obáva, že nebude mať na neho dostatok času. Pamätám si že istý čas u nás v zoo produkte tento amazonan bol vo voliere sám roky rokúce a neprišlo mi že by bol nejak hlučný alebo mal z toho psychickú ujmú, že celkovo nemá žiadny pohyb na ten prelet.
Dobrý večer, amazoňana jsme nikdy neměli. Měli jsme arakangu. Vím, je to úplně něco jiného,než na co se ptáte. Ale je to také velký papouch a všichni u nás toho času pracovali, já byla ve škole. Když nebyl nikdo doma, tak byl zavřený ve voliéře (přes léto). Z ní měl průchod do domu, ten byl někdy otevřený,jindy samozřejmě zavřený - když jsme nebyli doma nebo když se větralo... Na zimu byl nastěhovaný v zimní zahradě nebo v obýváku. To se také pouštěl po domě. Hlučný nebyl, pokud jste si s ním nepovídal nebo vyloženě něco nechtěl, tak ani nežblebtnul. Jasně, občas něco prohodil,ale nebyl to žádný řev. Oproti Žakovi je to klidný, tichý papouch. Všichni papouši, co jsme měli, si dokázali vyhrát sami. Neměli žádné sklony v vytrhávání peří nebo tak.
kajo222
Dobrý deň. Ďakujem krásne za odpoveď. Na koľko ho plánujeme do bytu, tak nebude mať zasa taký extrémny výbeh, jak keby mal kdesik na dome veľkú volieru. Plánujem postaviť bytovú volieru v rozmeroch 180x120x65. Myslím, že pre jedinca by to bolo postačujúce. Na koľko originál klietky pre týchto papagájov majú o dosť menšie rozmery. Samozrejme hračky atď,aby sa sám nenudil. Aspoň za ten čas čo sme v práci
My měli v domě hlavní voliéru 200x100x200 cm. Ale v jídelně byla také menší. Ani v té voliéře v jídelně mu pobyt nijak nevadil. Měl tam také nějaké všemožné hračky, které jsme mu různě měnili a schovávali,aby je měl jakože "nové", aby ho nenudili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.