Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na výchovu nového dospělého psa

Od: halina odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, chci se zeptat jak postupovat při seznamování a socializace u 4 lete feny špice. Známá se již o ní nemůže starat, tak se jí vezmeme my, je prý bezproblémová. Mám samozřejmě spoustu načteno, ale i tak se zeptám podrobněji. Jak postupovat při seznamování a výchově u 4 leteho psa? Je to jako u štěněte? Jak jí seznámit s novým domovem, jak ji ukázat kam smí, kam nesmí, kdo je vůdce smečky? Kdy začít učit nove veci? Po jak dlouhé dobe si zvykne? Poprosím nejlépe podrobně. Děkuji Vám za veškeré odpovědi a rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Před pár týdny jsem strávila několik dní v nemocnici. Psa si odvezla rodina. Já neumím drezúru, proto má pejsek pár nevhodných zvyků a svých rituálů, které mně nevadí, ale kterých se synova rodina bála. Nic z toho se nedělo. Přestože tyto lidi dobře zná, byl v novém prostředí trochu zakřiknutý a vůbec nic na ně nezkoušel. Proto věřím, že s laskavostí a důsledností se Vám společné soužití podaří dobře uspořádat.

bramburka
hodnocení

0x

S prevychovou bych zacla hodne pomalu. Napred bych navstevovala pejska v jeho znamem prostredi, hrala si s nim, brala bych ho na prochazky. Postupne bych si ho brala na 1-2 dny a tu dobu prodluzovala. Za kazde uposlechnuti pejska pochvalit, pamlsku neni nikdy dost. Doma by mel mit pelisek a hracky a kam smi a nesmi, to uz ji ukazete. Od sameho zacacku mu musite ukazat, kdo je v dome pan!
Je to od vas hezke gesto, ze se o nej postarate*palec*

halina
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď. No to je právě ten problém , chce se jí zbavit okamžitě, takže jsem ji ukecala ať pocka na pondělí, že si pro ni budu moct přijet. Mám to k ní 2h cesty. Takže si fenku rovnou musím odvést domu, jinak kdo ví co by s ní bylo. Jak ji prosím ukázat kam smí a kam ne? Např. když mi vyskočí na gauč či na stůl, mám velkou ohradku, tak přemýšlím že ji zatím umístím tam, než si zvykne, samozrejme nejak pozitivně- dala bych ji tam misky a pamlsky. Kdy bude vhodné s ní začít něco cvičit? Např. na vodítku u nohy, zůstaň, apod.? Umí pouze sedni, nijak vic se jí nevěnovali. Děkuji

hodnocení

0x

Dobrý den,

zjistěte od známé, jaký je to pes, co spolu dělali, nedělali, na co je/není zvyklá a toho se na začátku držte. Doma ji přpravte nějaké místo, poblíž vás, ať nemá pocit, že je odstrčená a postupně si to sedne. Pokud to půjde, vemte si od známé nějaké hračky, se kterými si hraje. Případně něco, co měla u ní ráda - bude ten přechod pro něj jednodušší.

Pokud není agresivní, což asi ne, jinak by jste ji asi nebrala, tak bych tomu dal volný průběh. Psi nejsou blbí. Ze startu se bude srovnávat se ztrátou stávající paničky a současně si zvykat na nové lidi a prostředí, tak bych ji to nestěžoval ještě nějakou převýchovou, zavíráním někde a pod. Spíše ji ukázal, že u mě je teď doma, nic ji tu nehrozí, bude o ni postaráno a budeme kámoši.

Např.když skočí na gauč a já to nebudu chtít, tak ji hned řeknu dolů a jak seskočí, dám malý pamlsek == pozitivní motivace :) Když tam bude chtít znovu, tak jen důrazněji řeknu Ne! a když poslechne, opět pamlsek nebo aspoň pochválit a pohladit. Za chvilku pochopía bude v klidu. Když už ji budete odhánět, klidně rukou ukázat směr aby lépe slovu "dolů" porozumněla.

Co se socializace s ostatními týče, tak jak s ní budete chodit, poznáte pejskaře a hafany, kteří jsou v pohodě. S nimi začít a nechat ji, ať se očichají, pohrají si a vyblbne se. V některých městech bývají přímo plochy, pro vypuštění psů, tak se tam s ní zajít podívat a najde si tam kámoše, se kterými bude v klidu. Pokud by s ostatními měla větší problém, tak zkusit párkát navštívit nějaký cvičák. Tam instruktor bude vědět, jaký pes je jaký a pomůže se vzájemným seznamováním. A současně dá i nějaké tipy, jak dál.

Netlačte ze začátku moc na pilu, jak pro vás, tak pro hafana to bude nové, ze začátku těžké. A tak opravdu v klidu, bez trestání, bez křiku, brát to jako hru a uvidíte, že brzy bude vše v pohodě.

Zároveň ze startu asi počítejte s tím, že něco rozkouše (strach, nuda, stres, ...) nebo udělá loužičku, než si navyknete na vzájemný režim venčení a než třeba poznáte, kdy hafan sám řekne, že potřebuje ven a to i mimo standardní venčící časy.

Jinak výchova je obdobná jako u štěněte. Opakovanými pokyny a ideálně umocněnými pozitivní motivací (pochvala, pohlazení, pamlsek) se toho může hodně naučit. Je to jen o času, který ji věnujete doma i venku.

hodnocení

0x
No asi mu bude pár dní smutno než si zvykne na jiný režim. Jen nepočítejte s tím, že ji odnaučíte skákat na gauč nebo do postele. Snad jen tím, že ho necháte venku na zahradě.

Možná že by pomohlo přístup ke gauči nějak zatarasit, třeba na gauč položit obrácenou židli, aby pes pochopil, že nemá kam vyskočit. U nás feňulka může kam chce a není s tím žádný problém, má oblíbené jedno křeslo a jinam prakticky nechodí. Jenom když byla po operaci, měli jsme jí zamezit skákání na nábytek a dolů, takže jsme na noc křesla obložili obrácenými židlemi.

Také jsme museli nechat fenku vykastrovat, je to 14dni a žena vymyslela, že budeme spát na zemi, aby neskakala,ale jen dvě noci, doktor při kontrole řekl, že může dělat všechno, i skákat a hlavně chodit na procházky.

hodnocení

0x

S brambůrky v něčem nemohu souhlasit, v minulosti jsem měla po sobě 2 psy, jednoho z útulku, druhého od lidí, kteří se ho chtěli zbavit. Oba jsem převzala ihned, žádné zvykaní, pes brzo pochopí, kdo to s ním mysli dobře a pomocí pamlsky a lásky ho postupně naučíte to, co chcete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]